Tο Γυμνάσιο – Λ.Τ. Κουφονησίου στο 3ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Σπουδαία διάκριση

Μία θέση ανάμεσα στις 19 θεατρικές ομάδες που συμμετέχουν φέτος στο 3ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης κατάφερε να εξασφαλίσει η νεοσυσταθείσα ομάδα του Γυμνασίου – Λ.Τ. Κουφονησίου, η οποία κάνει το θεατρικό ντεμπούτο της με την παράσταση “Τρωάδες” του Ευρυπίδη.

Το φεστιβάλ, το οποίο ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 10 Απριλίου 2014 επικεντρώνεται στην παρουσίαση έργων αρχαίου ελληνικού ή λατινικού δράματος (τραγωδίας ή κωμωδίας), δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και σκοπός του είναι η ουσιαστική–βιωματική επαφή των νέων με το αρχαίο δράμα και με την πολιτιστική κληρονομιά.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αποκλειστικά οι θεατρικές ομάδες των σχολείων της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας καθώς και οι νεανικές ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κολεγίων και πανεπιστημίων άλλων κρατών.

Οι μαθητές του Κουφονησίου προκρίθηκαν ανάμεσα σε 40 συμμετοχές ελληνικών και ξένων σχολείων, εκπροσωπώντας επάξια όχι μόνο τον Νομό των Κυκλάδων, αλλά και ολόκληρη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Μαζί με το Ρέθυμνο και την Κέρκυρα αποδεικνύουν ότι η θεατρική αγωγή και εν προκειμένω, η παιδεία του αρχαίου δράματος δεν γνωρίζει γεωγραφικά όρια, αντίθετα μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος, μελέτης και δημιουργίας ακόμα και στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.

Η συμμετοχή της ομάδας ήταν μια πρόταση της καθηγήτριας πληροφορικής και Θεατρολόγου του σχολείου, Ελένης Σταματοπούλου, η οποία ανέλαβε τον συντονισμό της όλης δράσης, τη διανομή των ρόλων, καθώς και τη σκηνοθεσία, με την υποστήριξη της μουσικού, Ισαβέλλας Σταυρίδου.

Βιωματική επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά

Το κοινό του φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το έργο την Δευτέρα 7 Απριλίου και ώρα 09:30. Η παράσταση “Τρωάδες” αποτελεί την πρώτη επίσημη παρουσίαση της ομάδας, η οποία πλαισιώνεται από είκοσι μαθητές κάθε τάξης. Παρά το γεγονός, ότι η διοργάνωση στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία θεατρικής ομάδας στο σχολείο, η οποία θα έπαιρνε μέρος με κείμενο μέσα από την αρχαία ελληνική δραματουργία, τα μέλη της έχουν εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον για τη συνέχεια της δράσης της, μέσα και από άλλα θεατρικά είδη.

Στο πλαίσιο των συμμετοχών, οι ομάδες απέστειλαν με ψηφιακή μορφή στους υπεύθυνους του φεστιβάλ μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα των παραστάσεών τους, τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή των σχολείων.

Όπως επισημαίνει η κ. Σταυρίδου στην “Κοινή Γνώμη”, η συμμετοχή σε μια διοργάνωση, τέτοιου βεληνεκούς έχει αδιαμφισβήτητη εκπαιδευτική σημασία, δεδομένου ότι οι μαθητές έρχονται σε επαφή με το αρχαίο δράμα, το οποίο για ορισμένους αποτελεί ένα είδος “τυποποιημένο” και “παλιομοδίτικο”, που δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη σημερινή εποχή.

Σύγχρονη σκηνοθεσία με διαχρονικά μηνύματα

Για τους λόγους αυτούς, η θεατρολόγος κ. Σταματοπούλου τόλμησε μία σύγχρονη σκηνοθεσία του κλασικού έργου του Ευριπίδη, μετατρέποντας τον τόπο δράσης σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών. Μέσα από μία τέτοια οπτική, μεταδίδονται διαχρονικά μηνύματα, τα οποία δεν αφορούν μόνο την ιστορική αυτή περίοδο. Πέρα από κάποιες περικοπές, λόγω της συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας (70 λεπτά) που επιβάλλουν οι κανόνες του φεστιβάλ για κάθε παράσταση, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στο πρωτότυπο κείμενο.

Σημειώνεται ότι το έργο θα παρουσιαστεί μελλοντικά και στο νησί, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους να παρακολουθήσουν την πρώτη προσπάθεια των μαθητών, η οποία έτυχε ήδη ευρείας αναγνώρισης. Επιθυμία των συντελεστών είναι να “ταξιδέψει” και στα υπόλοιπα νησιά του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ούτε ώστε να “φυτευτεί” ο σπόρος για τη δημιουργία περισσοτέρων σχολικών θεατρικών ομάδων, αλλά και μία καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των νησιών του ενιαίου δήμου, στο όνομα του πολιτισμού.