“ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ”

Σχολικές υποδομές | «Δώστε λύσεις» – Εκπαιδευτικοί και γονείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Στο επίκεντρο τα προβλήματα στις σχολικές υποδομές και τα μέτρα για τη μη διασπορά του ιού
  • Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:26

Στο επίκεντρο βρίσκονται ξανά τα προβλήματα στις σχολικές υποδομές, μετά και από τη ζημιά που προκλήθηκε, κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, στο 2ο Γυμνάσιο, όπου οι δυνατοί άνεμοι «ξήλωσαν» τη σκεπή.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζακύνθου ενημέρωσε για το πρόβλημα που προκλήθηκε στο σχολείο, καθώς και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών και την πληρωμή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα απέστειλαν επιστολή προς τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και τον προϊστάμενο Δ/νσης Καθαριότητας ζητώντας την άμεση πληρωμή των οφειλόμενων δεδουλευμένων, καθώς όπως σημειώνουν, εργάστηκαν παραπάνω ώρες από όσες προβλέπονται από τις συμβάσεις τους.

Η σκεπή και οι προβληματικές υποδομές

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, Δ. Γεωργάνος τόνισε αρχικά ότι για όλα τα προβλήματα των σχολείων, εδώ και δυο χρόνια, ο Δήμος έχει ενημερωθεί εγγράφως. Συγκεκριμένα για τη σκεπή τόνισε ότι η Ένωση είχε καλέσει από τον Ιούλιο του 2020 να δώσει λύσει και ζητούσε να συνεδριάσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο. «Έρχεται ένα καιρικό φαινόμενο και αποκαλύπτει τις αστοχίες στις υποδομές. Ζητάμε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Από τότε που ήταν Δήμαρχος ο Στ. Μποζίκης είχαμε επιστήσει την προσοχή για την σκεπή του 1ου Δημοτικού. Έκαναν μελέτες, βρέθηκε κονδύλι και δεν έγινε κάτι. Υπάρχουν προβλήματα σε σκέπαστρα σε κάποια σχολεία όπως στο ΕΝΕΕΕΓΥΛ, στο Καταστάρι και σε άλλα. Στέγες μπάζουν νερά. Και το 2ο Λύκειο μας δήλωσε ότι έχει πρόβλημα στη σκεπή. Γενικά οι υποδομές στα σχολεία δεν έγιναν όπως θα έπρεπε, και είναι πρόχειρες. Χρειάζεται προσοχή επειδή έχουμε να κάνουμε με παιδιά και με εκπαιδευτικό προσωπικό».

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ζακύνθου, Φώτης Προβής σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο και δεν έχει να κάνει μόνο με την υποχρέωση του Δήμου να συντηρήσει τις υποδομές. «Δεν είναι ο Δήμος Ζακύνθου η μοναδική περίπτωση, όπως προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν. Το ίδιο συνέβη και σε Δημοτικό Σχολείο στην Άρτα και σε σχολείο της Θεσσαλονίκης και αυτό αποδεικνύει ότι Κράτος, Περιφέρεια και Δήμοι μετά από δυο χρόνια πανδημίας έχουν αφήσει τις υποδομές ασυντήρητε. Επίσης, τα τελευταία 12 χρόνια το κράτος έχει μειώσει τη χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές κατά 60%. Πρακτικά στη Ζάκυνθο 110.000 ευρώ το τρίμηνο μοιράζονται σε 77 σχολεία. Λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα για κάθε σχολείο»

Ο κορωνοϊός και τα μέτρα στα σχολεία

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα έχει να κάνει με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη μη διασπορά του ιού στα σχολεία. Γονείς και εκπαιδευτικοί σχολιάζουν αρνητικά το μέτρο που έχει να κάνει με την αναστολή λειτουργίας των τμημάτων, όταν νοσήσει το 50% + 1 των μαθητών. «Συνολικά το κράτος έχει επιλέξει πρωτόκολλα διασποράς του κορωνοϊού, γιατί όταν λέει ότι το τμήμα θα κλείνει με το 50% + 1 σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να κολλήσουν όλοι. Αντί να γίνεται επιτήρηση με ευθύνη του ΕΟΔΥ, για άλλη μια φορά το κράτος, αποποιείται των ευθυνών του και επικαλείται την ατομική ευθύνη. Έχει προχωρήσει σε όλη την Ελλάδα σε συγχωνεύσεις τμημάτων ή στη συσσώρευση 25-28 μαθητών σε τάξεις- κλουβιά. Όλα αυτά είναι εγγύηση διασποράς του κορωνοϊού», τονίζει ο κ. Προβής.

Ο κ. Γεωργάνος είπε για το ίδιο μέτρο: «Το 50% + 1 δεν είναι μέτρο. Θεωρώ ότι έπρεπε να είναι τουλάχιστον το μισό. Δεν μπορεί στα 28 παιδιά να νοσήσουν τα 15 για να κλείσει το τμήμα. Αυτό είναι υπερβολικό». Πρόσθεσε ότι από την αρχή της χρονιάς έχουν εντοπιστεί συνολικά πάνω από 200 κρούσματα σε μαθητές και τόνισε ότι τα μέτρα δεν επαρκούν.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου Αλεξάνδρα Σαϊτανίδου, αναφέρει για την τήρηση των μέτρων: «Τις αποστάσεις τις κρατάμε και τις μάσκες τις φοράμε. Θεωρώ ότι τα μέτρα τηρούνται από την πλευρά τη δική μας. Έχουμε μια ανησυχία για το αν θα πάνε καλά τα πράγματα και για το τι θα επιβάλει η πολιτεία και σε μας στα σχολεία, αλλά και σε όλους τους πολίτες. Υπάρχει μια ανησυχία για την πρωτοβάθμια για να λύσει τα θέματα με τον τρόπο που πρέπει. Δυστυχώς, μόνο τιμωρεί η πολιτεία. Αντιμετωπίζει τιμωρητικά τους πολίτες και τους εκπαιδευτικούς».

Οι απλήρωτες καθαρίστριες

Για τις σχολικές καθαρίστριες, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΖ σχολίασε: «Στη Ζάκυνθο έχουμε 77 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας με 76 καθαρίστριες. Αυτό τα λέει όλα! Το κράτος πρέπει να βρει λύση σε αυτό το θέμα και άμεσα».

Η κ. Σαϊτανίδου σημείωσε: «Εμείς, με τα παιδιά και με τις καθαρίστριες, αλλά και με τη Δευτεροβάθμια, πήγαμε στον Δήμο και ο κ. Σπίνος είχε υποσχεθεί ότι το θέμα θα λυθεί. Λυπάμαι αν δεν έχει λυθεί. Είπαν ότι θα τις προσλάβουν για 6,5 ώρες και ότι θα πληρώνονταν κανονικά για τις ώρες τους. Θεωρούμε, αν δεν έχει ήδη λυθεί, ότι θα γίνει άμεσα, αλλιώς θα κάνουμε και εμείς τις ενέργειες μας».

photo: kathimerini.gr