Στους 1.065 ανέρχεται ο αριθμός των υποψηφίων των Κυκλάδων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις

«Προσδοκούμε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας»

Συνέντευξη του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστου Μιχαλόπουλου

Δεκαοχτώ εξεταστικά κέντρα θα λειτουργήσουν συνολικά στο Νομό Κυκλάδων για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων.

Οι μαθητές των ΓΕΛ θα «μπουν στη μάχη» για τη διεκδίκηση μιας θέσης στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019, με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας).

Μία ημέρα νωρίτερα (6/6), οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων θα εξεταστούν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.

«Φέτος από κάθε άλλη χρονιά προσδοκούμε ότι οι μαθητές μας θα αποδώσουν με τον καλύτερο τρόπο αυτά τα οποία διδάχτηκαν όλο το έτος και είμαστε προετοιμασμένοι για το μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων στα πανεπιστήμια της χώρας μας», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Μιχαλόπουλος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επιτυχία των τελειόφοιτων των νησιών μας.

Τα εξεταστικά κέντρα του Νομού Κυκλάδων

Σημειώνεται ότι, στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2019 συμμετέχουν από τις Κυκλάδες 685 μαθητές Γενικού Λυκείου και 380 μαθητές του ΕΠΑΛ.

Εξεταστικά κέντρα για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, στη Νάξο (Χώρα και Τραγαία με 15-17 μαθητές το καθένα), στη Σύρο (Μάννα με 110 υποψηφίους), στη Θήρα (Φηρά), στη Μύκονο, στην Πάρο (Παροικιά και Νάουσα), στην Τήνο, στη Μήλο, στην Άνδρο (Χώρα, Γαύριο και Κόρθι), στη Σίφνο, στην Αμοργό, στην Κέα, στην Κύθνο, στη Φολέγανδρο και στην Ίο.

Ένα σχολείο ορίζεται ως εξεταστικό κέντρο με βασική προϋπόθεση τη συμμετοχή 5 υποψηφίων (ελάχιστος αριθμός). Στην περίπτωση που ο αριθμός είναι μικρότερος, οι ενδιαφερόμενοι μαθητές καλούνται να μεταβούν σε κάποιο κοντινό νησί, πχ. οι υποψήφιοι της Σερίφου και της Κιμώλου θα μετακινηθούν στη Σίφνο και στη Μήλο αντίστοιχα.

«Το κράτος δίνει γύρω στα 300 ευρώ εφάπαξ στους μαθητές, οι οποίοι θα ταξιδέψουν μόνοι τους ή με την οικογένειά τους για να εξεταστούν πανελλαδικά στα τέσσερα μαθήματα», εξηγεί ο κ. Μιχαλόπουλος.

Αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων

Αμέσως μετά το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων θα εξεταστούν:

10 Ιουνίου: στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών) και τα Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

12 Ιουνίου: στην Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

14 Ιουνίου: στα Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

18 Ιουνίου: στη Βιολογία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας).

Από την άλλη, οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν αρχικά στα Νέα Ελληνικά (6 Ιουνίου) και στα Μαθηματικά (Άλγεβρα), στις 08/06. Από τις 11 έως και τις 20 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας.

Οι μαθητές «κερδίζουν» χρόνο λόγω εκλογών

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

«Έχουν οριστεί αυτοί που θα αναλάβουν, ωστόσο οφείλουμε να τηρούμε μία μυστικότητα γύρω από την ταυτότητα των επιτηρητών και των μελών της Λυκειακής Επιτροπής» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι μαθητές των σχολείων μας θα επιτύχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεσή τους λίγο παραπάνω χρόνο για να μελετήσουν και να προετοιμαστούν, δεδομένου ότι οι φετινές εξετάσεις θα ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου, λόγω εκλογών. «Τα παιδιά θα πρέπει να αξιοποιήσουν ουσιαστικά και λειτουργικά αυτόν τον χρόνο, την ώρα που οι υπόλοιποι θα ασχολούνται με τους εκλεγέντες στην τοπική αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή», σημείωσε ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Έλλειψη αθλητικών χώρων για τους υποψήφιους των ΤΕΦΑΑ

Καταλήγοντας, δήλωσε πως η φετινή διδακτική χρονιά κύλησε ομαλά με τους μαθητές να είναι αφοσιωμένοι στο στόχο τους. Ωστόσο, το μοναδικό πρόβλημα το οποίο παραμένει άλυτο στις Κυκλάδες είναι η έλλειψη κατάλληλων χώρων άθλησης για την άσκηση των μαθητών οι οποίοι επιθυμούν την εισαγωγή τους στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ). «Ειδικά στη Σύρο, το πρόβλημα είναι εντονότερο και μου μεταφέρεται τόσο από γυμναστές όσο και από γονείς». Κατέστησε δε γνωστό, ότι κατά τη διάρκεια εκδρομής του ΓΕΛ της Σύρου στην Πάρο, οι μαθητές άδραξαν την ευκαιρία και προπονήθηκαν σε αθλητικούς χώρους του νησιού. «Τα παιδιά βρίσκουν πάντα τον τρόπο να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες, παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να έχουμε ένα οργανωμένο αθλητικό κέντρο στο νησί μας, γιατί σίγουρα θα βγάζαμε πολλούς αθλητές. Τώρα, οι καθηγητές φυσικής αγωγής φροντίζουν αφιλοκερδώς για την προετοιμασία των μαθητών, αλλά χωρίς υποδομές το έργο όλων είναι ακόμη πιο δύσκολο. Ας ελπίσουμε οι επόμενες γενιές να είναι πιο οργανωμένες».

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ορίστηκε το διάστημα από την Τρίτη 18-6-2019 μέχρι και την Παρασκευή 28-6-2019.

Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν από τις 21 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, στις 21/6 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Αγγλικά και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γερμανικών και των Ισπανικών στις 22/6. Ακόμη, στις 24/6 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο ελεύθερο σχέδιο και την επόμενη ημέρα 25/6 στο γραμμικό σχέδιο. Στις 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γαλλικών και θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν τα τμήματα Μουσικών Σπουδών: 27/6 η Αρμονία, στις 28/6 ο Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, στις 29/6 η Μουσική Αντίληψη και Γνώση και την 1/7 η Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν στις 2/7, με την εξέταση του μαθήματος των Ιταλικών.