“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

Σανίδα σωτηρίας για την αγορά οι εκπτώσεις

  • Τρίτη, 11 Ιανουαρίου, 2022 - 06:24

«Με πρώτο μέλημα την τήρηση των υγειονομικών κανόνων από εργοδότες, εργαζόμενους και πελάτες στους ασφαλείς χώρους των φυσικών καταστημάτων, ξεκινούν με προσδοκίες οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις στη Λάρισα. Το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων της περιοχής θα διαθέτει τα εμπορεύματά του για 8 συνολικά εβδομάδες (καθώς η εκπτωτική περίοδος θα λήξει στις 5 Μαρτίου) με μεγάλες εκπτώσεις, ώστε να ρευστοποιήσουν τα εποχικά αποθέματά τους, προσφέροντας παράλληλα πολύ ελκυστικές τιμές στις επιλογές και ανάγκες των καταναλωτών. Στην παρούσα συγκυρία, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον και των πολλών κρουσμάτων του κορονοϊού στη Λάρισα, υπάρχει έντονη ανησυχία για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο να απογυμνωθούν τα εμπορικά καταστήματα από απουσίες υπαλλήλων και βεβαίως αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Ας ελπίσουμε ότι τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων και η επάρκεια αγαθών στην αγορά δεν θα συνοδευτούν από την έλλειψη φυσικής παρουσίας ανθρώπινου δυναμικού, ώστε τα εμπορικά καταστήματα να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν επαρκώς τους πελάτες.

Η αγορά πάντως ευελπιστεί ότι παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που θέτει η μετάλλαξη Όμικρον, θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ικανοποιητικά, με ασφάλεια και με δέλεαρ τις ελκυστικές τιμές που κατά μέσο όρο θα κυμανθούν αρχικά στο 40% με 50%. Τουλάχιστον αυτό έδειξαν οι προεκπτώσεις και προσφορές που προηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα μεγάλα καταστήματα της πόλης. Πάντως είναι αληθές πως ο εορταστικός τζίρος δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου και η παροχή ουσιαστικών εκπτώσεων σε μια περίοδο αυξημένου πληθωρισμού είναι το μεγάλο στοίχημα του τοπικού λιανεμπορίου και η σανίδα σωτηρίας για να πάρουν μία ανάσα ρευστότητας που τόσο έχουν ανάγκη.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣΛ

Η Διοίκηση του ΕΣΛ ενόψει της έναρξης των εκπτώσεων απευθύνει πρόσκληση στους καταναλωτές να στηρίξουν τα καταστήματα της πόλης μας, να εκμεταλλευτούν τις προσιτές και δελεαστικές τιμές των προϊόντων και εφιστά την προσοχή των μελών του για τις παραπλανητικές εκπτώσεις και τις κυρώσεις που επιβάλλονται.

«Να θυμίσουμε» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «ότι κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 Ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά στις 16 Ιανουαρίου, πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων καθώς είναι μία από τις 8 θεσμοθετημένες Κυριακές. Ως εκ τούτου, το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας αποφάσισε κατά πλειοψηφία και προτείνει στα εμπορικά καταστήματα-μέλη του να ακολουθήσουν το ωράριο 11.00 - 16.00 την Κυριακή 16 Ιανουαρίου» (σ.σ. τη συγκεκριμένη Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά από 11 π.μ. έως 8 μ.μ., ωράριο που θα τηρηθεί από τις μεγάλες διεθνείς και εγχώριες αλυσίδες του κλάδου. Σχετικά με την αμοιβή του προσωπικού την Κυριακή, η νομοθεσία προβλέπει ότι οι εργοδότες έχουν υποχρέωση, να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια για την παραχθείσα εργασία με προσαύξηση 75%).

«Συνεχίζοντας απαρέγκλιτα την αυστηρή τήρηση όλων των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων ασφαλείας και των υγειονομικών κανόνων, προσκαλούμε» καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΣΛ «το καταναλωτικό κοινό να επισκεφτεί τα καταστήματα της πόλης μας, για να πραγματοποιήσει τις αγορές του, σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον, επιλέγοντας από μία μεγάλη γκάμα προϊόντων, σε προσιτές και δελεαστικές τιμές».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ