Η γραφειοκρατία «σύμμαχος» της αδράνειας για την λύση του προβλήματος

Λύση μετ’ εμποδίων η αποπληρωμή των σχολικών καθαριστριών

Σύμφωνα με επίσημη δημοσίευση από το Υπουργείο Παιδείας, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης προχωρά στην κάλυψη της πλήρους δαπάνης των κατά τόπους Σχολικών Επιτροπών για το έργο των σχολικών καθαριστριών κατά το σχολικό έτος 2014- 2015.

Φλέγον ζήτημα για το πανελλήνιο αποτελεί η επίλυση του θέματος της αποπληρωμής των σχολικών καθαριστριών για το τρέχον σχολικό έτος, εν όψει μάλιστα των γιορτών των Χριστουγέννων. Έως τις αρχές του μήνα το Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης δεν έχει προβεί στις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, γεγονός που αύξησε τους προβληματισμούς αναφορικά με τα χρονικά όρια της καταβολής των δεδουλευμένων των καθαριστριών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας. Όπως σε όλες τις σχολικές μονάδες της Ελλάδας, κατ’ αντιστοιχία και στο νησί της Σύρου, οι Σχολικές Επιτροπές όπως και οι καθαρίστριες βρίσκονταν «μετέωροι» σχετικά με την νομοθετική απόφαση της αποπληρωμής τους. Ωστόσο, ένα βήμα εγγύτερα στον προσδοκώμενο στόχο πορεύεται η υφιστάμενη κατάσταση, καθώς εκδόθηκε υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα προχωρήσουν οι διαδικασίες καταβολής των χρηματικών αποδοχών για τις υπηρεσίες των σχολικών καθαριστριών.

Υπόθεση σεβασμού και ορθής λειτουργικότητας

Ένα τρίμηνο έχει περάσει κατά το οποίο δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα των σχολικών καθαριστριών. Μια περίοδος αδράνειας και στασιμότητας, κρίσιμη για τις υπαλλήλους του δημοσίου και συγκεκριμένα για τις 23 εργαζόμενες σε αυτόν τον κλάδο στα σχολεία της Σύρου. Οι ίδιες ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους χωρίς να έχουν καρπωθεί ούτε ένα υποτυπώδες ποσό για την προσφορά των υπηρεσιών τους. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες οι μηνιαίες αποδοχές των καθαριστριών ανέρχονται 150 έως 200 ευρώ συμπεριλαμβανομένου αιθουσών για τις οποίες δεν υφίσταται αντίστοιχη νομοθετική αμοιβή για την φροντίδα τους και την διατήρηση του υγιεινού σχολικού περιβάλλοντος. Δέσμιες τις γραφειοκρατίας και της αδιαφορίας του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης βρίσκονταν τόσο οι σχολικές Επιτροπές του νησιού όσο και οι ίδιες οι καθαρίστριες, έως τώρα.

Από την πλευρά της, η Δημοτική Αρχή της Σύρου έχει επιμεληθεί επί του θέματος καθώς όπως δηλώνουν και οι αρμόδιοι φορείς, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που όφειλαν να καλύψουν για να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμών των καθαριστριών , είχαν ολοκληρωθεί εντός του χρονικού ορίου που όριζε το Ινστιτούτο. Συγκεκριμένα, έως το μήνα Σεπτέμβριο είχαν δηλωθεί οι καθαρίστριες που έχουν προσληφθεί στα σχολεία ενώ παράλληλα, είχαν υποβληθεί στο ΙΚΑ οι καταστάσεις για τις τριμηνιαίες εισφορές τους. Όπως τόνισαν και οι αρμόδιοι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών της Σύρου, αποτελεί απαράβατο κανόνα η αξιοποίηση των καταλυτικών ημερομηνιών προθεσμίας ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Το μερίδιο ευθύνης αποποιούνται οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου για την αποπληρωμή των καθαριστριών αφού βασικός υπαίτιος αναγράφεται Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και οι βραχύχρονες κινητοποιήσεις για την επίλυση του καίριου προβλήματος, ιδιαίτερα σε μια εποχή σημαντικής ύφεσης.

Στον προθάλαμο της οικονομικής αποκατάστασης

Σημαντικά προβλήματα δημιουργεί στην εργασία και στην βασική διαβίωση των σχολικών καθαριστριών αργοκίνητος μηχανισμός αποκατάστασης του Ιδρύματος για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους. Οι καθαρίστριες του νησιού, σε νηπιαγωγεία, Γυμνάσια και Λύκεια, έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με την αναμονή της καταβολής των αμοιβών τους για την προσφερόμενη εργασία τους στα σχολεία. Ωστόσο, 15 Δεκεμβρίου 2014 δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.NE.ΔΙ.ΒΙ.Μ), προβλέπει η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών των μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που στερούνται προσωπικού καθαριότητας, διαμέσων των επιχορηγήσεων από πιστώσεις του τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Όπως υπολογίζεται, στην εν λόγω απόφαση συμπεριλαμβάνονται 8.748 απασχολούμενες σχολικές καθαρίστριες στις σχολικές μονάδες όλης της επικράτειας κατά το σχολικό έτος 2014 - 2015.

«Με συντονισμένες μας ενέργειες και σε άμεση συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, εξασφαλίσαμε τις απαραίτητες πιστώσεις για το έργο των 8.748 σχολικών καθαριστριών για το τρέχον σχολικό έτος, ενώ εξοφλείται και κάθε οφειλή για το προηγούμενο. Μέλημά μας αποτελεί η υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στη δημόσια εκπαίδευση και η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολικών μονάδων στην πράξη, χωρίς ανέξοδες υποσχέσεις», σημειώνει ο Υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Γεωργαντάς, διευκρινίζοντας τις προθέσεις του Υπουργείου για άμεση ενασχόληση και επίλυση του οικονομικού ζητήματος των καθαριστριών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η εξόφληση των δεδουλευμένων έως και το τέλος του 2014 με το ποσό των 11,8 εκ. ευρώ ενώ παράλληλα θεσμοθετείται η καταβολή προς τις κατά τόπους Σχολικές Επιτροπές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της τακτικής επιχορήγησης της εαρινής περιόδου του προηγούμενου σχολικού έτους, η οποία ανήλθε σε 1.999.754,86 ευρώ.

Τα πρώτα βήματα προς την διευθέτηση του ζητήματος πραγματοποιήθηκαν, ωστόσο η υπουργική απόφαση αποτελεί ένα ακόμα αργό και σταθερό στοιχείο προς την γενικότερη πορεία της υπόθεσης των αποπληρωμών, καθώς το τελικό στάδιο της καταβολής των δεδουλευμένων των καθαριστριών συναντούν περαιτέρω γραφειοκρατικά εμπόδια. Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γιωργος Δουναβης, «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ημερομηνίες για την ακριβή καταβολή των μισθών των καθαριστριών. Αναμένουμε να συμπληρωθούν και άλλα έγγραφα και να κινηθούν περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες». Ο ίδιος τόνισε επί της ουσίας πως, έχουν λάβει μόνον την ενημερωτική ανακοίνωση του Υπουργείου αλλά τα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί ακόμη ώστε να αποπληρωθούν οι σχολικές καθαρίστριες. Αναλυτικότερα σημειώνει ότι σύμφωνα με την ενιαία αρχή των πληρωμών, κληρώνεται δυο φορές το μήνα συγκεκριμένες ημερομηνίες κατάθεσης και αποπληρωμής τους, διευκρινίζοντας κατά συνέπεια πως «Δεν δύναται να εξασφαλιστεί ότι θα πληρωθούν πριν τα Χριστούγεννα».