Διάκριση των «Cine-ργατών» του Γυμνασίου Μεσαριάς Θήρας στο 12ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά;»

Μηνύματα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Το βραβείο καλύτερης ταινίας Γυμνασίων – Λυκείων απέσπασε ‘’Ο Κύκλος’’ του Γυμνασίου Μεσαριάς Θήρας στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά», του παλαιότερου και πιο επιτυχημένου προγράμματος για τον κινηματογράφο στο ελληνικό σχολείο.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του «Πάμε Σινεμά», Αντώνη Κιούκα, δεν πρόκειται για ένα μάθημα ιστορίας και θεωρίας του κινηματογράφου, αλλά για ένα παιχνίδι, μέσω του οποίου οι μαθητές μπορούν και κατανοούν τη γλώσσα των εικόνων που τους κατακλύζει καθημερινά. Κι όπως έλεγε ο Αρκάς στην αφίσα του 1ου φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών που έφτιαξε και χάρισε στους διοργανωτές: «συνεχίζουμε, γιατί περιμένουμε μεγάλα πράγματα από αυτά τα παιδιά».

Το «Πάμε σινεμά» ξεκίνησε το 1999 και μετά από 20 χρόνια είναι ακόμα ζωντανό. Λόγω της πανδημίας, το κοινό δεν είχε φέτος την ευκαιρία να απολαύσει τις βραβευμένες ταινίες στη μεγάλη οθόνη ενός κινηματογράφου. Αυτή τη φορά και για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, οι ταινίες που διακρίθηκαν, παρουσιάστηκαν διαδικτυακά με την ευχή οι συνθήκες που θα επικρατούν την επόμενη χρονιά, να επιτρέψουν στους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς να γιορτάσουν όλοι μαζί τα βραβεία του 13ου Φεστιβάλ «Πάμε Σινεμά».

Τους νικητές της φετινής διαδικτυακής διοργάνωσης ανήγγειλε η ηθοποιός Αθηνά Παππά. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούν από πέντε διακεκριμένα πρόσωπα του κινηματογράφου και του θεάτρου που παρακολούθησαν όλες τις υποβληθείσες ταινίες: τον σκηνοθέτη, σεναριογράφο και συγγραφέα Κώστα Φέρρη, τη σκηνοθέτη και συγγραφέα Τάνια Κίτσου, τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Δημήτρη Σοφιανόπουλο, τον σκηνοθέτη και δημοσιογράφο Νίκο Μεγγρέλη και τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Χάρη Μιχαλογιαννάκη.

Κύκλους κάνει η ζωή στο κυκλικό νησί…

Είκοσι επτά ταινίες διαγωνίστηκαν φέτος από αντίστοιχα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια από όλη την Ελλάδα. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της βράβευσης, αξίζουν όλοι -μαθητές και εκπαιδευτικοί- ένα μεγάλο μπράβο για την προσπάθεια που κατέβαλαν.

Μεταξύ των φετινών νικητών συγκαταλέγονται και οι cine-ργάτες του Γυμνασίου Μεσαριάς Θήρας. Η βραβευθείσα ταινία μικρού μήκους στην κατηγορία των Γυμνασίων – Λυκείων με τίτλο «Ο Κύκλος» πραγματεύεται το θέμα του σχολικού εκφοβισμού. Δημιουργήθηκε την περασμένη σχολική χρονιά από μαθητές του Γυμνασίου Μεσαριάς, στο πλαίσιο του προγράμματος “Κινηματο-γράφω”, με την καθοδήγηση και επιμέλεια της φιλολόγου Ευαγγελίας Βαμβίνη και του θεολόγου Γιώργου Σίσκου.

Υπόθεση: Η Μαρία, ο παιδικός της φίλος, ο Μίλτος, και η παρέα τους συναντιούνται κάθε απόγευμα στο στέκι τους, στον κύκλο. Η παρέα διασπάται λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς του Μίλτου. Μέχρι που με μια άσκηση δημιουργικής γραφής, με αφορμή τις τοιχογραφίες του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου, η Μαρία θυμίζει σε όλους ότι η ζωή κάνει κύκλους και ξεπηδά μέσα από καταστροφές στο κυκλικό νησί, τη Σαντορίνη.