Το δημιουργικό έργο του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης αναγνωρίστηκε από την Ομάδα του eTwinning

Επιτυχημένοι «ανακυκλωτές»… και με τη βούλα

Ετικέτα Ποιότητας για το έργο «Εφευρέτες  παιχνιδιών – Οι Ανακυκλωτές  της χαράς» έλαβε από την Ομάδα του eTwinning η προϊσταμένη του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, Άννα – Μαρία Χατζηνικολάου.

Το εν λόγω πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, αποτέλεσε μία ενδιαφέρουσα πρόταση ενεργοποίησης των μαθητών και των μαθητριών σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση άχρηστων υλικών και τη δημιουργία αντικειμένων που μπορούν να αξιοποιηθούν ξανά.

Είκοσι πέντε εκπαιδευτικοί από 14 νηπιαγωγεία της Ελλάδας κατάφεραν να καλλιεργήσουν στα παιδιά οικολογική συνείδηση, προσεγγίζοντας το τρίπτυχο διαχείρισης σκουπιδιών: «Μειώνω-Επαναχρησιμοποιώ-Ανακυκλώνω» με τρόπο ευφάνταστο και πρωτότυπο.

Μεταξύ των θετικών πρακτικών που αναγνωρίστηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξη του eTwinning είναι η καλή οργάνωση του twinspace, η επικοινωνία και συνεργασιών των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο έργο, η χρήση εργαλείων ΤΠΕ για την παραγωγή ποιοτικού υλικού και αξιολόγηση του έργου από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, υπάρχουν ορισμένες πτυχές σε συνεργασίες eTwinning που θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη: Συμμετοχή σε έργα με λιγότερους συνεργάτες προκειμένου να επιτυγχάνεται εποικοδομητική επικοινωνία και συνεργασία και Ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης του έργου με την ενεργή συμμετοχή περισσοτέρων εταίρων από άλλες χώρες, και όχι μόνο ελληνικών σχολείων.

Εξετάζοντας όλα τα παραπάνω, η Ομάδα του eTwinning συνεχάρη το 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης διότι το δημιουργικό έργο του διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία για να θεωρηθεί πετυχημένο και να λάβει την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το σχολείο της Σύρου συμμετέχει και φέτος σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα e-Twinning με τίτλο "To the moon and back" ("Από την Γη ως το  φεγγάρι και πίσω"). Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας στο νηπιαγωγείο, τα παιδιά «ταξίδεψαν» στο σύμπαν με τα μαγικά βραχιόλια τους, ζωγραφίζοντας και φτιάχνοντας όμορφες κάρτες για τους γονείς τους.