“ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ”

Σε υποτονικά επίπεδα η αγορά του νησιού και τον Ιούλιο

  • Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021 - 06:23

Αρνητικά είναι τα δεδομένα για την αγορά της Ζακύνθου και τον Ιούλιο, αφού οι καταστηματάρχες παρά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν και τις εκπτώσεις, βλέπουν τον τζίρο τους να κατρακυλάει.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί ξένοι επισκέπτες έχουν έρθει στο νησί μας, λίγοι είναι εκείνοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα ή επιλέγουν να κάνουν αγορές από τα καταστήματα της πόλης.

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου Λιλύ Μπουζιάνου τόνισε αυτή η απογοητευτική εικόνα δημιουργεί ανασφάλεια και για το χειμώνα.

«Χαλιά! Το βράδυ κυκλοφορεί κόσμος στον δρόμο, αλλά δεν μπαίνει στα καταστήματα. Δεν είχαμε τη συνηθισμένη αγοραστική κίνηση του Ιουλίου». Η κ. Μπουζιάνου τόνισε ότι οι επισκέπτες δεν χρήματα για να διαθέσουν για αγορές στο νησί, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις δεν βοηθήθηκαν όσο θα έπρεπε από το κράτος. «Οι τουρίστες είναι και αυτοί σε κακή οικονομική κατάσταση και δεν ξοδεύουν ιδιαίτερα. Στους επιχειρηματίες, η βοήθεια με τη μείωση του ενοικίου έχει σταματήσει και τον χειμώνα θα δούμε πράματα και θάματα… Είναι δύσκολη η κατάσταση. Από τη στιγμή που δεν έχουμε κάποια βοήθεια και δεν υπάρχει δουλειά είμαστε σε απελπιστική κατάσταση. Δεν ξέρουμε πόσοι θα επιβιώσουν τον χειμώνα. Και ο Ιούνιος δεν ήταν καλός. Συγκριτικά με πέρσι είχαμε μία μείωση 10-15%. Βέβαια μας ανησυχεί η επιδημιολογική εικόνα. Όσο δυσκολεύουν τα πράγματα είναι εις βάρος μας και δυστυχώς, το λιανικό εμπόριο δεν έχει καμία βοήθεια πλέον. Είμαστε σε μια κατάσταση: αν επιβιώσατε, επιβιώσατε, αν όχι, κλείστε».

Η κ. Μπουζιάνου κάλεσε του συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι του νησιού μας έχουν ανταποκριθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, τα κρούσματα είναι αρκετά. «Η συνομοσπονδία μας συνιστά να εμβολιαστεί ο κόσμος και να μείνει ασφαλής. Το ποσοστό στη Ζάκυνθο θεωρώ ότι είναι μεγάλο. Γιατί αύξηση των κρουσμάτων; Ίσως η μετάλλαξη μας επηρεάζει».

Για τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, αναφέρει: «Είμαστε ξεχασμένοι. Η πόλη είναι αφιλόξενη και δεν έχει γίνει τίποτα για να υπάρξει χώρος στάθμευσης. Άλλους δρόμους τους έχουν κλείσει και δεν φρόντισαν για πάρκινγκ. Μια βόλτα να κάνουμε στην πόλη θα δούμε πόσα Ι.Χ. χωρίς πινακίδες καταλαμβάνουν θέσεις στάθμευσης ή καφάσια και καρέκλες» ανέφερε η κ. Μπουζιάνου.

Δηλώσεις καταστηματαρχών για την υποτονική κίνηση…

Κώστας Γιαννάτος «Συγκριτικά με πέρυσι παρατηρείται μείωση κατά 50%. Ο κόσμος κοιτάει να χαλάσει όσο λιγότερα γίνεται και παίρνει τα απολύτως απαραίτητα. Μετά τη γιορτή του Αγίου θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Εννοείται ότι θα μπουν λουκέτα στην αγορά. Θα χειροτερέψει η κατάσταση και πιστεύω ότι δεν θα πάει καλά ο Αύγουστος. Ο κόσμος θα πάρει τα πολύ βασικά για να περάσει ο χειμώνας, ο οποίος αναμένεται να είναι πολύ δύσκολος για τις επιχειρήσεις».

Αγγελική Κλαυδιανού «Η κίνηση είναι πολύ υποτονική και από τους ντόπιους πελάτες, αλλά και από τους τουρίστες. Οι τουρίστες είναι φοβισμένοι και δεν κατεβαίνουν στην αγορά. Δεν υπάρχει κίνηση, παρότι προβήκαμε σε εκπτώσεις και σε προσπάθειες να προσεγγίσουμε το κοινό. Ο κόσμος μέχρι στιγμής δεν έχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Αυτό είναι σίγουρο ότι οφείλεται στον κορωνοϊό και επειδή έχουμε κρούσματα στο νησί επηρεάζει και τους ντόπιους και τους τουρίστες. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα τον Αύγουστο. Να κοιτάξουμε τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά».

Κώστας Πλέσσας «Η τουριστική κίνηση γενικά φέτος είναι σε καλά επίπεδα. Περιμέναμε χειρότερες μέρες. Βέβαια δεν ισχύει το ίδιο για τον κλάδο του εμπορίου. Δεν πάμε πολύ καλά, αλλά πηγαίνει καλά η εστίαση από αυτό που βλέπουμε. Η εμπορική αγορά είναι πεσμένη. Ο Έλληνας τουρίστας που έρχεται για να ξεσκάσει, δεν θα ψωνίσει. Δυστυχώς, βλέπω σύννεφα και πλησιάζουν προς το μέρος μας. Εύχομαι να τα ξεπεράσουμε και να μην έχομε προβλήματα με τον κορωνοϊό, γιατί αν κλείσουν τα μαγαζιά, θα είναι καταστροφικό. Προσπαθούμε να ορθοποδήσουμε και αν δεν δουλέψουμε σωστά, θα επιδεινωθεί το πρόβλημα που θα υπάρξει τον χειμώνα».