Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου “The New Raw-Plastic” στη Σύρο

Φρέσκια ματιά στην ανακύκλωση πλαστικού

Οι προτάσεις των πέντε διεπιστημονικών ομάδων

Τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου διεθνούς εργαστηρίου ανακύκλωσης πλαστικού για 3d-printing, που διεξάχθηκε στην Ερμούπολη από τις 5 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, παρουσιάσθηκαν υπό μορφή έκθεσης και συζητήσεων στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Σύρου, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Επιμελητηρίου.

Κατά τη διάρκεια του workshop “The New Raw-Plastic”, αρχιτέκτονες, designers και ερευνητές από την Ελλάδα και την Ολλανδία, με εξειδίκευση στην ανακύκλωση πλαστικού, το 3d-printing και την κατασκευή, παρότρυναν τους συμμετέχοντες να οραματιστούν, σχεδιάσουν και παράξουν αντικείμενα που συνδυάζουν τη χρήση της τεχνολογίας του 3d-printing με την ανακύκλωση πλαστικού.

Από το συνολικό αριθμό των 35 αιτήσεων, επιλέχθηκαν 27 άτομα με βάση την ανάγκη σύνθεσης διαφορετικών ειδικοτήτων (σχεδιαστών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, προγραμματιστών) με κάποιο βασικό επιστημονικό υπόβαθρο.

Συνεργασία με τοπικούς φορείς

Την πρώτη μέρα συγκέντρωσης των επιλεχθέντων, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο πλαίσιο μίας ενημέρωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικότερα των πλαστικών στη Σύρο και συγκεκριμένα στα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΥΡΟΥ, στο ΧΥΤΑ ΣΥΡΟΥ και στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης προς μεταφορά των ανακυκλώσιμων του ΠΑΓΙΔΑ.

Στη συνέχεια ακολούθησε ενημέρωση από τους Παναγιώτη Κοτζαμπάση, Ειρήνη Βουλιούρη και Παναγιώτη Βούρο, σχετικά με τα κοινωνικά, οικονομικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά της Σύρου ως νησί καθώς και με τη διαχείριση των απορριμμάτων, των πλαστικών, της βιώσιμης ανάπτυξης, της νομοθεσίας, των χρηματοδοτικών εργαλείων, της επιχειρηματικότητας και των διεθνών εξελίξεων σε θέματα σχετικά με το αντικείμενο του προγράμματος.

Για τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες, αφού οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 5 ομάδες, ακολούθησε εντατικό brain storming, προκειμένου τα μέλη και πάλι με την υποστήριξη, τη συζήτηση και την καθοδήγηση των συντελεστών να καταλήξουν στην κεντρική ιδέα κάθε ομάδας που θα υλοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι οι συντελεστές του εργαστηρίου ήταν οι: Φωτεινή Σετάκη, Πάνος Σακκάς: (The New Raw), Casper van der Meer, Bart Blijerveld (Better Future Factory), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Ειρήνη Βουλιουρή, Έλενα Αντωνοπούλου (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχ. Ε.Μ.Π.), Παναγιώτης Κουτσαμπάσης (Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Πανεπιστημίου Αιγαίου) και Παναγιώτης Βούρος (Περιφέρεια Ν. Αιγαίου).

Ακολούθησε σκληρή δουλειά η οποία και κατέληξε στις αξιόλογες ιδέες των ομάδων, οι οποίες μαζί με την εκτύπωση μέρους της εργασίας τους, παρουσιάσθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Αίθριο του Δημαρχείου, κερδίζοντας τις εντυπώσεις τόσο του κοινού, όσο και των παρισταμένων εκπροσώπων του Δήμου, του Επιμελητηρίου και της Περιφέρειας.

Δημιουργία σταθμού συλλογής πλαστικού

Ειδικότερα, η 1η ομάδα με τίτλο «ReCYCLAD3D» είχε ως ιδέα τη δημιουργία ενός σταθμού (HUB) συλλογής πλαστικού και κυρίως μπουκαλιών στη Σύρο και μίας έκθεσης 3D προϊόντων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν είδη προς επιστροφή στους συμμετέχοντες της ανωτέρω ανακύκλωσης, είτε αντικείμενα με τα οποία κάποιες εταιρείες θα μπορούσαν μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης να παίξουν το ρόλο του διαφημιστή ή χορηγού αντίστοιχων πρωτοβουλιών. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδίασαν και εκτύπωσαν 3d γυαλιά που θα μπορούσαν αρχικά να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση ταινιών στο 8ο animasyros που θα πραγματοποιηθεί από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου ή στο μέλλον. Στην ομάδα συμμετείχαν οι Μηχανικοί Σχεδίασης Ελένη Αβραμίδου, Δημήτρης Νιαβής, Άλκηστις Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Παρθενιάδης, η Περιβαλλοντολόγος Sonja Lunau, Περιβαλλοντολόγος και η Αρχιτέκτονας Κατερίνα Τσιρέπα.

Παραγωγή κάδου ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών

Η 2η ομάδα με τίτλο «Re_Stool» είχε ως ιδέα την παραγωγή ενός κάδου ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών, ο οποίος θα λειτουργεί ως σκαμπό με το βάρος του χρήστη να συμπιέζει τον όγκο των πλαστικών, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση χώρου στην οικιακή ή επαγγελματική χρήση του. Στην ομάδα συμμετείχαν οι αρχιτέκτονες Μαλβίνα Ανδρώνη, Κωνσταντίνος Καλλιπολίτης και Άννα Συριανού, η εικαστικός Στέλλα Χριστοφή και η Μηχανικός Σχεδίασης Μαρία Μέρκου.

Ανακύκλωση πλαστικού στην καθαρή μορφή του

Η 3η ομάδα με τίτλο «Bottle Up» είχε ως ιδέα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας καμπάνιας για την ανακύκλωση του πλαστικού στην καθαρή του μορφή φυσικά με παροχή κινήτρων και ανταποδοτικότητας για τους συμμετέχοντες. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την απόκτηση μίας κάρτας πόντων ανακύκλωσης με διάφορα ανταποδοτικά οφέλη, η οποία εκτυπώθηκε και παρουσιάσθηκε από ανακυκλώσιμα πλαστικά. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ένα παζλ στα σκαλιά του δημαρχείου, χρησιμοποιώντας κομμάτια με το όνομά τους που αποτύπωναν τον τίτλο της καμπάνιας. Την ομάδα αποτελούσαν οι αρχιτέκτονες Δήμητρα Χαρμαντζή, Ελένη Κουσουρή, Ισμήνη Linthorst, Αρχιτέκτονας, Κωνσταντίνος Βένης και η Μηχανικός Σχεδίασης Αιμιλία Μιχαήλ.

Κατασκευές για τις αδέσποτες γάτες

Στο σχεδιασμό και την εκτύπωση σε μικρογραφία δύο κατασκευών για τις αδέσποτες γάτες, μία για κατοικία και μία για τη πραγματοποίηση των βιολογικών τους αναγκών προχώρησε η 4η ομάδα με τίτλο «Pet for Pets», ερχόμενη σ' επαφή με τον αντίστοιχο ζωοφιλικό σύλλογο προστασίας τους. Η όλη ιδέα έχει σαν στόχο να συγκεντρώσει τις γάτες σε συγκεκριμένα σημεία στη πόλη σε κατασκευές που σέβονται τον οικιστικό ιστό της πόλης και την αρχιτεκτονική της, προστατεύοντάς τον παράλληλα από τις ανεξέλεγκτες βρωμιές και οσμές και παράγοντας στο τέλος ακόμα και κομπόστ. Τα μέλη της ομάδας ήταν οι αρχιτέκτονες Ζωή-Δάφνη Αρνέλλου, Ελεάνα Γεωργούση, Αριστείδης Μουταφίδης, η Μηχανικός Σχεδίασης Δέσποινα Κεντέρογλου και ο εικαστικός Γιάννης Πιτσικάλης.

Προστασία των ιστορικών κτιρίων

Η 5η ομάδα με τίτλο «Missing Part», αναγνωρίζοντας το πρόβλημα μεγάλου μέρους κτιρίων της πόλης, λόγω της φθοράς του χρόνου και της ανάγκης για προσωρινή προστασία τους έως την οριστική αποκατάσταση τους, είχε την ιδέα να προβεί στο σχεδιασμό μίας συγκεκριμένης διαδικασίας κατά περίπτωση επιλογής σχεδιασμού και εκτύπωσης από ανακυκλωμένο πλαστικό κομματιών, που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν προσωρινά τις φθορές και να προστατεύουν τα κτίρια από περαιτέρω φθορά. Η ομάδα των: Σπυριδούλας Δεδεμάδη, Δήμητρας Φραντζή Τερνιώτη, Δημήτρη Βαϊμάκη – Τσόγκα (αρχιτέκτονες), Φωτεινής Μέρμυγκα (Πολιτικός Μηχανικός, Αρχιτέκτονας Εσωτερικού Χώρου) και Δώρας Καραδήμα (Μηχανικός Σχεδίασης), συνεργάστηκε με τον εμπνευστή του Συστήματος Ψηφιακής Διαχείρισης Ιστορικών Κτηρίων της Ερμούπολης HER.M.E.S, Παύλο Χατζηγρηγορίου, προκειμένου να λάβει κάποιες ειδικές πληροφορίες για τα κτίρια της πόλης.

Χρήση 3d εκτυπωτών

Τέλος, υπήρξε άλλη μία μικρή ομάδα η οποία σε συνεργασία με τα οπτικά ΚΟΗ σχεδίασε διαφορετικούς σκελετούς για ενήλικους και παιδιά η οποία και παρουσιάσθηκε σε ειδικό stand προς δοκιμή από τους παρευρισκόμενους, αποδεικνύοντας τις μεγάλες δυνατότητες της κεντρικής ιδέας του προγράμματος για ανακύκλωση, ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού με άλλη μορφή ως πρώτη ύλη και με τη χρήση 3d εκτυπωτών.

Στόχος της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που ακολούθησε στη συνέχεια, αλλά και των δεσμεύσεων που δόθηκαν από τους εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας για εύρεση χρηματοδότησης για την πιλοτική υλοποίηση των ανωτέρω ιδεών, οι οποίες έχουν δυνατότητες επιχειρηματικής εκμετάλλευσης από επενδυτές ή άλλους φορείς.