Προετοιμασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020 – 2021 στις 7 Σεπτεμβρίου

Μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών

Αρχές Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι απολυμάνσεις όλων των κτιρίων και των σχολικών αιθουσών

Στη φροντίδα όλων των σχολικών χώρων προχωρά με συστηματικούς ρυθμούς ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης κατά το τρέχον διάστημα, ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους 2020 – 2021, στις 7 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

Με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού όλο το τελευταίο διάστημα, έχουν προγραμματισθεί οι απαιτούμενες εργασίες απολυμάνσεων στα σχολικά κτίρια και τις αίθουσες διδασκαλίας της Σύρου για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ), Ειρήνη Δράκου.

Η ίδια κλήθηκε από την εφημερίδα προκειμένου να ενημερώσει για την προετοιμασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με τη νέα σχολική χρονιά, καθώς βιώνουμε την ιδιαίτερη συγκυρία της πανδημίας, η οποία επιτάσσει να υπάρχουν μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών, των διδασκόντων και όλου του βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ατζέντα των βασικών έργων και συντηρήσεων στις σχολικές μονάδες, ώστε οι χώροι των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο, να “φιλοξενήσουν” τα παιδιά, έχοντας “φορέσει” ένα φρέσκο “πρόσωπο”.

Ωστόσο, τόσο η ίδια, όσο και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής εξέφρασαν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση που συνοδεύει τις προσλήψεις των 8μηνιτων, γεγονός που όπως τόνισαν προκαλεί καθυστερήσεις στην πρόοδο μικρών εργασιών σε σχολεία του νησιού.

Προτεραιότητα σε απολυμάνσεις και καθαριότητα αύλειων χώρων

Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΔΕΠ εξήγησε πως ήδη ο Δήμος έχει προχωρήσει στις αποψιλώσεις χόρτων στα σχολεία και στη φροντίδα του πρασίνου, ενώ εξ αρχής η ίδια έδωσε έμφαση στο θέμα των απολυμάνσεων των σχολικών εγκαταστάσεων και αιθουσών.

“Στα σχολεία γίνονται ενέργειες και εργασίες ώστε να είναι έτοιμα, από τον Αύγουστο. Θέλουμε να γίνουν όλα όσα υπάρχουν στον προγραμματισμό μας για να υποδεχθούμε τους μαθητές στις 7 Σεπτέμβρη” τόνισε η κ. Δράκου, εξηγώντας αναλυτικότερα τα εξής: “Έχει προχωρήσει το ξεχορτάριασμα όλων των αύλειων χώρων στα Λύκεια και τα Γυμνάσια κι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Αυτές τις εργασίες τις είχε στον προγραμματισμό του ο κ. Μώτος και τις προχώρησε ενώ βοήθησε με την παρουσία του και ο πρόεδρος της Κοινότητας του Μάννα, ο κ. Μαραγκός”.

Επιπλέον, η ίδια έδωσε έμφαση στο θέμα των απεντομώσεων και της γενικότερης απολύμανσης των σχολείων, λέγοντας τα ακόλουθα: “Έχω ενημερωθεί από τους προέδρους των Σχολικών Επιτροπών, τον κ. Λίτσα και την κ. Κασσιανού ότι οι απεντομώσεις και οι απολυμάνσεις θα γίνουν στο διάστημα από 1 έως 7 Σεπτεμβρίου ώστε να είναι κοντά στην ημερομηνία έναρξη της σχολικής χρονιάς”. Μάλιστα, θέλησε να σχολιάσει πως, “Οι πληροφορίες μας μέχρι τώρα είναι πως τα σχολεία στη χώρα, θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου” και όπως τόνισε, “θέλουμε να είναι αυτή η ημερομηνία σταθερή για να μπούμε σε μία κανονικότητα”.

Ενεργειακές αναβαθμίσεις σε Λύκεια και Γυμνάσια

Κατόπιν των ανωτέρω, η Ειρήνη Δράκου θέλησε να ενημερώσει για την πρόοδο μεγάλων έργων που αφορούν στο σχολικό περιβάλλον των Λυκείων και των Γυμνασίων.

“Αναφορικά με τα Λύκεια γίνονται δύο έργα. Προχωρά το μεγάλο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης και παράλληλα βάφονται κάγκελα και περιφράξεις από τον επιστάτη. Γίνεται μία τακτοποίηση στον χώρο” σχολίασε σχετικά, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση των Λυκείων “έχει προχωρήσει η α΄ φάση, καθώς είναι ένα μεγάλο έργο”.

Επιπλέον, στα Γυμνάσια τόνισε πως υπεγράφη προσφάτως η αντίστοιχη σύμβαση για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης, για το οποίο σημείωσε πως, “θα ξεκινήσει άμεσα το έργο και σε αυτά τα σχολικά κτίρια”.

Ξεκινά η λειτουργία του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης

Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε και για το νέο σχολικό συγκρότημα του Δημοτικού Σχολείου Βάρης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε επίσημα, οι μαθητές από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα καινούργιο σχολικό περιβάλλον.

“Και το Δημοτικό Σχολείο Βάρης ολοκληρώνεται. Οι μαθητές του Δημοτικού θα μπουν κανονικά στο νέο κτίριο από αρχές Σεπτέμβρη και μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει διαμορφωθεί ο χώρος για να μπει το Νηπιαγωγείο στο παλαιό κτίριο του σχολείου” σημείωσε, λέγοντας παρακάτω πως, σήμερα “διαμορφώνεται ο προαύλιος χώρος και όλα προχωρούν κανονικά”.

Διαμόρφωση τουαλετών ΑΜΕΑ για το Ειδικό Νηπιαγωγείο

Στις προτεραιότητες του Δήμου παραμένει και η υπόθεση της λειτουργίας του Ειδικού Νηπιαγωγείου καθώς όπως ανέφερε η κ. Δράκου, αν και είχε παραχωρηθεί χώρος στο κτίριο του 3ου Δημοτικού Σχολείου, ωστόσο, αυτός δεν διέθετε υποδομές για ΑΜΕΑ.

“Επειδή δεν γνωρίζουμε πώς θα “τρέξει” η υπόθεση με την προκήρυξη για την αναζήτηση χώρου, έχουμε ολοκληρώσει στις παραχωρημένες αίθουσες του 3ου Δημοτικού Σχολείου, τα wc για ΑΜΕΑ” γνωστοποίησε, λέγοντας ακόμη πως, “Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα διαμορφώνεται ο αποθηκευτικός χώρος που απομένει για να μπουν όλα τα παιχνίδια και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός των παιδιών”.

Τα παραπάνω δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως υλοποιούνται “κατόπιν συνεργασίας των Σχολικών Επιτροπών και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου”.

Αναμονή για 8μηνιτες. “Φρένο” σε μικρές εργασίες

Ακολούθως, η Ειρήνη Δράκου θέλησε να εξηγήσει πως μικρές εργασίες συντηρήσεων στα σχολεία θα προχωρήσουν με εντατικούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα, οπότε και ο Δήμος θα έχει ενισχυθεί με προσωπικό μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ.

“Με το άνοιγμα των σχολείων θα προσληφθούν οι 8μηνίτες. Αυτό ισχύει για όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Για εμάς είναι ένα ζήτημα, καθώς έχουν δοθεί 18 θέσεις και δεν ξέρω πώς θα καλυφθούν. Είναι θέσεις είτε γενικών καθηκόντων, είτε ειδικών καθηκόντων. Μιλάμε για καθαριστές, για ηλεκτρολόγους και για άλλες ειδικότητες” ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως αυτό το προσωπικό θα βοηθήσει στην “επιπλέον φροντίδα και καθαριότητα στα σχολεία”.

Αναφορικά με το στάδιο που βρίσκεται η σχετική διαδικασία, γνωστοποίησε πως, “είμαστε στη φάση των ενστάσεων τώρα και πρέπει να ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο για να δούμε ποιοι μπορούν να έρθουν”.

Ως εκ τούτου, η Ειρήνη Δράκου αν και τόνισε πως γίνεται προσπάθεια προώθησης συντηρήσεων βάσει του προγράμματος του Δήμου, ωστόσο, επανέλαβε πως χωρίς προσωπικό, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι το μέγιστο.

“Γίνονται και συντηρήσεις και το πρόγραμμά μας για τις ανάγκες των σχολείων της Σύρου είναι πάρα πολύ μεγάλο. Είχαν καταγραφεί όλα τα προβλήματα και οι Τεχνικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με εμάς, “πιάνει” ένα προς ένα τα θέματα και προχωρά. Όταν δεν υπάρχει προσωπικό δεν μπορούμε να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα. Όμως, ήδη γίνεται φρεσκάρισμα και βάφονται κάποιες τάξεις ενώ προχωρούν επιμέρους εργασίες σε μικρότερη κλίμακα. Περιμένουμε πως με τους 8μηνίτες θα προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα”.

Σχετικά με τα “εμπόδια” που προκύπτουν λόγω καθυστέρησης στις συγκεκριμένες προσλήψεις, η πρόεδρος της ΔΕΠ εξήγησε πως, “Αυτό το διάστημα προχωρούσαν πάντα οι εργασίες συντηρήσεων στα σχολεία για να είναι όλα έτοιμα για την έναρξη. Πλέον, απομένουν περίπου είκοσι ημέρες μέχρι την έναρξη και θα είναι όλα ολοκληρωμένα”.

Προμήθειες σε αντισηπτικά, καθαριστικά και μάσκες

Επιπλέον, η πρόεδρος απάντησε σχετικά και με το θέμα της προμήθειας καθαριστικών για τα σχολεία, καθώς όμως και μασκών ή και αντισηπτικών για την προστασία μαθητών κι εκπαιδευτικών.

“Γίνεται πάντα η κανονική προμήθεια για τα σχολεία. Υπάρχουν τα πάντα. Από καθαριστικά, χλωρίνες και ό,τι άλλο χρειάζεται το κάθε σχολείο, βρίσκονται όλα στις αποθήκες τους” σημείωσε, ενώ για επιπλέον προμήθειες, υποστήριξε πως, “Ό,τι χρειαστούν τα σχολεία, έχουν χρήματα να τα προμηθευτούν”.

Σχετικά με το θέμα της χρήσης μάσκας που έχει τεθεί επί τάπητος στον δημόσιο διάλογο ενόψει της έναρξης της ιδιαίτερης φετινής σχολικής χρονιάς, η Ειρήνη Δράκου υπήρξε λακωνική καθώς ακόμη επισήμως δεν έχει τοποθετηθεί οριστικά το Υπουργείο Παιδείας.

“Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχει πάρει με δική του πρωτοβουλία μάσκες ο Δήμος. Όπως επίσης έχουμε πάρει μάσκες για όλο το διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό. Αυτό δεν προβλεπόταν πέρυσι. Ήταν δική μας πρωτοβουλία. Για τα Δημοτικά δεν είχαμε πάρει καθώς απαγορευόταν για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα” σημείωσε, λέγοντας μόνον πως, οτιδήποτε έκτακτο απαιτηθεί να γίνει, “θα το αντιμετωπίσουμε”.

Στην ερώτηση αν μέχρι στιγμής είναι ικανοποιημένη από την προετοιμασία του Δήμου για τα σχολεία, η ίδια υπήρξε σαφής: “Πάντα θέλω να γίνονται περισσότερα και πιέζω γι αυτά. Όμως, με την τρέχουσα κατάσταση και τις προτεραιότητες που δίνουμε, είμαι ικανοποιημένη”.

Γίνεται ένα καλό συμμάζεμα”

Σχετικά με το θέμα των συντηρήσεων και της προώθησης έργων στα σχολεία κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο Μηνάς Αληφραγκής.

“Συντηρήσεις γίνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Δεν περιμένουμε μόνον την καλοκαιρινή περίοδο. Σχετικά με τα πιο σημαντικά έργα, το στοίχημα είναι να ξεκινήσει το Δημοτικό Σχολείο της Βάρης αρχές Σεπτεμβρίου και να μείνει μόνον το παλιό για να ολοκληρωθεί μέσα στους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη” ανέφερε στην ίδια κατεύθυνση με την πρόεδρο της ΔΕΠ, λέγοντας μάλιστα πως, “είναι σημαντικά τα έργα των ενεργειακών αναβαθμίσεων και στο Σχολείο της Ποσειδωνίας, όπου και θα τοποθετηθούν τα κουφώματα ίσως αρχές του νέου σχολικού έτους”.

Διευκρίνισε μάλιστα πως, “Θα κάνουμε εργασίες τα Σαββατοκύριακα” ενώ επανέλαβε πως έχει προχωρήσει η διαμόρφωση των τουαλετών ΑΜΕΑ για τη λειτουργία του Ειδικού Νηπιαγωγείου.

Επιπλέον, πρόσθεσε, πως, “είμαστε σε σκέψεις για να δημιουργηθεί μία ράμπα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο ώστε να εξυπηρετούνται συμπολίτες μας που έχουν παιδιά και φοιτούν εκεί”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο κ. Αληφραγκής εξέφρασε το ίδιο παράπονο με την Ειρήνη Δράκου για την καθυστέρηση στην πρόσληψη 8μηνιτών.

“Υπολογίζαμε ότι θα είχαμε τους 8μηνίτες εντός καλοκαιριού. Αυτή τη στιγμή το συνεργείο Μικρών Έργων έχει αποδυναμωθεί περισσότερο και τα πράγματα είναι ζορισμένα.

Κάποια φρεσκαρίσματα θα γίνουν σίγουρα και με την έναρξη της σχολικής περιόδου τα Σαββατοκύριακα. Είναι βασική προϋπόθεση, για να ανοίξουν τα σχολεία” σημείωσε, λέγοντας τέλος πως, “Γίνεται ένα καλό συμμάζεμα”.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος έκλεισε μάλιστα την ενημέρωσή του, εξηγώντας πως, “Όλα όσα πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια των μαθητών και των διδασκόντων, θα γίνουν καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία των σχολείων”.