Οκτώ κρασιά από το νησί των Κυκλάδων βρέθηκαν στη λίστα με τα 50 καλύτερα της Ελλάδας

Νέες σημαντικές διακρίσεις για τα κρασιά της Σαντορίνης

  • Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου, 2023 - 06:17

Για ακόμη μία φορά τα κρασιά της Σαντορίνης ξεχωρίζουν και κατακτούν βραβεία και διακρίσεις, καθώς στη φετινή λίστα των 50 Great Greek Wine, υπάρχουν οκτώ κρασιά από τέσσερα οινοποιεία του νησιού. Η λίστα αποκαλύφθηκε κατά την τελετή βράβευσης που έγινε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα, ενώ είχαν προηγηθεί τυφλές γευστικές δοκιμές από την επταμελή επιτροπή του διαγωνισμού, την οποία συνέθεταν διεθνείς εμπειρογνώμονες του κρασιού, όλοι Masters of Wine.

Αυτή έρχεται να προστεθεί στις πολλές διακρίσεις, είτε εγχώριες είτε διεθνείς, που λαμβάνουν ετησίως τα κρασιά της Σαντορίνης, τα οποία συνεχίζουν να κρατούν και να βελτιώνουν την ποιότητά τους, παρά τις αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, σαν αυτές που επικράτησαν την περασμένη περίοδο στην Ελλάδα.

Τα 8 κρασιά της Σαντορίνης που ξεχώρισαν

Τα 50 Μεγάλα Ελληνικά Κρασιά ανακοινώνονται αλφαβητικά, χωρίς να γίνεται γνωστή η βαθμολογική κατάταξή τους. Ανάμεσα σε αυτά, η Σαντορίνη εκπροσωπείται από τα εξής:

– Κτήμα Αργυρού: Σαντορίνη Cuvée Evdemon 2017

– Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου: Σαντορίνη Καμαράς 2020

– Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου: Σαντορίνη Πυρίτης 2020

– Οινοποιία Γαβαλά: Σαντορίνη 2022

– Οινοποιία Γαβαλά: Σαντορίνη Natural Ferment 2022

– Μικρά Θήρα: Νυχτέρι 2020

– Μικρά Θήρα: Σαντορίνη 2021

– Μικρά Θήρα: TerraSea 2021

Σημειώνεται πως το Σαντορίνη Cuvée Evdemon του Κτήματος Αργυρού εντάχθηκε στο Hall of Fame του διαγωνισμού, καθώς διακρίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, “κάτι που δείχνει σταθερότητα και διαρκές κυνήγι της αριστείας”, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Οι ξεχωριστές διακρίσεις

Στον διαγωνισμό πήραν μέρος συνολικά 609 ετικέτες κρασιών από 201 οινοποιεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Από τους διοργανωτές δεν ανακοινώνονται οι συμμετοχές πλην αυτών που διακρίνονται. Πέρα από τα οκτώ κρασιά από τη Σαντορίνη, η λίστα των 50 Great Greek Wines περιλαμβάνει επίσης 10 κρασιά από τη Μακεδονία, 9 από την Κρήτη, 7 από την Πελοπόννησο, 3 από νησιά του Ιονίου, από 2 από τη Θεσσαλία, την Αττική, την Εύβοια και τα νησιά του Αιγαίου (πλην Σαντορίνης), καθώς και 5 από την Κύπρο. 

Τέλος, εκτός της βασικής λίστας, ανακοινώθηκαν -με σειρά κατάταξης- τα πέντε κρασιά που ξεχώρισαν σε 16 βασικές κατηγορίες, ανεξάρτητα αν αυτά περιλαμβάνονται στα 50 GGW. Και εκεί, στις κατηγορίες Ασύρτικου και Γλυκού κρασιού, η παρουσία των σαντορινιών κρασιών είναι έντονη.

Οι τρεις οινοποιοί της Μικράς Θήρας, Βασίλης Τσακτσαρλής, Ιωάννα Βαμβακούρη και Βαγγέλης Γεροβασιλείου, παρέλαβαν το βραβείο τους κατά την τελετή απονομής των βραβείων για τα 50 Great Greek Wines 2023.

Τα κορυφαία 5 κρασιά στην κατηγορία Ασύρτικο

Μικρά Θήρα: TerraSea 2021

Κτήμα Αργυρού: Σαντορίνη Cuvée Evdemon 2017

Κτήμα Χατζηβαρύτη (Μακεδονία): MInimus 2021

Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου: Σαντορίνη Πυρίτης 2020

Οινοποιία Γαβαλά: Σαντορίνη Natural Ferment 2022

Τα κορυφαία 5 γλυκά κρασιά

Κτήμα Αργυρού: Vinsanto Late Release 2003

Οινοποιείο Κουνάκη (Ρόδος): Sweet Orange 2020

Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου: Vinsanto 2010

Οινοποιείο Ζαμπάρτας (Κύπρος): Commandaria Melusine 2011

Santo Wines: Vinsanto 20 ετών παλαίωσης 2002

Πως γεννήθηκε το 50 Great Greek Wines

H ιδέα για το 50 Great Greek Wines (50 GGW) ξεκίνησε από τον Γιάννη Καρακάση MW (Master of Wine), ο οποίος είναι ένας από τους περίπου 400 Masters of Wine στον κόσμο, τίτλος που θεωρείται ο κορυφαίος στον χώρο του κρασιού. Η ιδέα του ωρίμασε σιγά σιγά, σαν φυσιολογικό επακόλουθο του πάθους και της εξειδίκευσής του στον ελληνικό αμπελώνα. Γνωρίζοντας τους Έλληνες παραγωγούς, συνομιλώντας μαζί τους και δοκιμάζοντας τα κρασιά τους άρχισε να συμμερίζεται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Κυρίαρχη κοινή ανησυχία ήταν, πως το ελληνικό κρασί θα γίνει πιο αναγνωρίσιμο ανά την υφήλιο, ξεφεύγοντας από την κατηγορία ‘Οι Άλλοι’. Αδυνατούσε να συμβιβαστεί με τη λυπηρή πραγματικότητα, πιστεύοντας πως η αξία και η ποιότητα υπάρχουν και πρέπει να αναδειχθούν

Αυτός ήταν άλλωστε και ο κύριος λόγος που ξεκίνησε το www.karakasis.mw. Ένα πρώτο βήμα για να δυναμώσει την φωνή του Έλληνα παραγωγού στον κόσμο. Τα άρθρα του είναι πάντα εμπνευσμένα από τις αυθεντικές ιστορίες ανθρώπων που θέλησαν να ξεχωρίσουν μέσα από τα κρασιά τους. Ένιωθε πως έφερνε στην επιφάνεια θησαυρούς που έπρεπε να τους δει όλος ο κόσμος. Η χαρά του μάλιστα μεγάλωνε σε κάθε νέα ανακάλυψη, σε κάθε νέα προσπάθεια από έναν διακεκριμένο ή λιγότερο γνωστό παραγωγό που κατέθετε την ψυχή του στο αμπέλι και στο κελάρι.

Το 50 Great Greek Wines 2023

Με ισχυρή προσήλωση στις αξίες και τις αρχές του αλλά πάντοτε σε ανοιχτή επικοινωνία με τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και τις αγορές, το 50 GGW τόλμησε μία σειρά βελτιωτικών αλλαγών που θα το φέρνουν ακόμα πιο κοντά στους στόχους του. Πιο συγκεκριμένα:

    • Η ανακοίνωση των 50 νικητών γίνεται όχι βάσει κατάταξης αλλά αλφαβητικά εφαρμόζοντας πλέον στην πράξη το moto της δεύτερης χρονιάς του 50 GGW “Greatness is not a Number”. Κάθε ένα από τα κρασιά της λίστας αποτελεί για όλους εμάς μια σπουδαία -σε πραγματικό χρόνο- απεικόνιση του Greatness του Ελληνικού κρασιού.

    • Αρίθμηση θα υπάρχει μόνο στους νικητές των επιμέρους κατηγοριών, (π.χ. top 5 Ασύρτικα) τις οποίες κατηγορίες ανανεώνουμε και ενισχύουμε από τη φετινή εκδοχή του 50 GGW σε μια προσπάθεια να κάνουμε ακόμα πιο ηχηρό το μήνυμα του Greatness του ελληνικού κρασιού.

    • Το 50 GGW 2023 ανοίγει τις συμμετοχές και στον πολλά υποσχόμενο κυπριακό αμπελώνα, με τα κυπριακά κρασιά να αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή κατηγορία αλλά να μπορούν να ενταχθούν και μέσα στην 50 GGW | Τhe List των 50 διακριθέντων κρασιών.

    • Ξεχωριστή μνεία και ενίσχυση των κατηγοριών «Value for Money» και «Γλυκά κρασιά». Τα κρασιά τα οποία είναι κάτω από τα 12€ λιανική τιμή και ξεχωρίζουν στη διαγωνιστική διαδικασία με την ποιότητα την οποία προσφέρουν θα προβληθούν ξεχωριστά ως σπουδαίοι ποιοτικοί εκπρόσωποι μιας πολύ σημαντικής κατηγορίας αγοράς για ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού. Επίσης, η κατηγορία των γλυκών κρασιών που παραδοσιακά αποτελεί για την Ελλάδα και την Κύπρο μια ακόμα πτυχή του Greatness με σπουδαίους, παγκοσμίου επιπέδου, εκπροσώπους θα ενισχυθούν σε επίπεδο προβολής και δράσεων. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τις προδιαγραφές που έχουμε θεσπίσει τα γλυκά κρασιά δεν μπαίνουν στη βασική λίστα 50 GGW | Τhe List των 50.

    • Δημιουργήθηκε το Greek Wine Lab, ένας μηχανισμός σχεδιασμού και υλοποίησης ολοκληρωμένων δημιουργικών προτάσεων και λύσεων για την κάλυψη των αναγκών εξωστρέφειας όλων των συμμετεχόντων στο 50 GGW (ανεξαρτήτως αν έχουν βραβευτεί ή όχι), τόσο για τις αγορές Ελλάδας και Κύπρου όσο και για τις αγορές του εξωτερικού.

Ετικέτες: