“ΗΜΕΡΑ” ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Ζάκυνθος | «Γονατίζουν» οι επιχειρήσεις από τις ανατιμήσεις – Σε απόγνωση οι καταναλωτές

  • Παρασκευή, 1 Απριλίου, 2022 - 06:23

Η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών ακρίβεια σε βασικά προϊόντα λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και το ενεργειακό κόστος που έχει επιβαρύνει οικονομικά τα πάντα, φέρνουν σε δυσμενή θέση τόσο τις εμπορικές επιχειρήσεις όσο και τον οικογενειακό προϋπολογισμό που μέρα με τη μέρα «βυθίζεται».

Μπορεί στην Ζάκυνθο να μην παρατηρείται το φαινόμενο της κατακόρυφης αύξησης προϊόντων όπως ζυμαρικά, άλευρα ή όσπρια, όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας, ωστόσο, οι ανατιμήσεις στην πλειοψηφία των προϊόντων, ταλαιπωρούν τους καταναλωτές.

«Τουλάχιστον στα δικά μας μαγαζιά δεν έχουμε παρατηρήσει κάτι τέτοιο. Η αγορά κινείται ομαλά μέχρι στιγμής. Δεν υπάρχουν ελλείψεις, ούτε ο κόσμος έρχεται και φορτώνει. Δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δεν αντιμετωπίζουμε ελλείψεις. Ανατιμήσεις βέβαια υπάρχουν. Δεν μπαίνει ο κόσμος και βλέπει άδεια ράφια. Τώρα τι θα γίνει σε ένα μήνα αν συνεχιστεί ο πόλεμος δεν ξέρει κανένας» τόνισε στην εφημερίδα μας ο Δημήτρης «Πίπερης» Τσουκαλάς, ο οποίος εν συνεχεία αναφέρθηκε στις ανατιμήσεις που παρουσιάζονται σε αρκετά προϊόντα προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα.

«Στις τιμές δυστυχώς αντιμετωπίζουμε συνεχόμενες ανατιμήσεις. Σε όλα τα προϊόντα βλέπουμε αυξήσεις. Και στα ζυμαρικά, τη ζάχαρη, στα άλευρα υπάρχουν ανατιμήσεις. Θα δούμε πως θα πάνε τα πράγματα. Εννοείται στα ηλιέλαια και αυτά έχουμε αυξήσεις. Στο κρέας υπάρχουν και άλλες ανατιμήσεις που τουλάχιστον εμείς τις έχουμε απορροφήσει».

Εν τω μεταξύ με τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος όσο και το Επιμελητήριο ζητούν εδώ και τώρα μέτρα στήριξης τα οποία είναι απαραίτητα.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν. Σαν Επιμελητήριο προσπαθούμε με επαφές με τα Αρμόδια Υπουργεία να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κόστος για ένα μαγαζί είναι το ενεργειακό και πρέπει να το δούνε οι αρμόδιοι για το πώς θα υπάρξει στήριξη. Εμείς θα προχωρήσουμε σε δράσεις και θα δούμε τι θα γίνει».

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος προχώρησε σε ανακοίνωση λέγοντας οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις εστίασης δεν αντέχουν άλλο και έχουν πιεστεί πάρα πολύ.

Η σχετική ανακοίνωση

«Οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις εστίασης βρίσκονται στα όρια τους. Οι τεράστιες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας αλλά και στο κόστος προμήθειας πρώτων υλών έχουν φέρει στα όρια τους τις εμπορικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις εστίασης. Η βιωσιμότητα μας πλέον δεν τίθεται εν αμφιβόλω απλά, οδηγούμαστε σε σίγουρα λουκέτα.

Η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί στο πλευρό μας δυναμικά και ακόμα πιο αποφασιστικά. Δεν είμαστε ούτε μεγάλες, ούτε πολυεθνικές επιχειρήσεις. Είμαστε κατά κύριο λόγο μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις που συμβάλουμε άμεσα στην οικονομία. Πίσω από μια βιτρίνα ενός μαγαζιού της γειτονιάς είναι οι σπουδές ενός νέου παιδιού , η επιβίωση μιας μικρής οικογένειας, είμαστε όλοι εμείς.

Για αυτούς τους λόγους ως Εμπορικός Σύλλογος Ζακύνθου ζητάμε άμεσα:

1) Επιδότηση ενοικίου για μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις εστίασης

2) Δραστική μείωση του ΦΠΑ στις βασικές πρώτες ύλες για τα καταστήματα εστίασης

3) Μεγαλύτερη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος των επιχειρήσεων, ώστε να εξισωθεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους.

4) Διευκόλυνση στην αποπληρωμή των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και μείωση των μηνιαίων κλιμακίων

5) Γενναία ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν την τελευταία διετία (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ) με διαγραφή των τόκων και των προστίμων

6) Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός μέχρι 5.000 ευρώ για την εξασφάλιση των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων και επέκταση του καθεστώτος και σε οφειλές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες) πέραν του δημοσίου.

7) Δημιουργία ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-27 για την αναβάθμιση και ανακαίνιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Ο «Γολγοθάς» που περνάνε τα ψητοπωλεία

Σε αυτή την «εξίσωση» της ακρίβειας πλήττονται σημαντικά τα ψητοπωλεία τα οποία βλέπουν οι τιμές σε πρώτες ύλες να έχουν «εκτοξευτεί» και να αναγκάζονται να αυξήσουν την τιμή στα προϊόντα τους. Όπως λένε το βασικό πρόβλημα είναι το λάδι που η τιμή του έχει ανέβει.

«Εχουμε πολλά παράπονα από τον κόσμο ότι δεν πλησιάζονται οι τιμές. Κάθε μέρα έχουμε ανατιμήσεις και αλλάζουμε τα μενού μας και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Τώρα λένε θα ανέβουν και άλλο τα πράγματα. Ο κόσμος δεν μπορεί και δεν αντέχει. Εμείς έχουμε ανεβάσει το λιγότερο 50 λεπτά και το περισσότερο 1 ευρώ.

Από 2 ευρώ που την είχαμε την πίτα πήγε στα 2,5 ευρώ. Πατάτες δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα είναι στα λάδια και χρειάζεσαι αρκετό. Ανά 3-4 μέρες θέλουν αλλαγή τα λάδια. Εκεί που γέμιζε η φριτέζα με 40-45 ευρώ τώρα έχει πάει στα 70 ευρώ. Όταν το μπιτόνι είχε 12-13 ευρώ πήγε 18-19 ευρώ τώρα. Είναι μεγάλη η διαφορά και έχουμε πρόβλημα. Όπως τα υγραέρια που τα παίρναμε 35 ευρώ και τώρα μέσα σε δυο μήνες πήγε στα 55 ευρώ» τόνισε ο Κωνσταντίνος Στεργιόπουλος που είναι υπεύθυνος σε ψητοπωλείο.

Από την πλευρά του ο Τάσος «Βόσσος» Δασκαλάκης που είναι ιδιοκτήτης ψητοπωλείου και κρεοπωλείου σημείωσε ότι οι αυξήσεις είναι σημαντικές και γίνεται προσπάθεια να απορροφηθούν για να μην επιβαρύνουν τον πελάτη.

«Υπάρχουν αυξήσεις λίγο πολύ σχεδόν σε όλα τα είδη. Εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές που είχαμε για να μην έχουμε επιπτώσεις στον κόσμο. Το ηλιέλαιο είναι πάνω, τα κρέατα, τα αλεύρια, τα ζυμάρια πήρανε, δεν ξέρω που θα φτάσει αυτή η κατάσταση. 10-20% θα αναγκαστούμε να αυξήσουμε τις τιμές στα σουβλάκια κ.α.. Η αύξηση θα είναι απαραίτητη για να μπορέσει κανείς να σταθεί. Πιστεύω με την αύξηση των τιμών ήδη είναι βεβαρημένα τα πράγματα».