Απονομή τίτλων και παρουσίαση εργασιών στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου

Το όνειρο της μάθησης δεν είναι απλησίαστο

“Καταφύγιο” γνώσης, δημιουργικότητας κι αγάπης αποτέλεσε για μία ακόμη χρονιά το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις Κυκλάδες, δίνοντας την ευκαιρία σε 41 εκπαιδευόμενους στη Σύρο, τη Νάξο και τη Σαντορίνη να μαζέψουν τα παιδικά τους κομμάτια, να επιστρέψουν στα θρανία και να νιώσουν και πάλι παιδιά, κάνοντας το όνειρό τους πραγματικότητα.

Παρά τη δύσκολη χρονικά συγκυρία, η ομάδα του ΣΔΕ Σύρου με τον συντονισμό του Διευθυντή Γιώργου Στεφάνου, δούλεψε σκληρά και προσέφερε τις υπηρεσίες της σε δύο πολύτιμα για τον τόπο μας αγαθά, την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

Στην εκδήλωση απονομής τίτλων και παρουσίασης εργασιών από τους μαθητές του ΣΔΕ Σύρου, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στους στόχους του σχολείου, καθώς και στο φετινό διδακτικό έτος, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία χάρη στο ζήλο και την αφοσίωση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των εκπαιδευόμενων οι οποίοι έμειναν πιστοί μέχρι το τέλος.

“Η ομάδα μας συναντήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη και αποφάσισε ότι θέλει να επαναλειτουργήσει το Σχολείο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τα όνειρα εκείνων που δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση στα παιδικά τους χρόνια, αλλά και για να δώσει την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες εκπαιδευτικούς με πληθώρα προσόντων και περίσσεια διάθεσης να παρουσιάσουν παιδαγωγικό έργο” τόνισε.

Γ. Στεφάνου: “Το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειές μας”

Κατέστησε επίσης γνωστό ότι το ΣΔΕ Σύρου λειτουργεί στις Κυκλάδες από το 2008 με έδρα τη Σύρο και παραρτήματα σε Νάξο και Σαντορίνη. “Όπως συμβαίνει στο Αιγαίο έτσι και στο Σχολείο άλλοτε είχαμε άπνοια και άλλοτε ούριο άνεμο ανάλογα με τη στελέχωση σε εκπαιδευτικό δυναμικό”. Ωστόσο, σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι η ομαλή λειτουργία του Σχολείου τον τελευταίο χρόνο οφείλεται στην έγκαιρη στελέχωση των τμημάτων με εκπαιδευτικούς. “Οι φετινοί μαθητές, βλέποντας ότι το σχολείο λειτουργούσε με πρόγραμμα, άρχισαν να το προτείνουν σε φίλους και γνωστούς”. Υπογράμμισε δε ότι καμία δυσκολία δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο στη διεξαγωγή των μαθημάτων. “Κάποιοι εκπαιδευτικοί ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο από την άποψη ότι είχαμε εκπαιδεύτρια στη Σύρο που ερχόταν από τη Σύμη για να διδάξει, ενώ πολλοί πήγαιναν στη Νάξο και τη Σαντορίνη ξεκινώντας από Αθήνα. Παρόλα αυτά, όλοι εργάστηκαν με πολλή διάθεση, φιλότιμο και νομίζω ότι το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθειά μας”, κατέληξε.

Απευθυνόμενος στους μαθητές οι οποίοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον α' χρόνο των σπουδών τους, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι “με την προσπάθειά τους απέδειξαν ότι το όνειρο της μάθησης δεν είναι απλησίαστο”. Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει και τους συνεργάτες του, την Ελένη, την Τόνια, την Ιωάννα, τον Άκη, τη Φωτεινή και τη Μαρία, οι οποίοι εφαρμόζοντας καινοτομίες στη διδασκαλία και με διαθεματικές προσεγγίσεις σε αντικείμενα, όπως η Περιβαλλοντική και η Συμβουλευτική σταδιοδρομίας απέδειξαν ότι εκτός από την επίτευξη των μαθησιακών στόχων είναι εφικτή και η κοινωνικοποίηση κάθε μέλους του Σχολείου.

“Ευχαριστώ ιδιαίτερα το κ. Γιάννη Στεφάνου, δημιουργό του Blog του σχολείου και οργανωτή των επιμορφωτικών τηλεδιασκέψεων οι οποίες γεφύρωναν τις αποστάσεις μεταξύ των εκπαιδευτών και των εκπαιδευομένων σε όλα τα νησιά και την ψυχή του γραφείου μας, τον κ. Νίκο Μπενέτο ο οποίος με αναπλήρωνε άριστα όταν για υπηρεσιακούς λόγους απουσίαζα στα παραρτήματα”.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου Βασίλης Καραγιάννης και ο εντεταλμένος σύμβουλος κοινωνικής μέριμνας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Αποστόλης Ρουσσουνέλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν με τη σειρά τους στη λειτουργία και την πολύτιμη προσφορά του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου στους κατοίκους των Κυκλάδων.

Ομαδικότητα και θετική ενέργεια

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι μαθητές παρουσίασαν σε δραματοποιημένη μορφή το εκπαιδευτικό υλικό με το οποίο ασχολήθηκαν την χρονιά που πέρασε. Το υλικό περιελάμβανε εργασίες και έρευνες των εκπαιδευομένων καθώς και κάποια σχέδια δράσης. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας οι λέξεις κλειδιά που αξιοποιήθηκα είναι: αναπτύσσω – αμφισβητώ – βάζω σε τάξη – προτείνω – γράφω – δημιουργώ – διατυπώνω – συνθέτω – διαχειρίζομαι – κατασκευάζω – υποστηρίζω. Επίσης οι εκπαιδευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ο καταιγισμός ιδεών, η δραματοποίηση, βιωματικές ασκήσεις, ασκήσεις συνεργασίας και επικοινωνίας.

Στη διάρκεια της χρονιάς κάτι που έμοιαζε δύσκολο για τους εκπαιδευόμενους μεταμορφώθηκε σε ένα αποτέλεσμα δημιουργικό, που χάρη στον ζήλο την ομαδικότητα και τη θετική ενέργεια που ανέδειξαν και με τη βοήθεια όλων μας φτάσαμε σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή. Το δρώμενο επιμελήθηκε καλλιτεχνικά η κ. Ιωάννα Λύκου.

Αντίστοιχες ημερίδες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας πραγματοποιήθηκαν σε Νάξο και Σαντορίνη, όπου ο κ. Στεφάνου μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.

Το πρώτο βήμα για μία δεύτερη ευκαιρία

Τα ΣΔΕ χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο και τον Ελληνικό προϋπολογισμό μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία σε πολίτες 18 ετών και άνω,, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου σε 2 χρόνια.

Στις 25 ώρες διδασκαλίας και εργαστηρίων οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν βασικές γνώσεις σε θέματα μαθηματικών, γλώσσας, υπολογιστών και άλλων αντικειμένων σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τις επαγγελματικές επιδιώξεις τους.

“Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία ο καθένας φοβάται πως δε θα μπορέσει να συνδυάσει τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις του με αυτές που προκύπτουν από το Σχολείο. Εμείς διαβεβαιώνουμε όποιον ενδιαφέρεται ότι για κάθε δυσκολία και εμπόδιο θα μας έχει συμπαραστάτες στην προσπάθειά του αρκεί να κάνει το πρώτο βήμα για να κερδίσει τη δεύτερη ευκαιρία που του δίνεται. Άλλωστε δεν έχει παρά να ρωτήσει κάποιος τους παλιούς μαθητές και θα διαπιστώσει τη χαρά και την ευχαρίστηση που δίνει η συμμετοχή στην παρέα του σχολείου”, υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου καθιστώντας γνωστό ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο του Σχολείου (22810 87660), καθώς και να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τον ίδιο.

41 μαθητές σε Σύρο, Νάξο, Σαντορίνη

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον φετινό κύκλο σπουδών ολοκλήρωσαν συνολικά 41 μαθητές, εκ των οποίων οι 16 στη Σύρο, οι 10 στη Νάξο και οι 15 στη Σαντορίνη. Όπως εξηγεί ο κ. Στεφάνου, οι εγγραφές για την επόμενη σχολική χρονιά έχουν ήδη αρχίσει, ενώ τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Καταλήγοντας, τονίζει ότι ένας από τους στόχους του Σχολείου είναι η δημιουργία Εσπερινού Σχολείου στη Νάξο, στο πρότυπο των Εσπερινών σε Σύρο και Νάξο, προκειμένου οι απόφοιτοι του ΣΔΕ να συνεχίσουν τις σπουδές τους.