Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης και παραδίδεται προς χρήση στις 14 Σεπτεμβρίου

Ένα σχολείο “θησαυρός” για τους μαθητές και τη Σύρο

Η λειτουργία του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης ξεκινά σε μία εβδομάδα, οπότε και αρχίζει το νέο σχολικό έτος, γεγονός ιδιαίτερα σπουδαίο για την περιοχή, τη μαθητική κοινότητα, αλλά και για τη Σύρο γενικά.

Το όραμα του Τζώρτζη Μακρυωνίτη όταν ήταν Δήμαρχος Ποσειδωνίας καθώς και των μελών του τότε ΔΣ, αποτελεί πλέον πραγματικότητα, μετά από τη συμπλήρωση αρκετών ετών, στη διάρκεια των οποίων απαιτήθηκε συστηματική προσπάθεια για την απόκτηση του κατάλληλου χώρου πλησίον του παλαιού σχολικού κτιρίου και των μελετών, για την κατοχύρωση της χρηματοδότησης, για την προώθηση της διαγωνιστικής διαδικασίας καθώς και για την υλοποίηση του έργου.

Το νέο Δημοτικό Σχολείο Βάρης αποτελεί μία σύγχρονη και ασφαλέστατη κτιριακή υποδομή για τους μαθητές, που θα μπορεί να φιλοξενεί καθημερινά 120 παιδιά, στις ευρύχωρες και ευήλιες αίθουσές του, καθώς και σε όλους τους χώρους που έχουν διαμορφωθεί.

Πρόκειται για ένα σχολείο που εκτός από τις άνετες, πολύχρωμες και φωτεινές αίθουσες διδασκαλίας διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ασανσέρ, αποδυτήρια, κουζίνα, wc για αγόρια, κορίτσια καθώς και για παιδιά ΑΜΕΑ, ενώ διαθέτει και όμορφους εξωτερικούς χώρους με ένα μεγάλο γήπεδο, το οποίο διαθέτει και κερκίδες. Οι άνετοι διάδρομοί του, μπορούν να φιλοξενήσουν με ασφάλεια – κατά τις χειμερινές ημέρες - όλους τους μαθητές, ενώ το νέο σχολείο είναι κατασκευασμένο με τρόπο που υπακούει σε όλες τις οδηγίες για την ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών.

Για τον πολύτιμο “θησαυρό” της Σύρου πρέπει να υπενθυμιστεί πως κόπιασε ιδιαιτέρως ο κ. Μακρυωνίτης, ο οποίος και σαν μέλος – μετέπειτα - της Περιφερειακής Διοίκησης του Γιάννη Μαχαιρίδη είχε εισηγηθεί την παραχώρηση οικοπέδου στον Δήμο, προκειμένου να οικοδομηθεί το νέο σχολείο. Επιπλέον, η χρηματοδότησή του (2,6 εκ. ευρώ) έγινε από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 στη θητεία του Γιώργου Χατζημάρκου στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ενώ η συμβασιοποίησή του πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 2018 με Δήμαρχο τον Γιώργο Μαραγκό. Επίσης, η έναρξη των πρώτων εργασιών ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 επί αντιδημαρχίας Φραγκίσκου Βακόνδιου και η ολοκλήρωση της υλοποίησής του γίνεται σήμερα, στη θητεία του Νίκου Λειβαδάρα με πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, την Ειρήνη Δράκου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στο σχολείο γίνονται συστηματικές εργασίες καθαριότητας καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ημερών ενώ η εργολαβία θα ολοκληρωθεί με το “κλείσιμο” την παρεμβάσεων στο παλαιό σχολείο και με την ειδική επίστρωση του γηπέδου μπάσκετ.

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Διευθύντρια του Σχολείου για τη ρύθμιση λεπτομερειών.