Γνωριμία με τον νέο Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Σύρου, Απόστολο Ποντίκα

«Οι μαθητές μας έχουν ωριμότητα»

Το θέατρο, το σκάκι, η δημοσιογραφία, αλλά και η μελέτη των Συριανών μονοπατιών αποτελούν μερικές από τις φετινές δράσεις του 1ου Γυμνασίου Σύρου, τη διεύθυνση του οποίου ανέλαβε στις αρχές του τρέχοντος διδακτικού έτους, ο Απόστολος Ποντίκας, διαδεχόμενος τον κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη.

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο νέος Διευθυντής του σχολείου, ο οποίος τα οχτώ προηγούμενα χρόνια υπηρέτησε στο νησί της Άνδρου ως εκπαιδευτικός, αναφέρθηκε στα πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και αθλητικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και για τη συνεργασία του με τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.

«Είμαι υπερήφανος για τους μαθητές και τους συναδέλφους μου» αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, η μόνη ανησυχία του έγκειται στο αν θα καταφέρει ο ίδιος να είναι αντάξιος των δικών τους προσδοκιών. Όπως υπογραμμίζει «για μένα είναι μια καινούρια κατάσταση, βρίσκομαι για πρώτη φορά σε διευθυντική θέση και συνεπώς, θα πρέπει να καταβληθεί από μέρος μου ένας διαρκής αγώνας για να είμαστε όλοι καλά».

«Σεβόμαστε τον αγώνα των παιδιών»

Σημειώνεται ότι, οι μαθητές του σχολείου, ανταποκρινόμενοι στο Κάλεσμα του Συντονιστικού Μαθητών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα σε πολλές περιοχές της χώρας, προχώρησαν σε κατάληψη της μονάδας την Τετάρτη και την Πέμπτη. Η απόφασή τους, η οποία λήφθηκε κατά τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης του 15μελούς συμβουλίου, κατατέθηκε γραπτώς στον Διευθυντή, ο οποίος δηλώνει εντυπωσιασμένος από την ωριμότητα και τον τρόπο σκέψης των παιδιών. «Η κατάληψη δεν νομιμοποιείται, δεν παύει όμως να είναι μια μορφή πάλης των μαθητών, οι οποίοι δίνουν το δικό της αγώνα και εμείς πρέπει να τον σεβόμαστε. Τα παιδιά αποφάσισαν σχεδόν ομόφωνα να προβούν σε αυτόν τον ακραίο τρόπο διαμαρτυρίας, για να υποστηρίξουν τον πανελλήνιο μαθητικό αγώνα και να εκφράσουν τη θέλησή τους για ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα. Τόνισαν, ωστόσο πως αναγνωρίζουν την προσπάθεια του Διευθυντή, του Υποδιευθυντή και των καθηγητών τους και πως δεν θα υπάρξουν ακραίες ενέργειες κατά τη διάρκεια της κατάληψης».

«Οι Κυκλάδες με μάγεψαν»

Ο κ. Ποντίκας κατάγεται από τα Τρίκαλα και η πρώτη επαφή του με τις Κυκλάδες έγινε το 2001. «Μου αρέσει ο αέρας των Κυκλάδων. Από τη στιγμή που τις γνώρισα, με μάγεψαν», επισημαίνει ο ίδιος. Δεν κρύβει μάλιστα την έκπληξη που ένιωσα όταν πληροφορήθηκε πως αναλαμβάνει διευθυντικά καθήκοντα στο 1ο Γυμνάσιο της Σύρου, ενός νησιού που διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από την Άνδρο. «Ήμουν τυχερός, γιατί δεν είχα πολλά μόρια και βρισκόμουν τελευταίος στις λίστες. Η Άνδρος δεν είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Πρόκειται για ένα νησί που αντιμετωπίζει δυσκολίες και δεν είναι επανδρωμένη και στελεχωμένη όπως ο «Μικρός Πειραιάς», που χαρακτηρίζει από πολλούς η Σύρος. Δεν παύει όμως να είναι ένα όμορφο νησί, στην αγκαλιά του οποίου έμεινα 8 χρόνια».

Οι φετινές δράσεις

Η δημιουργία Σκακιστικής Παρέας αποτελεί μία από τις καινούριες δράσεις του σχολείου, ιδέα που δανείστηκε από το προηγούμενο νησί, στο οποίο υπηρετούσε. «Είναι η συνέχεια μας προσπάθειας που ξεκίνησε στην Άνδρο. Ένας συνάδελφος, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ένας από τους ισχυρούς σκακιστές στην Ελλάδα, ξεκίνησε μαζί με άλλους δυο-τρεις εκπαιδευτικούς μια ομάδα μαθητών, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να μάθουν το σκάκι εκ των έσω και να το βάλουν στη ζωή τους, ως μία εναλλακτική πρόταση για την απογευματινή βόλτα-διασκέδασή τους. Το εγχείρημα πέτυχε. Κάθε χρόνο διοργανώναμε διήμερους αγώνες, στους οποίους συμμετείχαν πολλοί μαθητές από το δημοτικό και το γυμνάσιο».

Σκοπός του κ. Ποντίκα, ήταν να φέρει μαζί του στη Σύρο καλές πρακτικές. Μία από αυτές είναι και η Σκακιστική Παρέα. Η περίοδος διεξαγωγής του προγράμματος  θα είναι από το Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο σε εβδομαδιαία βάση. Πιο αναλυτικά, κάθε Παρασκευή οι μαθητές θα ενημερώνονται για τις δραστηριότητες της εβδομάδας και θα έχουν τη δυνατότητα να τις φέρνουν εις πέρας έως και 2 εβδομάδες μετά. «Το ενδιαφέρον δεν είναι αρκετά υψηλό, αλλά υπάρχει η μαγιά». Η αρχή έγινε την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με τη διοργάνωση αγώνων στη μεγάλη σκακιέρα, στο προαύλιο του σχολείου, όπου έλαβαν μέρος 20 περίπου άτομα. Σκέψη του Διευθυντή αποτελεί μία ενδεχόμενη συνεργασία με τον Σύλλογο Σκακιστών Σύρου, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. «Στόχος μας είναι να πετύχουμε κάτι την άνοιξη».

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα λειτουργήσει το Θεατρικό Εργαστήρι του σχολείου, το οποίο παρουσίασε πέρυσι τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη στην Αρχαία Μεσσήνη και στη Σύρο. Οι  συναντήσεις της θεατρικής ομάδας ΣΥΡactιΣτές θα γίνονται κάθε Σάββατο από 16:30 έως 18:30 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Γυμνασίου, με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τη Σόνια Καραγιαννίδου και τη Μαρία Κονδύλη. Σημαντική θεωρείται επίσης η επαναδραστηριοποίηση της Δημοσιογραφικής Ομάδας με στόχο την έκδοση μαθητικού περιοδικού ή εφημερίδας. Το project συντονίζει η κ. Σκεύη Λακαταμίτου, η οποία κατά το παρελθόν είχε εκδώσει κάποιες εφημερίδες με τη στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.

Φόρο τιμής στους πεσόντες αλλά κα αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής στη μαρτυρική Κύπρο θα αποτίσει και φέτος το 1ο Γυμνάσιο Σύρου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο «23ος Δρόμος Ειρήνης» αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων του σχολείου για την επέτειο του Πολυτεχνείου και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017.

Σκοπός του είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών αναφορικά με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και την τούρκικη κατοχή της Κύπρου και η συμμετοχή τους σε μια συμβολικού χαρακτήρα αθλητική συνάντηση μέσα από την οποία, θα γνωρίσουν τις αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι», της ευγενούς άμιλλας και της ομαδικής προσπάθειας.

Ο Δρόμος Ειρήνης διεξάγεται υπό μορφή σκυταλοδρομίας εκτός από τα τελευταία μέτρα της διαδρομής τα οποία διανύονται από όλους τους συμμετέχοντες. Για φέτος την απόσταση των 21,5 χμ. θα την καλύψουν διαδοχικά ανά πεντακόσια μέτρα 43 δρομείς όσα και τα χρόνια κατοχής από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

Μία από τις πρώτες ενέργειες του σχολείου για τη φετινή χρονιά ήταν η αναβάθμιση της ιστοσελίδας του με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση γονέων και μαθητών. «Οι γονείς έχουν πλέον τη δυνατότητα, χωρίς να μετακινηθούν από το σπίτι ή τον χώρο εργασία τους, να κατεβάσουν τις αιτήσεις και να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά μαζί μας. Είναι μια βάση δεδομένων, την οποία έχουμε ανάγκη και θέλουμε», εξηγεί ο κ. Ποντίκας.

Τέλος, σημειώνεται ότι στο 1ο Γυμνάσιο Σύρου λειτουργεί τμήμα ένταξης, ενώ αναμένεται η έναρξη του προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας για την υποστήριξη αδυνάτων μαθητών.