Αυξημένα μέτρα προστασίας και πρόληψης στις σχολικές μονάδες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Έναρξη σχολικής χρονιάς με μάσκα και μέτρα

Δηλώσεις του νέου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρ. Καφτηράνη, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Παιδείας

Βάσει της ομόφωνης εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, θα ξεκινήσουν τα σχολεία τη λειτουργία τους τη νέα σχολική χρονιά, με τις τάξεις σε πλήρη σύνθεση, αλλά παράλληλα, με τη χρήση μάσκας και τη λήψη μέτρων προστασίας και πρόληψης.

Για τα παραπάνω ενημέρωσε τους Περιφερειακούς Διευθυντές της χώρας και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης σε κάθε περιοχή, προχθές, η ίδια η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία και συμμετείχε μεταξύ άλλων, ο νέος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Καφτηράνης.

Κύριο θέμα της συζήτησης υπήρξε η προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, καθώς τη φετινή χρονιά και στη “σκιά” της πανδημίας, θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν μέτρα προστασίας και πρόληψης.

Ένα εξ αυτών, η χρήση μάσκας από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, θέμα το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας τις τελευταίες ημέρες, καθώς απασχολεί έντονα τους γονείς, κυρίως μικρών παιδιών.

Αν και όπως γνωστοποίησε ο κ. Καφτηράνης αναμένονται – εντός των ημερών - σαφείς και αναλυτικές διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη μη διασπορά του κορωνοϊού, ωστόσο, ο ίδιος εξήγησε πως η γενική κατεύθυνση δόθηκε από την Υπουργό Παιδείας, βάσει των οδηγιών και των αποφάσεων της αρμόδιας επιστημονικής Επιτροπής και σύμφωνα πάντα με τα σημερινά(!) δεδομένα της πανδημίας στη χώρα.

Σημειώνεται πως στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης, η Υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη καθώς και η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Σίσσυ Γκίκα.

Ανταπόκριση και προσαρμογή σε νέες συνθήκες

Αρχικά, ερωτηθείς για την ανάληψη των καθηκόντων του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων ταυτόχρονα με τη σημερινή πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας, ο Χρήστος Καφτηράνης σχολίασε τα εξής: “Είναι ένας γνώριμος χώρος, μία Υπηρεσία που γνωρίζω καλά καθώς πριν μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το διάστημα 2013 – 2016 ήμουν ξανά στην ίδια θέση. Τότε, φυσικά υπό άλλες συνθήκες. Αυτή τη φορά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα για όλον τον κόσμο”.

Ωστόσο, όπως τόνισε καθώς έχει υπηρετήσει την Εκπαίδευση στις Κυκλάδες για σχεδόν 30 χρόνια κι έχει περάσει από θέσεις Διοίκησης, αλλά και από συνδικαλιστικές θέσεις, ενώ είχε συμμετοχή για πολλά έτη και σε υπηρεσιακά συμβούλια, σημείωσε πως, “γνώρισα και γνωρίζω καλά την ανθρωπογεωγραφία του νομού στο πεδίο της Εκπαίδευσης”.

Ως εκ τούτου και με φόντο τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το προσωπικό την προηγούμενη σχολική χρονιά, οπότε και “ξέσπασε” στην Ελλάδα η πανδημία, ο ίδιος δήλωσε τα ακόλουθα: “Από την πλευρά μου θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην προηγούμενη αναπληρώτρια Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Άννα Ρέππα, αλλά και στους συναδέλφους στα γραφεία, καθώς πέρυσι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ειδικά σε μία δύσκολη και πρωτόγνωρη χρονιά. Έζησαν πρωτόγνωρα θέματα στην Εκπαίδευση που κανείς ποτέ δεν τα είχε φανταστεί και φυσικά ένα μεγάλο μπράβο στους μαθητές που ανταποκρίθηκαν στα νέα δεδομένα διδασκαλίας και φυσικά στους εκπαιδευτικούς που μπόρεσαν να επιμορφωθούν μόνοι τους οι περισσότεροι για να καταφέρουν να περάσουν στα παιδιά όλη τη γνώση που είχαν συνηθίσει να τη μεταδίδουν δια ζώσης”.

Επιστροφή στην κανονικότητα βάσει σημερινής κατάστασης”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο νέος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τόνισε πως, “Ξεκινάμε μία νέα χρονιά έχοντας την έξαρση της πανδημίας, αλλά αυτήν τη φορά γνωρίζουμε την κατάσταση ως έναν βαθμό από την περυσινή χρονιά. Θεωρώ ότι θα ξεκινήσει η φετινή χρονιά καλύτερα σε σχέση με αυτό που ζήσαμε όταν ξεκίνησε η πανδημία”.

Σχετικά με την προετοιμασία μάλιστα και τις οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Καφτηράνης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συζήτησης που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

“Χθες (σσ. προχθες) είχαμε μία δίωρη τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Παιδείας και συμμετείχαμε όλοι οι Περιφερειακοί Διευθυντές και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας. Το Υπουργείο μας ανέφερε συνοπτικά – καθώς θα ακολουθήσουν πιο αναλυτικές οδηγίες με εγκυκλίους – πώς θα βαδίσουμε τη νέα σχολική χρονιά”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο ίδιος, “Επιστρέφουμε στην κανονικότητα είπε η Υπουργός με αυξημένα μέτρα προστασίας και για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς. Αυτό με βάση τα σημερινά δεδομένα, γιατί κανένας δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση”.

Άρα, συμπλήρωσε πως, “προχωράμε βάσει των δεδομένων στον παρόντα χρόνο και βάσει των οδηγιών των ειδικών. Δηλαδή, τα σχολεία ανοίγουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου, με πλήρη σύνθεση και όχι με εκ περιτροπής διδασκαλία. Στις τάξεις θα είναι όλοι οι μαθητές ενώ τόσο τα παιδιά, όσο και οι εκπαιδευτικοί θα φορούν μάσκα”.

Αναμένονται υγειονομικά πρωτόκολλα για μέτρα και διαχείριση κρουσμάτων στα σχολεία

Σχετικά με τη χρήση μάσκας μάλιστα, θέλησε να διευκρινίσει πως, “Ακόμη δεν γνωρίζουμε από ποια τάξη θα γίνεται η χρήση της μάσκας στα παιδιά, αλλά εντός των επόμενων ημερών θα μας δοθεί η οδηγία για τη χρήση της”.

Επιπλέον, κάνοντας αναφορά και σε άλλα μέτρα, σημείωσε πως, “θα έχουμε εκ περιτροπής διαλείμματα, θα γίνεται υποχρεωτικά χρήση μάσκας στα σχολεία και τα παιδιά θα φορούν μάσκα και κατά τη μεταφορά τους με τα λεωφορεία”.

Κατόπιν αυτών, ο κ. Καφτηράνης θέλησε να επαναλάβει πως, “Θα υπάρξουν αναλυτικότερες οδηγίες εντός των ημερών και υγειονομικά πρωτόκολλα που θα τηρηθούν για να είμαστε προετοιμασμένοι απόλυτα να υποδεχθούμε τα παιδιά τη νέα σχολική χρονιά”, ενώ τόνισε ακόμη πως, θα υπάρξουν και τα σχετικά πρωτόκολλα “για τον τρόπο με τον οποίο το κάθε σχολείο θα διαχειρίζεται θετικό κρούσμα κορωνοϊού”.

Ακολουθούμε τους ειδικούς”

Ερωτηθείς αν στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη τεκμηριώθηκε από πλευράς Υπουργείου Παιδείας για ποιον λόγο τα τμήματα θα λειτουργήσουν σε πλήρη ανάπτυξη και δεν θα υπάρχουν τάξεις με μικρότερο αριθμό μαθητών και αν αυτή η απόφαση συνδέεται με την έλλειψη κτιριακών υποδομών, ο κ. Καφτηράνης ανέφερε τα εξής: “Θεωρώ πως όλοι γνωρίζουν την πραγματικότητα για την εκπαίδευση στην Ελλάδα. Η Επιτροπή των ειδικών σίγουρα γνωρίζει πως λειτουργούν τα σχολεία. Για να παρθεί μία τέτοια απόφαση, η οποία είναι ομόφωνη απ΄ ό,τι πληροφορηθήκαμε, θεωρώ ότι έχουν εξετασθεί όλα αυτά και όταν οι ειδικοί μιλούν, εμείς οφείλουμε να τους ακούσουμε”.

Συμπλήρωσε δε, πως, “Έχοντας και την πρότερη καλή αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί να μην ακούσουμε για άλλη μία φορά τους ειδικούς;”, σχολιάζοντας παράλληλα πως, όλα τα παραπάνω μέτρα, θα ισχύσουν, βάσει των σημερινών δεδομένων της πανδημίας.

“Επαναλαμβάνω πως φυσικά και θα είναι αυξημένα τα μέτρα προστασίας για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς βάσει της σημερινής κατάστασης” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απάντηση στην ανησυχία γονέων για τη χρήση μάσκας

Εν συνεχεία, ο κ. Καφτηράνης κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το ενδεχόμενο αντιδράσεων από πλευράς γονέων, οι οποίοι διαφωνούν στην εφαρμογή του μέτρου της μάσκας.

“Θα πρέπει όλοι, αυτή τη δύσκολη και ιδιαίτερη συγκυρία να μάθουμε να ακούμε τους ειδικούς. Θεωρώ πως είχαμε μία πολύ καλή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Είχαμε γίνει παράδειγμα προς μίμηση σε όλα τα υπόλοιπα κράτη. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, στις ίδιες θέσεις. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι κάνουν και νομίζω πως κανένας δεν θα έθετε σε κίνδυνο τα παιδιά” υποστήριξε κατηγορηματικά, λέγοντας ακόμη πως, “οι ειδικοί έχουν εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, ξέρουν και γνωρίζουν πολύ καλά πώς λειτουργεί η εκπαίδευση στην Ελλάδα, άρα θεωρώ ότι οι ίδιοι θα πάρουν τη σωστή απόφαση. Πρέπει όλοι μας να τηρήσουμε πιστά την απόφαση των ειδικών”.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί πως κατά πάσα πιθανότητα, η αγορά των μασκών θα επιβαρύνει τους ίδιους τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Δεν αποκλείεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Αν και ο ίδιος επανέλαβε πως η έναρξη του νέου σχολικού έτους στις 7 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί βάσει της σημερινής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα, ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, να απαιτηθεί προσεχώς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αν υπάρξει έξαρση της πανδημίας και ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

“Υπάρχει η πρότερη εμπειρία των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών. Έχουν μάθει να δουλεύουν και μέσω του υπολογιστή και εάν κι εφόσον χρειαστεί, θα γίνει κι αυτό. Πλέον είμαστε έτοιμοι” σχολίασε, λέγοντας παρακάτω πως, “Χθες η Υπουργός μας είπε πως η κυβέρνηση έχει φροντίσει να μοιραστούν και tablets σε μαθητές”.

Ενημέρωση όλων των Διευθυντών στις Κυκλάδες

Σχετικά με τον χρόνο κατά τον οποίο θα υπάρξει ενημέρωση και καθοδήγηση όλων των Διευθυντών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας των Κυκλάδων για όλα τα μέτρα που θα εφαρμοστούν κατά το νέο σχολικό έτος, ο Χρήστος Καφτηράνης υπήρξε συγκεκριμένος: “Αυτό το διάστημα τρέχουμε με τις προσλήψεις. Αμέσως μετά και καθώς τα σχολεία ανοίγουν 1η Σεπτέμβρη για τους εκπαιδευτικούς, θα υπάρξει η διάχυση όλων των πληροφοριών. Θα γίνει η ενημέρωση και θα κάνουμε καθημερινά τηλεδιάσκεψη με τους Διευθυντές των σχολείων ενώ δεν αποκλείεται να κάνουμε και ανά νησί για να δούμε πιο συγκεκριμένα τα προβλήματα και πώς θα τα διαχειριστούμε”. Παρά τη δυσκολία της κατάστασης, ο νέος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκτίμησε πως, “νομίζω ότι θα πορευθούμε καλώς”.

Μόνιμοι διορισμοί και τοποθέτηση αναπληρωτών

Κατόπιν των ανωτέρω, ο ίδιος κλήθηκε να μιλήσει και για την τοποθέτηση εκπαιδευτικών στα σχολεία. “Μπορεί να ξεκινά η χρονιά με την πανδημία, αλλά στην εκπαίδευση έχουμε κι ευχάριστες εξελίξεις” σχολίασε προλογικά, λέγοντας παρακάτω πως, “Μετά από πολλά χρόνια έχουμε μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή. Στις Κυκλάδες περιμένουμε 33 άτομα, τα οποία έρχονται αύριο (σσ. σήμερα) στις Κυκλάδες” ενώ όπως τόνισε, “θα έχουμε πολύ γρηγορότερα και τους αναπληρωτές”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Στόχος είναι το 70 – 80% των αναπληρωτών να τοποθετηθεί με την πρώτη φάση, ώστε 7 Σεπτεμβρίου να είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε όλα τα σχολεία στο νομό Κυκλάδων κανονικά”. Απαντώντας και στο ερώτημα για τον χρόνο πλήρωσης των κενών θέσεων, ανέφερε τα ακόλουθα: “Θα μείνει ένα μικρό ποσοστό καθώς δημιουργούνται κενά και με τους αναπληρωτές και όσες θέσεις κενές υπάρξουν, θα καλυφθούν αμέσως. Δεν θα έχουμε τέτοια προβλήματα με μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών φέτος και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό”.

Ολοκληρώνοντας τη συγκεκριμένη απάντηση, γνωστοποίησε πως “περιμένουμε ακόμη και τους μόνιμους διορισμούς για τη Γενική Εκπαίδευση, οι οποίοι θα προκύψουν οσονούπω”.

Αλλαγές και νέα προγράμματα

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του για την τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Παιδείας, ο ίδιος γνωστοποίησε πως έγινε συζήτηση και για τις αλλαγές που εισάγονται από την πρόσφατη νομοθεσία και αφορούν μεταξύ άλλων, “στα πιλοτικά προγράμματα των αγγλικών στο νηπιαγωγείο και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, στην αξιολόγηση, στην εισαγωγή για πρώτη φορά της διδασκαλίας όλων των ειδικών μαθημάτων που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις (σχέδιο, μουσική, γλώσσες), στο Σύμβουλο Σχολικής Ζωής, στα 28 νέα Πρότυπα και 34 Πειραματικά σχολεία που θα λειτουργήσουν από Σεπτέμβριο”.

Ο ίδιος κλείνοντας τις δηλώσεις του, θέλησε να γνωστοποιήσει πως, “Τα βιβλία έχουν πάει στα σχολεία” και κατά συνέπεια, “Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό κι εγώ και οι συνεργάτες μου, αλλά και όλοι οι Διευθυντές των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης για να είμαστε όσο καλύτερα οργανωμένοι γίνεται αυτήν τη νέα σχολική χρονιά”.