2ο Φεστιβάλ – Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών στη Σύρο

«Ατενίζοντας τον ουρανό και τα αστέρια»

Τη σημασία και τον ρόλο των Φυσικών Επιστημών στην εκπαίδευση και την κοινωνία θα επιδιώξει να αναδείξει το 2ο Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών στη Σύρο με τίτλο «Ατενίζοντας τον Ουρανό και τα Αστέρια».

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε) Σύρου, κάτω από την ομπρέλα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Τις εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο νησί από 5 έως 6 Μαΐου 2017 συντονίζουν η υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Σύρου Καλλιόπη Κωνσταντινίδου και ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Κυκλάδων, Νικόλαος Ρούμελης.

Η σχέση της φυσικής επιστήμης με την καθημερινότητα

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η σύνδεση της σχολικής γνώσης της φυσικής επιστήμης με την καθημερινότητα, το περιβάλλον και την τεχνολογία. Υπενθυμίζεται ότι το 1ο Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών στη Σύρο πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια με τιμώμενο πρόσωπο τον καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Μουσά, ο οποίος μίλησε στους μαθητές και το κοινό του νησιού για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται κυρίως στους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της Σύρου, σε καθηγητές φυσικών επιστημών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ περιλαμβάνονται και παράλληλες δράσεις, ανοιχτές στους πολίτες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και των ευρύτερων περιοχών που επιθυμούν να τις παρακολουθήσουν.

«Η Γέννηση του Σύμπαντος»

Την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων «Κωνσταντίνος Τουλούπης», στο σχολικό συγκρότημα των Λυκείων στο Μάννα εκπαιδευτική συνάντηση μαθητών Λυκείου με τους κκ. Γεώργιο Σταυρόπουλο, Φυσικό, Ερευνητή σωματιδιακής Φυσικής στον Δημόκριτο και Ιωάννη Μαρούλη, Φυσικό. Θέμα της συζήτησης είναι «Η Γέννηση του Σύμπαντος: Η Μεγάλη Έκρηξη όπως καταγράφεται από τα σύγχρονα πειράματα Φυσικής». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα γίνει αναφορά στο πείραμα των νετρίνων που γίνεται εδώ και χρόνια έξω απ’ την Πύλο, με διοργανώτρια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Ελλάδα. «Πρόκειται για το πείραμα που γίνεται στο CERN , που αφορά άμεσα τους μαθητές, καθώς πολλή γνώση από αυτή περνάει πλέον σε μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου και στους μετέπειτα πολίτες» σημειώνει ο κ. Ρούμελης.

Ταυτόχρονα θα παρουσιαστούν βιντεοσκοπημένες παρουσιάσεις εργαστηριακών δραστηριοτήτων των μαθητών που συμμετείχαν στους τοπικούς και Πανελλήνιους Διαγωνισμούς EUSO.

“Το Φως και το μοντέλο του Ουράνιου Τόξου”

Στις 4 και 5 Μαΐου 2017 θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του 1ου & 3ου Γυμνασίου Σύρου βιωματική - διαδραστική δραστηριότητα  μαθητών με θέμα «Το Ουράνιο Τόξο», που στοχεύει στη διερεύνηση των ιδιοτήτων του Φωτός. Εισηγητής θα είναι ο Φυσικός Ηλίας Καλογήρου, Υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Νομού Ηλείας, βραβευμένος σε διεθνείς διαγωνισμών κατασκευών Φυσικών Επιστημών Science On Stage.

Πρόκειται για μια διδακτική ενότητα  που είναι αφιερωμένη στην ανάλυση του φωτός από το νερό. Κατά τη παρουσίαση της ενότητας οι μαθητές συμμετέχουν διαδραστικά καθώς καλούνται να απαντήσουν διάφορες ερωτήσεις, να διαλέξουν το κατάλληλο όργανο από διάφορα άλλα που έχουν στη διάθεσή τους και να επινοήσουν διατάξεις για την επίτευξη των στόχων. Τα χρησιμοποιούμενα υλικά για τη κατασκευή των διαφόρων διατάξεων είναι απλά και μερικά από αυτά καθημερινής χρήσης ενώ τα θέματα που θίγονται είναι: α) η διάθλαση και ανάλυση του φωτός στο γυαλί και στο νερό, β) η πορεία της ακτίνας στο εσωτερικό της σταγόνας βροχής, γ) το εξερχόμενο φως από σφαιρική ποσότητα νερού, δ) γιατί το ουράνιο τόξο είναι τόξο (κύκλου); και ε) το ουράνιο τόξο έχει «βάθος».

Η παρουσίαση περιλαμβάνει μακέτες αλλά και εκτέλεση πειραμάτων.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο κτίριο του ιστορικού 1ου Γυμνασίου, την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017 και ώρα 19:00.

Η ιστορία εξερεύνησης του Διαστήματος

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται το Σάββατο 06/05/2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με την ομιλία του Ακαδημαϊκού κ. Σταμάτη Κριμιζή με θέμα: «Η ιστορία της εξερεύνησης/κατάκτησης του Διαστήματος: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια». Ο κ. Κριμιζής ξεκίνησε στην Ελλάδα ως φυσικός, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αμερική. Υπήρξε για χρόνια Διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων στη NASA. Τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και είναι Επόπτης του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Οι ανοικτές εκδηλώσεις απευθύνονται στο ευρύ κοινό όλων των δημοτών της Σύρου - Ερμούπολης και ακολουθούν συζητήσεις για τη συμβολή των Φυσικών Επιστημών, από την αρχαιότητα έως και σήμερα, τη γνώση του ανθρώπου για το Σύμπαν, τη γνωριμία του με το περιβάλλον της Γης και του Ηλιακού Συστήματος, ην ανάπτυξη της Τεχνολογίας και του Περιβάλλοντος.         

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνουν για την τρέχουσα σχολική χρονιά έναν κύκλο δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν από το ΕΚΦΕ Σύρου, τον Σχολικό Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών Κυκλάδων, καθώς και τις σχολικές μονάδες ΔΕ Σύρου, για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τις Φυσικές Επιστήμες και τη σύνδεσή τους με την καθημερινή ζωή και την επικαιρότητα, στο πλαίσιο της στρατηγικής για ένα σχολείο Ανοικτό στη Ζωή και στη Δράση.