Νικητής σε διαγωνισμό σχεδίασης της Motor Oil Hellas ο απόφοιτος του Τμήματος ΜΣΠΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωάννης Κανελλόπουλος

Μία ακόμη επιτυχία

  • Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου, 2017 - 06:16

Το όνομα, η φήμη αλλά και η επιστημονική αξία του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης και Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο «ταξιδεύουν» με ταχείς ρυθμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσα από τις νέες συσκευασίες των λιπαντικών της Cyclon.

Στο πλαίσιο της ριζικής ανανέωσης της εταιρικής ταυτότητας αλλά και της εισαγωγής νέων προϊόντων της, η Motor Oil Hellas ζήτησε την συνδρομή του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την σχεδίαση της νέας οικογένειας συσκευασιών.

Δεδομένης της επιθυμίας της εταιρείας να δοθεί βήμα στην νεανική ικανότητα για καινοτομία, διενεργήθηκε διαγωνισμός σχεδίασης ανοιχτός στο σύνολο των φοιτητών και αποφοίτων του ΤΜΣΠΣ. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δικαίωσαν αυτή την επιλογή καθώς, παρά τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές, συγκεντρώθηκε πληθώρα εξαιρετικών ιδεών οι οποίες ξεπερνούσαν τα καθιερωμένα πρότυπα και ενθουσίασαν τους διοργανωτές. Στις τρεις καλύτερες προτάσεις αποδόθηκαν χρηματικά έπαθλα, ενώ ο νικητής του διαγωνισμού, Ιωάννης Κανελλόπουλος, συμμετείχε στην διεπιστημονική ομάδα διδασκόντων του ΤΜΣΠΣ που ανέλαβε τον λεπτομερειακό σχεδιασμό προκειμένου να βγουν τα νέα σχέδια στην παραγωγή. Τον Σεπτέμβριο του 2016 έγινε η παρουσίαση της σειράς λιπαντικών η οποία με τη νέα της συσκευασία είναι πλέον διαθέσιμη στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Επαφή των φοιτητών με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας

Βασικοί στόχοι του Ιωάννη Κανελλόπουλου ήταν η ανάδειξη της ποιότητας των προϊόντων της εταιρείας, καθώς και η αναβάθμιση της εικόνας της στην αγορά. «Αισθητικά, στη φόρμα των συσκευασιών προσπάθησα να συνδυάσω τις καμπύλες γραμμές με τις γωνίες. Αυτό έγινε για να δείξω δύο βασικά στοιχεία της εταιρείας. Αρχικά με τα καμπύλες γραμμές, ήθελα να δείξω την αέναη κίνηση και την έρευνα που κάνει η εταιρεία για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί κα με τις γωνίες προσπάθησα να αναδείξω την καινοτομία και την επιστημονική ακρίβεια των προϊόντων. Ο συνδυασμός των δύο αυτών φορμών  έφερε το τελικό αποτέλεσμα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Σημαντική πρόκληση σε όλη τη διαδικασία ήταν η μεταφορά του τελικού σχεδίου στον πραγματικό κόσμο, δεδομένων των σχεδιαστικών περιορισμών και των λειτουργικών απαιτήσεων. Ωστόσο, εκτιμά ότι το αποτέλεσμα μέσα και από τη συνεργασία με την LPC κα τους καθηγητές του Τμήματος είναι ικανοποιητικό και αντάξιο των προσδοκιών. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που πολύ πριν πάρω το πτυχίο μου μπορώ να δω ένα σχέδιό μου από το χαρτί να βγαίνει στην παραγωγή και να είναι στα ράφια της αγοράς. Ανυπομονώ πάρα πολύ να μπω σε ένα πρατήριο CYCLON κα να δω το σχέδιό μου να είναι υλοποιημένο και να λέω ότι αυτό το έκανα εγώ».

Την ικανοποίησή τους για τη σημαντική αυτή διάκριση εξέφρασαν με τη σειρά τους ο Σχεδιαστής Προϊόντων και Διδάσκων στο Τμήμα ΜΣΠΣ Ευγένιος Σκουρμπούτης, καθώς και ο Καθηγητής και πρόεδρος της Σχολής Φίλιππος Αζαριάδης. «Για εμάς είναι σημαντικό να συνεργαζόμαστε με εταιρείες της αγοράς ώστε οι φοιτητές μας να έρχονται σε επαφή με πραγματικές συνθήκες εργασίες» , επισημαίνει ο κ. Αζαριάδης.