Η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους φόρους στη ναυτιλία

  • Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου, 2023 - 13:02

Η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους φόρους στη ναυτιλία σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες. Το συμπέρασμα προέκυψε από τη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τίτλο «Η Συμβολή της Ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία. Προοπτικές και Προκλήσεις». Η εκπόνηση της μελέτης χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, ο φόρος χωρητικότητας στην Ελλάδα είναι υψηλότερος από τα περισσότερα ανταγωνιστικά νηολόγια, όπως του Παναμά, της Λιβερίας, των Νήσων Μάρσαλ, της Μάλτας, της Κύπρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ολλανδίας και της Γερμανίας.

Πιο φθηνή μακράν είναι η φορολογία σε Παναμά, η Λιβερία και η Μάλτα. Από τα πιο ακριβά φορολογικά συστήματα είναι επίσης της Γερμανίας καις τη Ολλανδίας αλλά πίσω από το ελληνικό.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο φόρος χωρητικότητας στην Ελλάδα είναι υψηλότερος από τα περισσότερα ανταγωνιστικά νηολόγια χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η έκτακτη εισφορά/οικειοθελής παροχή.

Παρά την κυριαρχία της ναυτιλίας το ελληνικό νηολόγιο (ελληνική σημαία) γίνεται ολοένα και λιγότερο προτιμητέο εξαιτίας και της περιοριζόμενης προσφοράς ναυτικών κατοίκων Ελλάδας.

Την τελευταία δεκαετία, η ελληνική σημαία έχει απωλέσει περίπου το 25% της δύναμής της, με το μεγαλύτερο τμήμα της παραπάνω επίδοσης να προέρχεται από τα μεγαλύτερα σε χωρητικότητα πλοία (άνω των 30 χιλ. ΚΟΧ), τα οποία εγγράφονται σε άλλα νηολόγια.

Ετικέτες: