Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η τοποθέτηση 50 ακόμη αναπληρωτών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Κυκλάδων

Μαθητές και εκπαιδευτικοί αναζητούν τον βηματισμό τους

Σε εκκρεμότητα παραμένουν σημαντικά ζητήματα για την ασφαλέστερη λειτουργία των σχολείων, που προσπαθούν ακόμα να βρουν τον βηματισμό τους στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την εμφάνιση του covid-19 και να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες με βασικότερη προτεραιότητα την υγεία των μελών της κοινότητάς τους.

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που αιτούνται ουσιαστικότερα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης από την πανδημία, ανησυχία κυριαρχεί και στους κόλπους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τα απόνερα της πρωτόγνωρης υγειονομικής παλίρροιας που προκάλεσε σωρεία προβλημάτων.

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Καφτηράνης, εξηγεί πως η υφιστάμενη κατάσταση έχει αντίκτυπο στη στελέχωση των σχολείων, καθώς εκτός από τις συνήθεις άδειες ανατροφής ή εγκυμοσύνης, αυτή τη χρονιά προέκυψαν και άδειες εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων κενών. Όπως υπογραμμίζει, στο νομό μας καταγράφονται, τη δεδομένη στιγμή, περίπου 40-50 κενά, εκπαιδευτικών τα οποία αναμένεται να καλυφθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την τρίτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών. «Ευελπιστούμε ότι, μεταξύ αυτών, θα υπάρχουν και αναπληρωτές της ειδικής αγωγής, καθώς χρειαζόμαστε συναδέλφους που θα πλαισιώσουν τα τμήματα ένταξης και τις παράλληλες στηρίξεις».

Δημιουργία νέων κενών λόγω της πανδημίας

Ο κ. Καφτηράνης σημειώνει μάλιστα πως παρόλο που ο αριθμός των αναπληρωτών κατά την πρώτη φάση των προλήψεων ήταν υψηλότερος από άλλες χρονιές (600 εκπαιδευτικοί), τα πρωτόκολλα του covid-19 προκάλεσαν προβλήματα, τα οποία η Διεύθυνση προσπαθεί να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο.

«Αυτή τη στιγμή, στο νομό υπηρετούν περισσότεροι από 700 αναπληρωτές και περιμένουμε άλλους 40-50 τόσο για τη γενική όσο και για την ειδική αγωγή. Το σημαντικό είναι πως όλα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία του νομού λειτουργούν κανονικά, εκτός από κάποια μικρά ολοήμερα».

Σχετικά με τα πολυμελή τμήματα, ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων απαντά πως κανένα σχολείο του νομού δε λειτουργεί τμήμα που να υπερβαίνει το ανώτατο όριο μαθητών. «Ευτυχώς έχουμε πολύ λίγα τμήματα των 25 παιδιών, κάποια διαθέτουν από 20 έως 25 μαθητές, ενώ πάρα πολλά είναι κατά των 20 ατόμων». Σημειώνει δε, πως στην περίπτωση μετεγγραφής μαθητών από άλλο νομό, σε σχολείο των Κυκλάδων με συμπληρωμένο αριθμό παιδιών, δημιουργείται αυτόματα νέο τμήμα, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Χαρακτηριστικά παράδειγμα το Νηπιαγωγείο της Βάρης, στο οποίο έγιναν τρεις μετεγγραφές. «Παρόλο που στο συγκεκριμένο σχολείο δεν υπήρχε κενό στην αρχή της χρονιάς, με την εμφάνιση των νέων μαθητών, θα πρέπει τώρα να δημιουργηθεί δεύτερο τμήμα εφόσον υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα, που απαιτεί ωστόσο μία ακόμη Νηπιαγωγό. Η θέση αυτή θα καλυφθεί από αναπληρώτρια εντός των προσεχών ημερών».

Ανάγκη για σπάσιμο τμημάτων και σχολικούς νοσηλευτές

Αναφορικά με τις μικρές αίθουσες, που δημιουργούν το ερώτημα εάν θα έπρεπε να φιλοξενούν μικρότερο αριθμό μαθητών λόγω των συνθηκών, ο κ. Καφτηράνης σημειώνει ότι η ανάγκη για επέκταση των σχολείων προϋπήρχε πάντα. «Δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Πρόκειται για ένα γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα και είναι εντονότερο στις μεγάλες πόλεις. Αυτό όμως δεν είναι δυνατόν να διορθωθεί μέσα σε ένα καλοκαίρι ή ένα εξάμηνο. Θα πρέπει να γίνει ένας νέος προγραμματισμός και η τοπική αυτοδιοίκηση που είναι υπεύθυνη για τα σχολικά κτίρια, να εξασφαλίσει μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ τις κατάλληλες χρηματοδοτήσεις για να χτίσει σιγά-σιγά νέες αίθουσες». Εκτιμά δε, πως αν είχαν δημιουργηθεί χιλιάδες νέες αίθουσες σε όλη τη χώρα, δεν θα είχαν εφαρμοστεί κάποια από τα ισχύοντα μέτρα όπως η χρήση μάσκας. «Αν υπήρχαν πέντε ή δέκα μαθητές σε κάθε τμήμα, η μάσκα ίσως να μην κρινόταν υποχρεωτική, καθώς θα τηρούνταν καλύτερα οι αποστάσεις».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καφτηράνης αναφέρεται στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε κάποια νηπιαγωγεία με το ωράριο των καθαριστριών, επηρεάζοντας σε κάποιο βαθμό τη λειτουργία των σχολείων από πλευράς των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Σοβαρή επίσης είναι και η έλλειψη σχολικών νοσηλευτών στο νομό. Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο απέστειλε αρχικά έξι νοσηλευτές, οι τρεις εξ’ αυτών αρνήθηκαν τη θέση και προς το παρόν δεν υπάρχουν αιτήσεις νέων ενδιαφερομένων. «Οι νοσηλευτής είναι απαραίτητος γιατί αναλαμβάνει συγκεκριμένου μαθητή με ειδική πάθηση, όπως διαβήτη και είναι υπεύθυνος για τη φαρμακευτική αγωγή του και άλλες ανάγκες».

Δωρεά θερμόμετρων μετώπου από την Ι. Μητρόπολη Σύρου

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ μετέβη στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και προσέφερε 22 θερμόμετρα μετώπου για την υγειονομική προστασία των μαθητών των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων της Σύρου, ύστερα από σχετικό παρακλητικό αίτημα του Προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, κ. Παναγιώτη Λίτσα.

Ο κ. Λίτσας ευχαρίστησε τον κ. Δωρόθεο Β΄ για την προσφορά του και επεσήμανε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η Ιερά Μητρόπολη βρίσκονται πάντα στο πλευρό της Εκπαιδευτικής Κοινότητας για την ικανοποίηση αιτημάτων προς διευκόλυνση της Εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Με το ίδιο πνεύμα μίλησε και ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Καφτηράνης. Ο Μητροπολίτης Σύρου ευχήθηκε η χρήση των θερμομέτρων να αποδειχθεί περιττή και όλα τα παιδιά να είναι πάντοτε υγιή και ασφαλή, όπως και όλος ο λαός της Σύρου, ο οποίος καθ' όλο το διάστημα της πανδημίας επιδεικνύει υψηλό αίσθημα ευθύνης, με αποτέλεσμα το νησί να παραμένει ουσιαστικά αλώβητο από τον επικίνδυνο ιό.