Παρουσίαση της καθηγήτριας Ολυμπιακών Σπουδών και Κοινωνιολογικής Ανάλυσης του Αθλητισμού στους φοιτητές του Διεθνούς Σεμιναρίου

«Η αθλητική δραστηριότητα είναι πολιτιστική δραστηριότητα»

Για την επίδραση των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων στην κοινωνία και τον πολιτισμό, μίλησε στους συμμετέχοντες στο Διεθνές Σεμινάριο του Παντείου Πανεπιστημίου, η καθηγήτρια Δικαία Χατζηευσταθίου.

Η κ. Χατζηευσταθίου, ζει και εργάζεται μόνιμα στη Μ. Βρετανία, ως Καθηγήτρια Ολυμπιακών Σπουδών και της Κοινωνιολογικής Ανάλυσης του Αθλητισμού σε Πανεπιστήμιο του Kent, ενώ εδώ και δύο περίπου χρόνια βρίσκεται στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πάντειου Πανεπιστημίου, προκειμένου να διενεργήσει έρευνα πάνω στον τομέα του Κοινωνικού Κεφαλαίου και του Αθλητισμού στην Ελλάδα.

Έπειτα από πρόσκληση του Πανεπιστημίου, η κ. Χατζηευσταθίου βρέθηκε στο Διεθνές Σεμινάριο, που πραγματοποιείται στη Σύρο και αφορά στα ζητήματα της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, πολιτισμού και δημιουργικής οικονομίας, παρουσιάζοντας τον αντίκτυπο της διοργάνωσης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων (mega-events) στον τοπικό πολιτισμό.

Ένας από τους ρόλους της κ. Χατζηευσταθίου, είναι η συμμετοχή της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Επιτροπής «Pierre de Coubertin», με έδρα τη Λοζάνη, στο πλαίσιο της οποίας συμμετέχει σε ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις, που αφορούν στη νέα γενιά.

«Θεωρώ, ότι και με αυτή την ιδιότητά μου, είναι πάρα πολύ σημαντικό να συμμετέχω σε ένα τέτοιο σεμινάριο, που στόχο έχει να είναι βιώσιμο, να πραγματοποιείται κάθε χρόνο και να μην είναι απλά ένα “πυροτέχνημα”», τόνισε μεταξύ άλλων.

Στην παρουσίασή της, η κ. Χατζηευσταθίου επιχείρησε να μεταδώσει στους υπόλοιπους συμμετέχοντες, το «πώς ο αθλητισμός μπορεί να είναι και πολιτισμός και πώς διάφορα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, ή όπως τα λέμε “mega-events”, έχουν διάφορες προεκτάσεις, που σχετίζονται με την ανάπλαση μιας γειτονιάς, των κοινοτήτων, εντός των οποίων υπάρχουν κοινωνικοί, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες».

Επιπλέον, αναλύθηκε το θέμα των διεθνών αθλητικών γεγονότων, τόσο σε ευρύτερη κλίμακα, όσο και συγκεκριμένα, για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες και πώς το «στήσιμο» μιας μεγάλης διοργάνωσης, απαιτεί προετοιμασία σε πολλά επίπεδα.

«Μέσα σε αυτό, το στοιχείο του πολιτισμού είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός, έχει πολύ έντονα το στοιχείο της πολιτιστικής δραστηριότητας. Η αθλητική δραστηριότητα είναι πολιτιστική δραστηριότητα. Δίνει ταυτότητα στους κατοίκους της, δείχνει το ποιοι είναι, το πώς μπορούν να έχουν μεταξύ τους συνεργασία, συνεννόηση και διάλογο, ενώ παράλληλα τους προσδιορίζει και ως μέλη μιας ευρύτερης κοινωνίας, στη χώρα τους, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο», επεσήμανε η καθηγήτρια.

Τέλος, η κ. Χατζηευσταθίου παρείχε μια αρκετά ενδιαφέρουσα οπτική, αναφορικά με τον τρόπο προβολής των αθλητικών διοργανώσεων μέσα από τα ΜΜΕ, αλλά και το τι μπορεί κανείς να δει πέρα από την “επίσημη” σφαίρα δραστηριότητας, η οποία καλύπτεται από τα μέσα, όταν μεταφέρεται λίγο πιο έξω, όπου υπάρχουν οι αντιθέσεις. Επομένως, προσπάθησα να κάνω τους φοιτητές να σκεφτούν αυτές τις αντιθέσεις. Το τι είναι μια ιστορία, η οποία κατασκευάζεται από τα μέσα και πώς είναι η αληθινή ιστορία, η οποία έχει πολλές περισσότερες μεταβλητές και οπτικές γωνίες».