Συνάντηση των Διευθυντών Λυκείων, του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Σχολικής Συμβούλου με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών για την έλλειψη αθλητικών χώρων στο σχολικό συγκρότημα στο Μάννα

Ανάγκη και όχι πολυτέλεια το Κλειστό Γυμναστήριο στο Μάννα

  • Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 29 Νοε. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Την χρόνια προβληματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα Λύκεια του νησιού στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, λόγω της έλλειψης στεγασμένου χώρου και της ανεπάρκειας των ήδη υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων, εξέφρασαν στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, οι διευθυντές των ΕΠΑΛ και ΓΕΛ, παρουσία του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας και της Σχολικής Συμβούλου. Παρά την έλλειψη πόρων που καθιστά αδύνατη την ανέγερση νέου κλειστού γυμναστηρίου, ο αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε για τη συντήρηση των ανοιχτών χώρων που χρησιμοποιούνται γι’ αυτό το σκοπό.

Η ανυπαρξία ενός κλειστού αθλητικού χώρου, ο οποίος θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των δύο Λυκείων ως προς το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, η προβληματική και δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση που προκύπτει από τη συνδιδασκαλία ελλείψει χώρου και η κακή κατάσταση της υπάρχουσας εγκατάστασης του ενός γηπέδου, αποτέλεσαν την ατζέντα στη συνάντηση που ζήτησαν οι δύο διευθυντές κα Βασιλική Δεριζιώτη από το ΓΕ.Λ. Σύρου και κ. Νικόλαος Βουτσίνος από το ΕΠΑ.Λ. Σύρου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος και η Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής κα Ουρανία Ρινακάκη με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κ. Φραγκίσκο Βακόνδιο, όπου και του γνωστοποίησαν το αίτημά τους για τη συνολική βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων των αύλιων χώρων στο σχολικό συγκρότημα στο Μάννα. Για την εν λόγω κατάσταση έχει ενημερωθεί σχετικά και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Έκπτωση στην ποιότητα του μαθήματος και πιθανότητα τραυματισμού

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με την κα Ρινακάκη σχετικά με τα αιτήματα εκ μέρους των 2 Λυκείων μας υπενθύμισε την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής να κάνουν σωστά το μάθημα τους μιας και ο μοναδικός διαθέσιμος χώρος εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τα 2 σχολεία, όπως το Ειδικό Γυμνάσιο και το πρωινό ωράριο δεν επαρκεί έτσι ώστε ο κάθε γυμναστής να έχει το χώρο μόνος του.

“Καταθέσαμε το αίτημά μας για τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι του κάθε σχολείου να χρησιμοποιούν το χώρο για την τάξη τους και να μη βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση της συνδιδασκαλίας σε ένα γήπεδο, με προοπτική και πιθανότητα τραυματισμού και μείωση της ποιότητας του μαθήματος τους”, δήλωσε, ενώ μας γνωστοποίησε ότι ζητούν να φτιαχτεί κλειστό γυμναστήριο και να βελτιωθεί το υπάρχον γήπεδο, στο οποίο υπάρχει μεν η υποδομή αλλά δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί χρειάζεται επίστρωση, ταρτάν, ανανέωση άμμου και σκάμμα.

Διεκδίκηση στεγασμένου χώρου προστατευμένου από τα φυσικά φαινόμενα και αναβάθμιση του τωρινού γηπέδου

Η κα Ρινακάκη μας επεσήμανε ότι σύμφωνα με το νέο κανονισμό της ΚτΥπ (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ενιαίου κατασκευαστικού φορέα του ελληνικού κράτους – ο οποίος αντικατέστησε τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων), προβλέπεται ότι σε κάθε σχολικό κτίριο θα υπάρχει κλειστός χώρος, είτε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων είτε κλειστό γυμναστήριο. “Η ιδιαιτερότητα στο σχολικό συγκρότημα στο Μάννα έγκειται στο ότι υπάρχει η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η οποία όμως έχει μετατραπεί σε συνεδριακό χώρο, τη γνωστή αίθουσα Κωνσταντίνου Τουλούπη. Η Φυσική Αγωγή για την οποία γινόντουσαν εξ' αρχής οι κλειστές αίθουσες έχει εξοριστεί.”, ανέφερε ενώ τόνισε την αναγκαιότητα προγραμματισμού σχετικά με την κλειστή αίθουσα γυμναστικής, ειδικά από τη στιγμή που η παρούσα σχολική εγκατάσταση δεν προβλέπεται να περάσει σε αχρησία.

Όπως ενημερώθηκε και η ίδια από τον κ. Μιχαλόπουλο και τους 2 Λυκειάρχες, τα αρχικά σχέδια του κτιρίου προέβλεπαν αθλητικούς χώρους εκεί που τώρα στεγάζεται το Ειδικό Γυμνάσιο και το parking, “ανοιχτοί μεν αλλά με ένα ή δύο παραπάνω γήπεδα θα μπορούσαν να μοιραστούν τα τμήματα και να εξυπηρετηθούν όλα τα σχολεία”. Τονίζει βέβαια ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα για την ύπαρξη του Ειδικού Σχολείου, αλλά για τον ανεκμετάλλευτο χώρο μπροστά ο οποίος μετατράπηκε σε parking. “Υπήρχε η αρχική πρόβλεψη για επιπλέον γήπεδα, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε. Εμείς ζητάμε μια αποκατάσταση σε σχέση με το τι υπάρχει τώρα, δηλαδή στο χώρο του parking ένα κλειστό στεγασμένο γήπεδο. Δε χρειάζεται να έχει κερκίδες ή να έχει τις προδιαγραφές του “Δημήτριος Βικέλας”, αλλά ένα υπόστεγο, ένα στεγασμένο χώρο ο οποίος να προστατεύεται από τη βροχή, τον αέρα και τον ήλιο. Επίσης ζητάμε να αναβαθμιστούν οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις”.

Ο Δήμος δε μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά για ένα τέτοιο έργο

Παρά την κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος, όπως μας ενημέρωσε η κα Ρινακάκη, από πλευράς Δημοτικής Αρχής ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φραγκίσκος Βακόνδιος εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αποκατάστασης σχολικών κτιρίων και δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλα χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να προϋπολογιστούν και να ξεκινήσουν οι μελέτες για το έργο.

Σε συνομιλία μας για το θέμα με το Διευθυντή του Επαγγελματικού Λυκείου κ. Νικόλαο Βουτσίνο μας επεσήμανε ότι στη συζήτησή τους με τον αντιδήμαρχο τονίστηκε η προτεραιότητα των κοινόχρηστων αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου, καθώς, όπως είπε, το κόστος για το ανοιχτό γυμναστήριο στα Πευκάκια και το κλειστό γυμναστήριο αλλά και τη συντήρηση κάποιων σχολικών κτιρίων στα οποία τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα είναι τέτοιο ώστε ο Δήμος να μη μπορεί να διαθέσει άλλα χρήματα για τέτοιου είδους υποδομές. “Ήταν πολύ διστακτικός στο να δεσμευτεί”, ανέφερε ο κ. Βουτσίνος, “υποσχέθηκε όμως ότι θα ψάξει να δει μήπως μπορεί να βρει κάποιο κονδύλιο για αθλητικές εγκαταστάσεις από τις Κτιριακές Υποδομές ή από την Περιφέρεια”, ενώ ανέφερε ότι το αίτημα των Λυκείων θα ενταχθεί στο πλάνο του Δήμου, ώστε να πραγματοποιηθεί με πιθανή μελλοντική χρηματοδότηση.

“Κατανοούμε τη δυσκολία”, εξήγησε η κα Ρινακάκη αλλά η επιθυμία από πλευράς Λυκείων, θα εμμείνουν στο αίτημά τους. “Θα είναι ένας χρόνος, θα είναι τρεις, θα είναι πέντε, πάντως πρέπει να μπει στο πλάνο του Δήμου η βελτίωση των εγκαταστάσεων στο Μάννα”, ενώ και οι δύο μας τόνισαν ότι ο αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε ως προς την βελτίωση των εγκαταστάσεων που υπάρχουν ήδη, δηλαδή να φτιαχτεί το σκάμμα που υπάρχει για να προετοιμάζονται τα παιδιά για ΤΕΦΑΑ και στρατιωτικές σχολές και να βελτιωθεί το κράσπεδο στο υπάρχον γήπεδο στον προαύλιο χώρο του σχολείου. “Θεωρούμε θετικό αυτό το βήμα αλλά θα επιμείνουμε για να γίνει και το επόμενο μεγάλο βήμα”, είπε η κα Ρινακάκη.

Για την επιθυμία από πλευράς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να μην ξεχαστεί το ζήτημά τους μας μίλησε και ο κ. Βουτσίνος. “Μπορεί να καταλαβαίνουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα μας αλλά θα το υπενθυμίζουμε σε τακτική βάση. Είναι ένα μέτρο πίεσης για να υπενθυμίσουμε ότι αν βρεθεί κάποιος πόρος από ΕΣΠΑ ή από την Περιφέρεια να μπορέσει να ικανοποιηθεί το αίτημά μας”.