Δράσεις για τον καθαρισμό ακτών προωθεί η HELMEPA

«Όλοι μαζί μπορούμε»

Με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών για ακόμη μια χρονιά, το 4ο δημοτικό σχολείο Ερμούπολης συμμετέχει σε δράσεις για τον εθελοντικό καθαρισμό ακτών.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκστρατείας για εθελοντικό καθαρισμό ακτών κατά τη διάρκεια του « μήνα δράσης για το θαλάσσιο περιβάλλον» που προωθεί η HELMEPA, οι μαθητές των δύο τμημάτων της Β΄ τάξης οργάνωσαν εθελοντικό καθαρισμό στην περιοχή Καρνάγιο μαζί με τις εθελόντριες εκπαιδευτικούς Σδρένια Βασιλεία και Λουιζίδου Ειρήνη που συντόνισαν τις προσπάθειες της παιδικής Helmepa.

Το 4ο δημοτικό σχολείο, το οποίο έχει πλέον παράδοση σε τέτοιου είδους δράσεις, στήριξε και φέτος τις προσπάθειες της HELMEPA, καθώς τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου συγκέντρωσε σημαντικό ποσοστό απορριμάτων από την συγκεκριμένη περιοχή, τα οποία θα καταγραφούν σε ένα ειδικό δελτίο και θα αποσταλούν στα κεντρικά γραφεία της HELMEPA. Η ανάγκη ευαισθητοποίησης των παιδιών σε τέτοιου είδους ζητήματα κρίνεται επιτακτική προκειμένου να γαλουχηθούν ως σωστοί αυριανοί πολίτες. «Τα παιδιά οπλίστηκαν με χαμόγελο και απήλαυσαν την δραστηριότητα στην οποία συμμετείχαν» εξηγεί κ. Λουιζίδου κάτι το οποίο αξιολογείται θετικά, ενώ παράλληλα εξηγεί ότι μέσα από τέτοιου είδους δράσεις «στοχεύουν στην αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών».

Το 4ο δημοτικό διοργανώνει κάθε χρόνο πλήθος περιβαλλοντικών δράσεων μέσω του προγράμματος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να ενημερώνονται και να αναλαμβάνουν εθελοντικές δράσεις, με την επίβλεψη βέβαια των εθελοντών εκπαιδευτών οι οποίοι αποτελούν αρωγούς στην δημιουργία υπεύθυνων και ενεργών πολιτών.

Η καθαριότητα είναι πολιτισμός

Πέρα από το 4ο δημοτικό σχολείο Ερμούπολης στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου, για τον καθαρισμό των ακτών και του βυθού σε περισσότερες από 130 περιοχές της Ελλάδας με τη συμμετοχή περισσότερων από 6.000 μικρών και μεγάλων συμμετείχε και το 2ο δημοτικό σχολείο Τήνου, το οποίο προχώρησε στον καθαρισμό της παραλίας του Αγίου Φωκά, με την φιλόλογο Ιωάννα Τσιτσώνη να συντονίζει εθελοντικά τη δράση με την αρωγή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, του Beach Bar Summer Drops και του Μαρίνου Σουράνη που με τη συνεργασία της ΗELMEPA, οργάνωσαν και υλοποίησαν τον καθαρισμό.

Τη δράση διοργανώνει για 23η χρονιά στην Ελλάδα η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) η οποία για τη φετινή χρονιά όρισε το διάστημα από τις 20 Σεπτεμβρίου 2014 έως και τις 20 Οκτωβρίου 2014 ως “μήνα δράσης για το θαλάσσιο περιβάλλον”. Άξιο αναφοράς αποτελεί η αγαστή συνεργασία μεταξύ εταιρειών, σχολείων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Λιμενικών Αρχών και άλλων τοπικών φορέων, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της καταγραφής των απορριμμάτων που θα δημοσιεύσει η HELMEPA το Νοέμβριο και πλέον έχουν λάβει το χαρακτήρα πανελλαδικής έρευνας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επικροτούν τέτοιου είδους δράσεις ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχουν μιμητές, προκειμένου να γίνει υπόθεση όλων η διατήρηση της καθαριότητα των ακτών αλλά και εν γένει του τόπου δεδομένου ότι η καθαριότητα είναι πολιτισμός και η αναγκαιότητα αυτή θα πρέπει να γίνει συνείδηση και τρόπος ζωής πρώτα από όλα στα μικρά παιδιά ώστε να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία συνειδητοποιημένων πολιτών που αξιώνουν τα δικαιώματά τους και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.