Απολογισμός, σχετικά με τη συμμετοχή σπουδαστών στο πρόγραμμα Erasmus+, αλλά και για το σύνολο της σχολικής χρονιάς που έκλεισε, από το ΔΙΕΚ Σύρου

“Αποκτούν δύναμη προχωρώντας”

  • Τετάρτη, 1 Ιουλίου, 2015 - 06:10

Στην αξιολόγηση της δράσης του προγράμματος Erasmus+, «Κινητικότητα εκπαιδευόμενων και προσωπικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», στο οποίο συμμετείχαν μαθητές του, προβαίνει το Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Σύρου.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα με τίτλο «Επιμόρφωση εκπαιδευομένων της ειδικότητας “Βοηθός Φυσικοθεραπείας” και εκπαιδευτών του ΔΙΕΚ Σύρου» αφορούσε στην επιμόρφωση εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών της ειδικότητας του ΔΙΕΚ στο Ρίμινι και στην ευρύτερη περιοχή της Emiglia Romana της Ιταλίας, για δύο εβδομάδες, από 01-06-2015 έως 17-06-2015.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης συμμετείχαν 2 ομάδες εκπαιδευομένων: αφενός 8 σπουδαστές από την ειδικότητα Βοηθός Φυσικοθεραπείας, με τη συνοδό τους, και αφετέρου 12 εκπαιδευτές του ΔΙΕΚ Σύρου.

Σημαντική δράση για σπουδαστές, εκπαιδευτές, αλλά και τη Σύρο

Όπως αναφέρει η Διευθύντρια του ΔΙΕΚ Σύρου, κ. Τσιόρβα Δήμητρα, στο πλαίσιο αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης στη γειτονική χώρα, σπουδαστές και εκπαιδευτές αποκόμισαν πολύ σημαντικές εμπειρίες, μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια πολυεπίπεδη και άκρως ενδιαφέρουσα επιμόρφωση (επισκέψεις σε σχολεία, οργανισμούς και εκπαιδευτικές δομές της Ιταλίας, φορείς συναφείς με την κατάρτιση), ενώ επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα στους επιμορφούμενους να κάνουν επιτόπιες παρατηρήσεις και να παρακολουθήσουν σεμινάρια επιμόρφωσης, κάνοντας έτσι τις αντίστοιχες συγκρίσεις και αντιπαραβολές με τα Ελληνικά δεδομένα.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα για τους σπουδαστές περιλάμβανε καθημερινές επισκέψεις σε ιδιωτικά φυσικοθεραπευτήρια, κέντρα αποκατάστασης, spa, όπως και εισηγήσεις από εξειδικευμένους φυσιοθεραπευτές, σχετικά με τις νέες τάσεις και μεθόδους στην αποκατάσταση ασθενών.

Οι οκτώ σπουδαστές είχαν την μοναδική ευκαιρία να ενισχύσουν τις επαγγελματικές τους γνώσεις και δεξιότητες, να γνωρίσουν εργασιακά περιβάλλοντα του εξωτερικού, ώστε να εμπλουτίσουν και το βιογραφικό τους. Κατά τον ίδιο τρόπο η ομάδα των εκπαιδευτών έκανε αντίστοιχες εκπαιδευτικές επισκέψεις και επιμορφωτικά σεμινάρια.

Η κ. Τσιόρβα τονίζει, πως «μέσα από το πρόγραμμα αυτό, ο στόχος ήταν να δούμε πώς εργάζονται σε μία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, να ζήσουμε τη συνεργασία με άγνωστα άτομα σε συνθήκες κανονικής εργασίας, να βελτιώσουμε τις πρακτικές μας δεξιότητες, να αποκτήσουμε ακόμα μία εκπαιδευτική εμπειρία, να βελτιώσουμε την ξένη γλώσσα, να βελτιώσουμε τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες, να δούμε πώς πρέπει να είναι η συμπεριφορά μας στο χώρο εργασίας».

Επιπλέον, επισημαίνει, ότι «με το πρόγραμμα Erasmus+ ανοίγονται νέοι ορίζοντες όσον αφορά τις ευκαιρίες εργασίας και εκπαίδευσης, σε μία εποχή που δυστυχώς στην Ελλάδα η εύρεση εργασίας είναι πολύ δύσκολη λόγω της οικονομικής κρίσης. Επίσης εκσυγχρονίζεται το ΔΙΕΚ, καθώς θα βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και θα αναπτυχθούν στάσεις και πρακτικές που θα κάνουν το ινστιτούτο πιο αποτελεσματικό».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν, επίσης, πολιτιστικές επισκέψεις στην Μπολόνια, στη Φλωρεντία, στην Πίζα, και στη Βενετία με σκοπό την γνωριμία των συμμετεχόντων με τα αξιοθέατα και τον παραδοσιακό πολιτισμό του τόπου. «Οι πολιτιστικές ανταλλαγές μας έδωσαν τη δυνατότητα να διανύσουμε με πολλά ονειρικά χιλιόμετρα μια χώρα τόσο όμορφη», τονίζει η Διευθύντρια.

Για την κ. Τσιόρβα, «η υλοποίηση του προγράμματος καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική για το νησί μας, στο οποίο δραστηριότητες τέτοιου είδους δεν είναι ιδιαίτερα συχνές λόγω των περιορισμένων ευκαιριών που δίνονται στον πληθυσμό και το γεγονός ότι ο οργανισμός μας αποτελεί το μοναδικό εκπαιδευτικό φορέα μη τυπικής εκπαίδευσης στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

Στο πλαίσιο αξιολόγησης του προγράμματος, φάνηκε ότι η βελτίωση και η ανατροφοδότηση υπήρξε τόσο ατομική, όσο και συνολική σαν ομάδα, ενώ αντίκτυπος υπήρξε και στο ΙΕΚ. Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για το άνοιγμα της εκπαίδευσης στην ευρύτερη τοπική κοινωνία μπορούμε να πούμε ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα συνδράμει στη διασύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας επιτυγχάνοντας ένα βήμα προόδου στην πρόσληψη εργαζομένων με συγκεκριμένα προσόντα και εξειδίκευση».

Εορταστική εκδήλωση με την παρουσίαση εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων

Την ευκαιρία να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους, αλλά και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της διδακτικής χρονιάς, που ήρθε στο τέλος της, είχαν οι φοιτητές, κατά την εορταστική εκδήλωση λήξης της σχολικής χρονιάς, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιουνίου.

Όπως αναφέρει η κ. Τσιόρβα, στην εκδήλωση έγινε η κατάθεση των εμπειριών των συμμετεχόντων του ΔΙΕΚ Σύρου στο πρόγραμμα Erasmus+ 2015, ενώ ταυτόχρονα, μαθητές και εκπαιδευτές όλων των ειδικοτήτων παρουσίασαν συνεργατικές δράσεις – εκπαιδευτικά αποτελέσματα της χρονιάς που έληξε. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν:

- Το καταπληκτικό θεατρικό των σπουδαστριών της ειδικότητας Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτριών: Αποστόλου Ζωή – Σαγκινέτου Ευγενία – Ξανθοπούλου Ελένη,

- Η άριστη επίδειξη της αυτοάμυνας της ειδικότητας Στέλεχος Ασφάλειας Προσώπων και Υποδομών με τον εκπαιδευτή τους Μαντζανάρη Δημήτριο,

- Οι καινοτόμες παρουσιάσεις των σπουδαστών της ειδικότητας Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα/Web designer - Developer/ Video games) και Βοηθός Φαρμακείου,

- Οι καλεσμένοι απόλαυσαν τις λιχουδιές των σπουδαστών της ειδικότητας Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας (Chef).

Τέλος, η Διεύθυνση του ΔΙΕΚ καταθέτοντας τη δική της ξεχωριστή εμπειρία από την ενεργητική συμμετοχή και εμπλοκή στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος αλλά και την ικανοποίησή της από την ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθ’ όλη τη χρονιά που πέρασε, ευχαριστεί θερμά σπουδαστές και εκπαιδευτές για τη συνεργασία και ανανεώνει το ραντεβού της για τη νέα σχολική χρονιά που έρχεται ευοίωνη παρόλες τις γκρίζες γραμμές που οριοθετούν το σημερινό κοινωνικό-πολιτικό πλαίσιο.

Όπως υπογραμμίζει κλείνοντας η ανακοίνωση της Διευθύντριας, «η εκπαίδευση οφείλει να δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτές να “αποκτούν δύναμη προχωρώντας” (“vires acquirit eundo”, Βιργίλιος 70-19 π.χ.) και το ΔΙΕΚ Σύρου έχει καταφέρει να θέσει ως στόχο του την εξέλιξη με ποικίλους τρόπους».

Ετικέτες: