Αξιόλογες δράσεις του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας σε Σύρο, Νάξο και Θήρα

Κοντά στον αθλητισμό και τον πολιτισμό

Τον αγώνα βόλεϊ μεταξύ του Φοίνικα Σύρου και του ΠΑΟΚ είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν το απόγευμα της Τετάρτης στο Αθλητικό Κέντρο «Δημήτριος Βικέλας», εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου.

Η διεύθυνση του σχολείου απηύθυνε θερμές ευχαριστίες τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φοίνικα για τη φιλοξενία, όσο και στο προπονητικό τιμ και τους παίκτες της ομάδας για τις όμορφες στιγμές που του χάρισαν.

Οπαδοί του Φοίνικα Σύρου

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο Διευθυντής του ΣΔΕ Σύρου Γιώργος Στεφάνου εξηγεί ότι η δράση αυτή αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας των εκπαιδευτικών για άνοιγμα του Σχολείου στην τοπική κοινωνία μέσα από την επαφή των εκπαιδευόμενων με πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους του νησιού.

«Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε ότι ο Φοίνικας Σύρου έχει κάνει το βόλεϊ ίσως το δημοφιλέστερο άθλημα στις νεανικές ηλικίες καθώς αγωνίζεται  στα σαλόνια της Α εθνικής κατηγορίας και φέρνει στο νησί τις καλύτερες ομάδες της πατρίδας μας παίζοντας ανταγωνιστικά απέναντι τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι πολλοί από τους ενήλικες μαθητές του σχολείου, κάτοικοι του νησιού αγνοούν, δυστυχώς την προσπάθεια της ομάδας. Για το λόγο αυτό, το εκπαιδευτικό προσωπικό έκρινε απαραίτητο να ξεκινήσει μια ενημέρωση για τους κανονισμούς του βόλεϊ, επιδιώκοντας να φέρει σε επαφή τους μαθητές με το άθλημα.

Εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι εύχεται καλή τύχη στη συνέχεια της προσπάθειας του Φοίνικα Σύρου, δηλώνοντας ότι θα εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στην Ομάδα για να τη χειροκροτούν και να την καμαρώνουν.

Οικοτουρισμός και βιώσιμη ανάπτυξη στη Νάξο

Αξιόλογες δράσεις πραγματοποιούνται και στα παραρτήματα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου σε Νάξο και Σαντορίνη. Ειδικότερα, οι εκπαιδευόμενοι του Β’ κύκλου του ΣΔΕ Νάξου, στο πλαίσιο της Ερευνητικής Εργασίας «Οικοτουρισμός και βιώσιμη ανάπτυξη στο νησί της Νάξου», επισκέφτηκαν το εργαστήριο παρασκευής βιολογικών σαπουνιών το οποίο με παραδοσιακά ξύλινα καλούπια, αξιοποιεί το ελαιόλαδο και βότανα του νησιού.

Τους μαθητές υποδέχτηκαν η Ευαγγελία Μαούνη και ο Μάνος Μαυροβουνιώτης (Ariadne naxian soap), οι οποίοι και παρουσίασαν με διαδραστικό τρόπο την Παρασκευή σαπουνιών και κηραλοιφών.

Επίσκεψη στο Ακρωτήρι Θήρας

Τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου Θήρας επισκέφτηκε τον προηγούμενο μήνα το τμήμα Θήρας με ξεναγό την κ. Βίκυ Ματσακά η οποία κέρδισε την προσοχή και το ενδιαφέρον των εκπαιδευόμενων με τον χειμαρρώδη λόγο της. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και έκαναν πολλές ερωτήσεις, ενώ εντύπωση τους προξένησε το γεγονός ότι οι κάτοικοι είχαν κατασκευάσει σύστημα αποχέτευσης και υδροδότησης πριν από 3.500 χρόνια π.Χ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν από την επίσκεψή στο Ακρωτήρι, προβλήθηκε στο τμήμα ένα βίντεο σχετικό με την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης και αναγνώστηκε σχετικό άρθρο για την προετοιμασία των εκπαιδευόμενων.

Σύμφωνα με αυτό «η πλέον πρόσφατη χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα ενός κλαδιού ελιάς που θάφτηκε από την τέφρα της έκρηξης τοποθετεί την ημερομηνία μεταξύ του 1627 και 1600 π.Χ., με πιο πιθανό διάστημα μεταξύ 1613 με 1614π.Χ.».