Ο χρόνος που πέρασε στην εκπαίδευση

  • Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:14

8/1: Εφαρμογή του περιβαλλοντικού προγράμματος «Zero waste School» στα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου, με στόχο την υιοθέτηση πρακτικών εξοικονόμησης υλικών και φυσικών πόρων, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

22/1: Παράσταση διαμαρτυρίας της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο για την υποστελέχωση των Τμημάτων Ένταξης και το θολό τοπίο σχετικά με τα πραγματικά κενά στην ειδική αγωγή.

24/1: Τους εκπαιδευτικούς Ιωάννη Βακόνδιο, Πέτρο Μαραγκό και Ελπινίκη Αβαγιάννη που υπηρέτησαν στο Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Γεώργιος», τίμησε ο Σύλλογος Αποφοίτων & Φίλων των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου.

28/1: Πολύτιμες εμπειρίες απέκτησαν τρεις μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου μέσα από τη συμμετοχή τους στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την επιλογή των ομάδων που θα λάβουν μέρος στη 18η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών EUSO 2020.

5/2: Δεύτερος χρόνος συμμετοχής του Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου στο πρόγραμμα «Μια Νέα αρχή στα ΕΠΑΛ».

6/2: Έναρξη των μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή. Διορισμός 12 εκπαιδευτικών στις Κυκλάδες σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες του Υπουργείου Παιδείας.

21/2: Τον κεντρικό ρόλο του θεάτρου σε σχέση με την εκπαίδευση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των εφήβων διερεύνησε και ανέδειξε το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Σύρου μέσω της δράσης «Όλο το σχολείο είναι μια θεατρική σκηνή».

25/2: Συμμετοχή της περιβαλλοντικής ομάδας του Γενικού Λυκείου Σύρου στον Μαθητικό Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού «Κάντ΄ το ν’ ακουστεί 2020» με τις παραγωγές «Βόλτα στον ήλιο» και «Αφύσικο είναι…».

28/2: Πρόταση των μαθητών της ΣΤ’ Τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης για τη συλλογική διαμόρφωση ενός χώρου ξεκούρασης και παιχνιδιού στο Βροντάδο.

3/3: Παρουσίαση έργων φοιτητών του Τμήματος ΜΣΠΣ από το μάθημα του Ελεύθερου Σχεδίου με διδάσκουσα την Αγγελική Μπρισνόβαλη στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

10/3: Διάκριση δύο σχολείων της Σύρου στον 10ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema… διάβασες;;». Βραβείο πρωτότυπης ορχηστρικής σύνθεσης για την ταινία «Πίσω από τις πόρτες» του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας και 1ο Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης στην κατηγορία των Ειδικών Σχολικών Μονάδων στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Σύρου για το «Λαζαρέττο: Ταξίδι στον χρόνο με αφορμή ένα κτήριο».

10/3: Σε επιφυλακή οι σχολικές κοινότητες για τον κορωνοϊό. Ενημέρωση εκπαιδευτικών και μαθητών.

11/3: Αναστολή όλων των εκπαιδευτικών μονάδων ως μέτρο πρόληψης κατά του covid-19.

18/3: Δημιουργία ομάδων υποστήριξης σε όλα τα Λύκεια για την εφαρμογή της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας. Προτεραιότητα στους μαθητές της Γ’ Λυκείου λόγω των επερχόμενων Πανελλαδικών Εξετάσεων.

28/4: Εφαρμογή της σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και στα Νηπιαγωγεία.

7/5: Επανέναρξη λειτουργίας των Λυκείων και Γυμνασίων της Σύρου με πιστή τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και συμπεριφοράς εντός του σχολείου.

8/5: Υπογραφή Διμερούς Συμφώνου Συνεργασίας Τμ. Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων με το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) του Γενικού Νοσοκομείο Σύρου, για την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, εργαστηρίων και δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων του παραγόμενου ερευνητικού υλικού σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά και συνέδρια.

14/5: Να «νοιάζεται» και να «δρα» συνέχισε το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης και κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

20/5: Τελειόφοιτος του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Σύρου αιτείται την επιστροφή του στο σχολείο με στόχο τη δια ζώσης προετοιμασία του για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

22/5: Πρόωρα ολοκληρώθηκε το διδακτικό έτος για τους μαθητές του πρώτου κύκλου σπουδών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Στα θρανία επέστρεψαν μόνο οι μαθητές της Β’ Τάξης, για να καλύψουν την απαιτούμενη ύλη και να λάβουν κανονικά τον τίτλο σπουδών τους στη λήξη της φετινής χρονιάς.

26/5: Επιστροφή στα θρανία για τους μικρούς μαθητές, δημοτικών, νηπιαγωγείων και σχολείων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία τους από τη Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020, και ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς την 26η Ιουνίου.

29/5: Την 3η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για την «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2020» του Junior Achievement Greece κατέλαβε η εφαρμογή «Elephant» της ομάδας μαθητών του ΓΕΛ Φιλοθέης και του ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου.

1/6: Παράδοση ειδικού βοηθητικού καθίσματος αξίας 4.300 ευρώ στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, μετά από γενναιόδωρη χορηγία της, Δέσποινας Παρασκευαΐδου.

24/6: “Λουκέτο” λόγω τρωκτικού στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός της ανυπαρξίας υλοποίησης – εγκαίρως – μυοκτονιών κι απεντομώσεων στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο.

2/7: Ο 12ος από τους συνολικά 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που αφορά στην υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή προσεγγίζεται μέσα από το διαθεματικό πρόγραμμα των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου «Zero waste School», το οποίο και διακρίθηκε στον διαγωνισμό «Bravo Schools 2020».

6/7: Το όνομα του Νίκου Δαπόντε θα χαρίσει τιμητικά στην αίθουσα Πληροφορικής του το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.

28/8: Στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εισήχθη πρώτη από όλη την Ελλάδα, η μαθήτρια του ΕΠΑΛ Σύρου Καίτη Ρίζου, έχοντας συγκεντρώσει 18510 μόρια.

10/9: Διακόσιοι περίπου μαθητές θα εισέλθουν πρώτοι στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του νεοϊδρυθέντος Γυμνασίου Άνω Μεράς που κατασκευάστηκε με δωρεά της μυκονιάτικης οικογένειας Δακτυλίδη, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Ι.Μ. Παναγίας Τουρλιανής.

14/9: Με απόλυτη τάξη και τήρηση των αποστάσεων τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Δυσαρέσκεια γονέων και μαθητών για τις μάσκες μεγάλων διαστάσεων που διανεμήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας.

21/9: Σε κατάληψη των σχολικών μονάδων τους προχώρησαν οι μαθητές του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου, ενώνοντας τη φωνή τους με τη φωνή μαθητών δεκάδων σχολείων της χώρας που αντιδρούν στην υποχρεωτική και πολύωρη χρήση μάσκας, αιτούμενοι ασφαλείς υγειονομικά συνθήκες διδασκαλίας.

29/9: Στο «χορό» των καταλήψεων μπήκαν και τα Γυμνάσια του νησιού με τους μαθητές να εκφράζουν και οι ίδιοι την αντίθεσή τους στον τρόπο εφαρμογής των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων εντός των σχολείων.

6/10: Εν αναμονή των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου για την έναρξη του πλήρους προγράμματος. Προσωρινά κλειστό το παράρτημα του ΣΔΕ στη Νάξο.

19/10: Με τη βράβευση των τριών πρώτων σε ψήφους μαθητικών βίντεο που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο εργαστηρίων με θέμα "η βία ως συνέπεια των διακρίσεων και της διαφορετικότητας" έπεσαν και επίσημα οι τίτλοι τέλους του τριετούς διεθνούς έργου «Recognize and Change» στη Σύρο.

20/10: Το Ειδικό Βραβείο Συνεργασίας απέσπασαν οι «Robot Masters» του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας στον τελικό του Διαδικτυακού Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020 του WRO Hellas, όπου έλαβαν μέρος με το έργο «Vinci Fun Park».

21/10: Σχολεία των Κυκλάδων μεταξύ των σχολικών μονάδων από όλη τη χώρα που έβαλαν προσωρινά «λουκέτο» σε ένα ή και περισσότερα τμήματά τους, λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

3/11: Το βραβείο καλύτερης ταινίας Γυμνασίων – Λυκείων απέσπασε ‘’Ο Κύκλος’’ του Γυμνασίου Μεσαριάς Θήρας που πραγματεύεται το θέμα του σχολικού εκφοσβισμού, στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά».

9/11: Αναστολή λειτουργίας των Γυμνασίων και Λυκείων στο πλαίσιο της νέας σειράς μέτρων για την αποφυγή διασποράς του covid-19.

10/11: Εκνευρισμός εκπαιδευτικών και μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την κατάρρευση του συστήματος τηλεκπαίδευσης κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του.

16/11: Δημιουργία Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Στίβου Special Olympics στη Σύρο με προπονητή τον εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου, Βαγγέλη Ψαρρό.

16/12: Τη Χριστουγεννιάτικη δράση «Στείλε και εσύ μια ευχή» υλοποίησε το Νηπιαγωγείο Φοίνικα με σκοπό να σκορπίσει χαμόγελα ελπίδας και αισιοδοξίας στους τροφίμους των τριών οίκων ευγηρίας της Σύρου.