Τις ελλείψεις που παρουσιάζει το Νηπιαγωγείο Οίας της Σαντορίνης, επισημαίνει με επιστολή διαμαρτυρίας του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Οίας

«Απαράδεκτη αδυναμία»

Το ζήτημα της υποστελέχωσης του Νηπιαγωγείου Οίας, φέρνει στο προσκήνιο με παρέμβασή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Οίας, όπου ζητά την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων.

Η επιστολή των γονέων και κηδεμόνων των μικρών μαθητών, απεστάλη προς τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκο Φίλη καθώς και τη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, κ. Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, ενώ επίσης κοινοποιήθηκε, τόσο στην Έπαρχο Θήρας, κ. Θεώνη Λειβαδάρου, όσο και στο Δήμαρχο Θήρας, κ. Νίκο Ζώρζο.

Έντονη διαμαρτυρία των γονέων

Στην επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Παιδείας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου της Οίας ασκεί πιέσεις, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, που υφίστανται από την αρχή του σχολικού έτους και δεν έχουν ακόμη στελεχωθεί, με παρέμβαση του Υπουργού, προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά και το ολοήμερο και ο προγραμματισμός να οριστικοποιηθεί, εξυπηρετώντας τους δεκάδες γονείς, οι οποίοι μέχρι στιγμής, ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα.

Στην επιστολή του, ο Σύλλογος γνωστοποιεί στον Υπουργό και την Δ/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πως «το νηπιαγωγείο Οίας δεν είναι στελεχωμένο πλήρως και ήδη συμπληρώνεται ο δεύτερος μήνας λειτουργίας του. Πιο συγκεκριμένα, λείπει νηπιαγωγός για το ολοήμερο τμήμα, όταν μάλιστα έχουν αιτηθεί για να το παρακολουθήσουν 23 νήπια», ενώ παράλληλα τονίζεται, ότι η εν λόγω μονάδα, «είναι και το μοναδικό νηπιαγωγείο στις Κυκλάδες που παραμένει υποστελεχωμένο».

Ο Σύλλογος ρίπτει βαριές ευθύνες στους ιθύνοντες, σημειώνοντας, πως «θεωρούμε απαράδεκτη την μέχρι τώρα αδυναμία σας και ζητάμε να φροντίσετε άμεσα για την πρόσληψη νηπιαγωγού, ώστε να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας και εμείς ως γονείς».

Ιστορικό προηγούμενων ζητημάτων

Αξίζει να σημειωθεί, πως δεν είναι η πρώτη φορά, που το νηπιαγωγείο της Οίας αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης, καθώς και πριν τρία περίπου χρόνια, υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από πολίτες της Οίας και της Θηρασιάς, ότι το διθέσιο νηπιαγωγείο της Οίας δεν είχε μέχρι τον Οκτώβριο δεχτεί όλα τα προνήπια, ενώ δεν είχε λειτουργήσει ως ολοήμερο, αφού είχε τοποθετηθεί μία μόνο νηπιαγωγός, με ότι παράλληλα αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των 25 νηπίων.

Όπως σημείωναν τότε οι αγανακτισμένοι γονείς, «πιστεύουμε ότι κάθε ευνομούμενο κράτος που σέβεται τους πολίτες του οφείλει να παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση στα παιδιά μας. Ως  Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουμε φόρους που οφείλουν να είναι ανταποδοτικοί ώστε να παρέχεται δωρεάν Δημόσια παιδεία».

Διακεκομμένη φοίτηση από ορισμένα νήπια

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κατάσταση στο νηπιαγωγείο είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς χωρίς τη λειτουργία του ολοημέρου, χάνεται ένα σημαντικό κομμάτι της δομής και δημιουργούνται αρκετά προβλήματα στους γονείς.

Όσον αφορά στο κομμάτι των νηπιαγωγών, όλες οι εκπαιδευτικοί της δομής είναι αναπληρώτριες, ενώ δεν έχει οριστεί ακόμη και σήμερα κάποιος προϊστάμενος. Χαρακτηριστικό είναι, ότι από την πλευρά των νηπιαγωγών, αναγνωρίζονται πλήρως οι ενέργειες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις.

Το γεγονός της μη λειτουργίας του ολοήμερου, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην καθημερινότητα των γονέων, οι ανάγκη των οποίων, τα παιδιά τους να παραμένουν στο σχολείο έως το απόγευμα είναι επιτακτική, δεδομένου, ότι όλοι είναι εργαζόμενοι.

Η απουσία εκπαιδευτικού, προκειμένου να λειτουργήσει το ολοήμερο, έχει ως αποτέλεσμα κάποια παιδιά να μη φοιτούν συστηματικά αλλά διακεκομμένα, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, γεγονός, το οποίο προκαλεί πρόβλημα, εκτός από τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών, οι οποίοι ενώ τα παιδιά τους φοιτούν κανονικά, αναγκάζονται να παραμένουν στο σπίτι, καθώς επίσης και στις νηπιαγωγούς, σε ό,τι αφορά στο εκπαιδευτικό τους έργο, το οποίο διαταράσσεται σε καθημερινή βάση.

Ελπίδες για επίλυση του προβλήματος

Υπενθυμίζεται, πως το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κάλυψη πρωτίστως της Α’βάθμιας εκπαίδευσης, με το “πρώτο κουδούνι” να βρίσκει την πλειοψηφία των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων στις Κυκλάδες στελεχωμένη.

Ωστόσο, όπως είχε δηλώσει η Δ/ντρια Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, κ. Παραμυθιώτου στην «Κοινή Γνώμη» σε προηγούμενο δημοσίευμα, τα προβλήματα υποστελέχωσης, δεν εξαρτώνται άμεσα από τη Διεύθυνση, καθώς η υπηρεσία είναι αναγκασμένη να διαμοιράσει τους εκπαιδευτικούς που της διατίθενται, από το Υπουργείο Παιδείας και έπειτα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος στις σχετικές προκηρύξεις. Σύνηθες φαινόμενο αποτελεί, οι εκπαιδευτικοί, όπως και υπάλληλοι άλλων τομέων, να αποφεύγουν τον νομό Κυκλάδων, καθώς το κόστος ζωής, σίτισης και στέγασης, θεωρούνται αρκετά υψηλά και παρά το γεγονός, πως για την κάλυψη των ελλείψεων στον τομέα της Υγείας έχουν παρασχεθεί κίνητρα, σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς, δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη.

Παρ’ όλα αυτά και μετά τις πιέσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, οι ελπίδες όλων συγκεντρώνονται σε μία παρέμβαση του Υπουργείου και των υπευθύνων, προκειμένου να καλυφθεί το μοναδικό κενό στις Κυκλάδες, σε επίπεδο σχολικής αγωγής νηπίων.