Η ιστορία της Σύρου, η εισαγωγή νέων μέσων στη δημοσιογραφία, αλλά και ο δημιουργικός τομέας της οικονομίας ως μοχλός ανάπτυξης. στο Διεθνές Σεμινάριο της Παντείου

«Παράδειγμα σύγχρονης αξιοποίησης της παράδοσης το HERMES»

Με πλούσια και ενδιαφέρουσα θεματολογία, αφιερωμένη στα νέα μέσα ενημέρωσης και ανάπτυξης, αλλά και με επίκεντρο τη Σύρο, κύλισαν οι πρώτες τρεις ημέρες του Διεθνούς Σεμιναρίου, που διοργανώνει το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου στο νησί.

Στο σεμινάριο, στο οποίο υπενθυμίζεται, πως λαμβάνουν μέρος καθηγητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές από πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Τουρκίας, το σεμιναριακό κομμάτι άνοιξε η Συριανή αρχαιολόγος, ιστορικός και υπεύθυνη του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, κ. Μαίρη Ρώτα, η οποία, ως πλέον αρμόδια, παρουσίασε την ιστορία και τον πολιτισμό της Σύρου σε Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες.

Στη συνέχεια του εκπαιδευτικού κύκλου, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», κ. Νίκος Μπακουνάκης ανέλυσε τα βασικά στοιχεία της «διαμιντιακής» δημοσιογραφίας και της διαδραστικής δημοσιογραφικής εμπειρίας, ενώ ο πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού της Παντείου, κ. Νίκος Λέανδρος, ανέπτυξε τη σημασία του δημιουργικού τομέα της οικονομίας, αλλά και τις εφαρμογές αυτού σε γενικά πλαίσια, αλλά και στο νησί της Σύρου.

Ακολουθώντας τους ρυθμούς της τεχνολογίας

Δεδομένης της τεχνολογικής εξέλιξης και των νέων μέσων, που πλέον είναι διαθέσιμα στην ευρύτατη πλειοψηφία των πολιτών του κόσμου, ο εναρμονισμός της δημοσιογραφίας στη νέα εποχή, θεωρείται αυτονόητη για την περεταίρω ανάπτυξή της.

«Συζητήσαμε πώς γίνεται σήμερα η λεγόμενη “πολυμεσική” δημοσιογραφία. Πολυμεσική, όχι μόνον από την πλευρά του δημοσιογράφου, αλλά και από την πλευρά του κοινού. Διότι το κοινό, όπως ξέρουμε, λειτουργεί πολυμεσικά, δηλαδή μαθαίνει τις ειδήσεις από το τηλέφωνό του, από την τηλεόραση, από την εφημερίδα, από σελίδες του ίντερνετ κτλ. Με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να λειτουργεί και ο δημοσιογράφος. Να δημιουργεί τις ιστορίες του, χρησιμοποιώντας πολλά μέσα, αλλά και διαθέσιμη σε πολλά μέσα», τονίζει ο κ. Νίκος Μπακουνάκης.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι αξίες, πάνω στις οποίες στηρίζεται η νέα αυτή δημοσιογραφική μεθοδολογία, καθώς πολλές από τις διαχρονικές αξίες, που διέπουν τον Τύπο, όπως η ουσία της είδησης, αλλά και η αντικειμενικότητα, διατηρούνται. Παράλληλα, ωστόσο, εισέρχονται και νέες αξίες, σύμφωνες με το καινούριο – αναλογικά – περιβάλλον, με κυριότερη, αυτή της διαδραστικότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακουνάκη, η διατήρηση της παλιάς πρακτικής της απλής δημοσίευσης ενός κειμένου, δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλέον, καθώς με τα σύγχρονα τεχνολογικά και διαδικτυακά μέσα, το κοινό έχει τη δυνατότητα της άμεσης αντίδρασης και της συμμετοχής στη δημοσιογραφική διαδικασία. «Δεν γράφεις μια ιστορία, όπως γινόταν με τα παλιά μέσα και απλώς τη δημοσιεύεις και ο κόσμος τη διαβάζει. Τώρα, τη διαβάζει και αντιδρά αμέσως. Απαντά με σχόλιο. Στέλνει το δικό του κείμενο, το δικό του βίντεο, τη δική του φωτογραφία στο μέσο και έτσι υπάρχει αυτή η συνεχής επαφή, που δεν μπορεί κανείς να την αγνοήσει», υπογραμμίζει.

Ο αρχισυντάκτης του «Βήματος της Κυριακής» έκλεισε την εισήγησή του, αναφερόμενος στο λεγόμενο «πολιτισμικό» ρεπορτάζ, το οποίο αφορά σε απόδοση ειδήσεων, σχετικά με τις εθνικές και άλλου είδους μειονότητες, που σχηματίζονται και όλο και περισσότερο τελευταία βρίσκονται στο κέντρο αντιπαραθέσεων και εντάσεων.

Όπως τόνισε, «χρειαζόμαστε αυτό το ρεπορτάζ, το οποίο παρουσιάζει τον διαφορετικό άνθρωπο, κυρίως, μέσα από το δικό του σύστημα αξιών και όχι από το δικό μας, καθώς αυτός ο “άλλος” μπορεί να έχει μια διαφορετική αντίληψη για τη δημοκρατία, μια άλλη αντίληψη για το πώς ντύνεται, μια άλλη αντίληψη για το θεό, οπότε, για να τον καταλάβουμε και να δημιουργήσουμε συνθήκες συνεννόησης, πρέπει, ουσιαστικά, να τον προσεγγίσουμε, μέσα από το δικό του αξιακό σύστημα και όχι από το δικό μας».

Ανθρωποκεντρική διαδικασία η βιώσιμη ανάπτυξη

Για τη σπουδαιότητα του δημιουργικού τομέα της οικονομίας, ο οποίος θεωρείται ένας εκ των βασικών πυλώνων μιας σύγχρονης στρατηγικής για την ανάπτυξη, αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μίλησε στους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, ο οικονομολόγος και πρόεδρος του τμήματος ΕΜΠ, κ. Νίκος Λέανδρος.

«Μέρος της συζήτησης ήταν να εξηγήσουμε και την έννοια της ανάπτυξης, διότι είναι μια έννοια, η οποία χρησιμοποιείται μεν ευρέως, αλλά συνήθως ταυτίζεται με την «μεγέθυνση», δηλαδή με την αύξηση του ΑΕΠ. Εμείς, όταν μιλάμε για ανάπτυξη, εννοούμε μια ανθρωποκεντρική διαδικασία, που προτάσσει τον άνθρωπο, θεωρεί τον άνθρωπο ως τον σημαντικότερο πλούτο μιας χώρας και θεωρεί επίσης, ότι η οικονομική πολιτική και οι κρατικές πολιτικές πρέπει να φροντίζουν για τις πολλαπλές ανάγκες του ανθρώπου, δηλαδή τις οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές ανάγκες. Επίσης, η ανάπτυξη πρέπει να έχει το στοιχείο της βιωσιμότητας, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής. Αυτή είναι η σύγχρονη αντίληψη για την ανάπτυξη, η οποία έχει υιοθετηθεί και από τα Ηνωμένα Έθνη», επεσήμανε.

Όπως τόνισε, η σημασία του πολιτισμού και του δημιουργικού τομέα της οικονομίας «είναι καθοριστική, διότι βρίσκεται στον πυρήνα της σύγχρονης μετάβασης σε μια κοινωνία της πληροφορίας. Έχει ως βασικό στοιχείο τη δημιουργικότητα και τη σύνδεση με τα νέα μέσα, ενώ επίσης εμπεριέχει και το στοιχείο της διάδρασης με το κοινό, το οποίο μπορεί πλέον και το ίδιο να δημιουργεί πολιτιστικά προϊόντα, […] αλλά και να τα διακινεί πλέον σε ένα παγκόσμιο κοινό και σε μια παγκόσμια αγορά».

Ως παράδειγμα σε αυτό το πλαίσιο, τέθηκε η περίπτωση της Ερμούπολης και ιδιαίτερα το Ψηφιακό Σύστημα Διαχείρισης Ιστορικών Κτηρίων Ερμούπολης (HER.M.E.S), που πραγματοποιήθηκε υπό την επιστημονική ευθύνη του διδάκτορα του ΕΜΠ Παύλου Χατζηγρηγορίου, Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και Υπεύθυνου Οργάνωσης του Ινστιτούτου Σύρου και το οποίο απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Europa Nostra».

«Είναι μια πάρα πολύ σημαντική δράση, η οποία όχι μόνο προβάλλει και προστατεύει την κληρονομιά της Ερμούπολης, αλλά δείχνει και ένα δρόμο, που μπορεί να αξιοποιηθεί και διεθνώς, για την ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας και για την προαγωγή πολιτιστικού περιεχομένου. Αυτό λειτούργησε ως παράδειγμα σύγχρονης αξιοποίησης της παράδοσης, μέσα στο πλαίσιο των νέων τεχνολογιών, με τη χρήση των νέων μέσων, του διαδικτύου, τη δημιουργία βάσεων δεδομένων και της συνεργασίας επιστημόνων από πάρα πολλά πεδία», ανέφερε ο κ. Λέανδρος.