Ορκίστηκαν οι νέοι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Υποσχόμενοι «πρωταγωνιστές» στην εποχή των νέων προκλήσεων

Τον «καρπό» του πνευματικού τους κάματου και «διαβατήριο» για μία επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία έλαβαν την περασμένη Πέμπτη οι νέοι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η -πρώτη μετά από 1,5 χρόνο- διά ζώσης απονομή διπλωμάτων μεταπτυχιακών και προπτυχιακών σπουδών του τμήματος τελέστηκε στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς, με την πιστή τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού.

Θερμά συγχαρητήρια απηύθυνε προς τη νέα φουρνιά Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητής Δημήτρης Παπαγεωργίου. Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο ίδιος παρότρυνε τους αποφοίτους να διατηρήσουν την επαφή τους με το τμήμα, εξηγώντας πως με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας πυρήνας ανθρώπων που συντονίζονται γύρω από έναν κοινό σκοπό, την πρόοδο του πανεπιστημιακού ιδρύματος.  

Τις ευχές των Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου μετέφερε στους αποφοίτους ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, αν. καθηγητής Πέτρος Καβάσαλης. Όπως τόνισε: «Δημιουργήσαμε την πολυτεχνική σχολή, τον τελευταίο καιρό, με ένα μοντέλο κατανεμημένο, πολυνησιωτικό. Η Σχολή αναπτύσσει δραστηριότητες στη Σύρο, τη Χίο και τη Σάμο. Ξέρουμε ότι για ένα διάστημα η απόσταση αυτή μπορεί να είναι μια δυσκολία, αλλά ξέρουμε επίσης πώς να χρησιμοποιήσουμε όλα τα τεχνολογικά μέσα για να μικρύνουμε την απόσταση όπως άλλωστε κάνουν οι μοντέρνες οικογένειες σήμερα». Μεταξύ άλλων, ο κ. Καβάσαλης αναφέρθηκε και στις δύο προκλήσεις της εποχής που οι απόφοιτοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης και της εκπαίδευσης, του σπιτιού μας, όλης της ζωής μας και τις πράσινες τεχνολογίες που θα φρενάρουν την κλιματική αλλαγή από την οποία έχουμε τόσο υποφέρει. «Να θυμάστε αυτά που μάθατε για να πρωταγωνιστήσετε στην εποχή των νέων προκλήσεων για το καλό της κοινωνίας, της χώρας μας και της εκπαίδευσης».

Κατακτητές της γνώσης

Τους αποφοίτους που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές τους καλωσόρισε, με τη σειρά του, ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, καθηγητής Δαμιανός Γαβαλάς. Δεδομένου ότι οι ειδικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζήσαμε και ζούμε το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί νωρίτερα η απονομή διπλωμάτων με φυσική παρουσία, ο κ. Γαβαλάς ανέφερε πως η συγκεκριμένη τελετή αποφοίτησης εμπεριέχει για το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του τμήματος έναν ισχυρό συμβολισμό. «Συνιστά επανεκκίνηση, δίνει ελπίδα, αισιοδοξία, προσδοκία για επαναφορά σε μια κανονικότητα με ανθρώπινη επικοινωνία και ομαλή ακαδημαϊκή ζωή στο φυσικό μας χώρο».

Στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Ολοκληρωμένη Σχεδίαση Καινοτόμων Προϊόντων» αναφέρθηκε ο Διευθυντής του, Φίλιππος Αζαριάδης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016 και απευθύνεται σε νέους και νέες που προέρχονται από άλλους χώρους και διαφορετικές προπτυχιακές σπουδές, αλλά επιθυμούν να εισέλθουν στον κόσμο της σχεδίασης προϊόντων. Προσφέρει τόσο θεωρητικές όσο και εφαρμοσμένες γνώσεις και δεξιότητες οι οποίες βασίζονται σε ένα αμάλγαμα γνώσεων σε γνωστικά πεδία που εξελίσσονται διαρκώς τόσο σε επίπεδο μεθοδολογίας όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας. 

Κατά τη διάρκεια της τελετής απευθύνθηκαν επίσης  χαιρετισμοί από τον νόμιμο εκπρόσωπο αποφοίτων του τμήματος Σπύρο Μποφυλάτο, και το μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου, Οδυσσέα Βασιλάκη.

Μετά την προβολή βίντεο που αφορά στις Σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ακολούθησε η καθομολόγηση η απονομή μεταπτυχιακών τίτλων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και των μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης. Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και ενθουσιασμού, πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια η καθομολόγηση των αποφοίτων του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του ΤΜΣΠΣ και η απονομή διπλωμάτων.