Πτώση σοβάδων από την οροφή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σύρου

“Γκρεμίζεται” η δημόσια Παιδεία

Ν. Αλμπανόπουλος: “Ακόμη και με 500 χιλιάδες ευρώ δεν καλύπτονται οι ανάγκες”

Οι κατακόρυφες μειώσεις της ΣΑΤΑ από την οποία χρηματοδοτούνται τα τεχνικά έργα των ΟΤΑ αλλά και η παθητική στάση του δήμου Σύρου - Ερμούπολης, που προκαλείται εξαιτίας του εγκλωβισμού του στις πενιχρές χρηματοδοτήσεις, αποτυπώνονται πλέον στα σχολικά κτίρια κυρίως της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού.

Ενδεικτικό γεγονός της ανωτέρω δεινής οικονομικής κατάστασης που φέρνει τα σχολεία τετ α τετ με τη σταδιακή φθορά, αποτελεί η πτώση σοβά από την οροφή αίθουσας, σε κεφάλι μικρού μαθητή κατά τη διάρκεια του μαθήματος, προχθές το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το παιδί μεταφέρθηκε χωρίς καθυστέρηση στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, από όπου και πήρε εξιτήριο, αφού διαπιστώθηκε ότι απεφεύχθησαν τα χειρότερα και δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό.

Η “Κοινή Γνώμη” επισκέφθηκε χθες το πρωί το 2ο Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί γονείς μαθητών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το περιστατικό, ζητώντας από τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο που προΐσταται αυτών, Νίκο Αλμπανόπουλο, να δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες των μαθητών για ένα ομαλό σχολικό έτος που θα εξασφαλίζει ικανοποιητικές συνθήκες εκπαίδευσης στα παιδιά τους σε επίπεδο κτιριακών υποδομών.

Αξίζει να αναφερθεί πως χθες, σήμερα και αύριο, δόθηκε η εντολή με απόφαση της δημοτικής Αρχής να παραμείνει το σχολείο κλειστό, έως ότου εξετασθούν οι οροφές των αιθουσών και αφαιρεθούν οι “επικίνδυνοι” σοβάδες.

“Θέλουμε ασφάλεια για τα παιδιά”

Από νωρίς το πρωί, οι γονείς των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου, βρέθηκαν στο σχολείο προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τις ενέργειες αποκατάστασης του προβλήματος, προκειμένου να μην κινδυνεύουν τα παιδιά τους, τις ώρες που περνούν στο σχολείο. Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Μαρουσώ Παραβάλου, μιλώντας στην εφημερίδα, τόνισε ότι, “Το θέμα για εμάς είναι ο δήμος που έχει ευθύνη, τί κάνει το καλοκαίρι για να είναι έτοιμα τα σχολεία πριν την έναρξη του έτους; Οι περισσότερες τάξεις του δημοτικού στεγάζονται στον επάνω όροφο και φάνηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στα ταβάνια”, προσθέτοντας ότι το γεγονός πως δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις, έχει μετατρέψει τη χώρα, “σε τριτοκοσμική”. “Είμαστε στην Ευρώπη αλλά δεν φαίνεται”, συμπλήρωσε παρακάτω, επισημαίνοντας ότι ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυσκολίες που οφείλονται στην υποχρηματοδότηση, “ο δήμος πρέπει να επανεξετάσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις και να δώσει προτεραιότητα στις ανάγκες της Εκπαίδευσης αφήνοντας τις γιορτές. Ζητάμε μόνο να είναι ασφαλή τα παιδιά μας”.

Καθαίρεση επικίνδυνων σοβάδων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τεχνικοί του δήμου συνοδευόμενοι από τον Νίκο Αλμπανόπουλο, μετέβησαν από τις πρωινές ώρες στο χώρο και εξέτασαν τις οροφές, δίνοντας εντολή στον εργολάβο του δήμου Σύρου - Ερμούπολης, ο οποίος συντηρεί τα σχολικά κτίρια, να απομακρύνει και να καθαιρέσει τα επικίνδυνα τμήματα σοβάδων, που έχουν πιθανότητες να πέσουν, ώστε να είναι δυνατή από την Παρασκευή και μετά η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως, το πρόβλημα δεν εντοπίστηκε μόνον μέσα στη συγκεκριμένη αίθουσα που ξεκόλλησε ένα μεγάλο τμήμα, αλλά και στις υπόλοιπες του πρώτου ορόφου.

Μετά από τις εν λόγω ενέργειες, κατά πάσα πιθανότητα εντός του χρονικού διαστήματος των χριστουγεννιάτικων εορτών, κατά το οποίο δε θα λειτουργούν τα σχολεία, θα αποκατασταθεί σε έναν μεγάλο βαθμό η ζημιά που έχει καταγραφεί, από την Τεχνική Υπηρεσία.

Χρ. Καφτηράνης: “Προτεραιότητα στα σχολεία”

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο βρέθηκε και ο αναπληρωτής διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Χρήστος Καφτηράνης, ο οποίος παραχωρώντας τις δηλώσεις του, συμμερίστηκε τη θέση των γονέων, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται η δημοτική Αρχή να ασχοληθεί πρωτίστως και συστηματικά με τα προβλήματα των κτιρίων. Μεταξύ άλλων, δήλωσε, “Είναι αλήθεια ότι στα σχολεία της Σύρου δεν έγιναν ιδιαίτερες επισκευές το καλοκαίρι. Οι σοβάδες δεν φαίνονταν ότι θα πέσουν κι όμως έπεσαν”, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι, οι εκπαιδευτικοί φέρουν “μεγάλες ευθύνες για καταστάσεις που δεν είναι αρμοδιότητά τους. Οι εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι για το έργο που γίνεται μέσα στην τάξη, αλλά η Πολιτεία και ο δήμος για το σχολείο και το κτίριο”. Καταλήγοντας, ο κ. Καφτηράνης, σημείωσε πως, “Ο δήμος πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα παλαιά σχολικά κτίρια. Από την πλευρά του, λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Εγώ θα παρακαλέσω όμως, μεταφέροντας την αγωνία συναδέλφων και γονέων, να δοθεί προτεραιότητα στα σχολεία, να βρεθούν χρήματα για την επισκευή και όχι για άλλου είδους εκδηλώσεις”.

Μηδαμινές χρηματοδοτήσεις

Όσον αφορά στα οικονομικά δεδομένα που έχει στο ταμείο του ο δήμος και με άξονα τα οποία πρέπει να πορευθεί, προκειμένου να καλύψει τις προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες ανάγκες των σχολείων, παραχώρησε αναλυτικά στοιχεία ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Συγκεκριμένα, ο κ. Αλμπανόπουλος, εξήγησε ότι ο δήμος “έχει σε εξέλιξη ένα έργο για τα σχολεία μετά από συνεννόηση με τους διευθυντές, που γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες”, όπως πράττει ετησίως. Φέτος ωστόσο, τα χρήματα είναι ακόμη περισσότερο μειωμένα, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι είναι αδύνατον να καλυφθούν όλα τα προβλήματα των σχολείων, όπως εξήγησε. “Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι τα χρήματα για τα τεχνικά έργα, δεν επαρκούν”, δήλωσε κατηγορηματικά, λέγοντας πως, “είχαμε το 2012 περίπου 900 χιλιάδες ευρώ για το σύνολο των τεχνικών έργων” εκ των οποίων τα 170 χιλιάδες ευρώ προωθήθηκαν για τα σχολεία. Πρόσθεσε δε, πως με δεδομένη τη νέα μείωση της χρηματοδότησης στα 500 χιλιάδες ευρώ για το επόμενο έτος, έχει προβλεφθεί το ποσό των 70 χιλιάδων ευρώ για τις κτιριακές ανάγκες. “Ακόμη και τις 500 χιλιάδες να δίναμε, δεν επαρκούν, γιατί έχουμε παλαιά σχολεία”, επανέλαβε, εξηγώντας πως και η επόμενη δημοτική Αρχή θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα. Ο ίδιος πάντως, μίλησε για δύο δρόμους όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ζητήματος. “Μία λύση είναι να κάνεις μικρότερα έργα και άλλη λύση είναι να εξηγήσεις ότι για να μην εγκαταλείψεις τις παροχές προς τους δημότες, πρέπει να αυξήσεις τα τέλη. Χρειάζεται γενναία απόφαση και πραγματικά με 258 χιλιάδες ευρώ για το επόμενο τεχνικό πρόγραμμα δε θα είχα πρόβλημα να ψηφίσω αύξηση δημοτικών τελών”, υπογράμμισε, καταλήγοντας.

Ετικέτες: