Μιλούν στην “Κοινή Γνώμη ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου – Τήνου – Μυκόνου

Ο απολογισμός της σχολικής χρονιάς διχάζει και προβληματίζει

Μια ακόμα δύσκολη σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Μαθητές κι εκπαιδευτικοί, ανταπεξήλθαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ οι συνθήκες – λόγω των αλλαγών και των δυσκολιών που επέφερε η πανδημία- ήταν κατά γενική ομολογία εναντίον τους. Στο κλείσιμο κάθε χρονιάς, που η εικόνα είναι πιο καθαρή και ολοκληρωμένη- συνηθίζεται να γίνεται ένας απολογισμός των όσων συνέβησαν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, Τάσος Μουκατεμίδης και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων,. Χρήστος Καφτηράνης, μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” για τη χρονιά που πέρασε,

 Η πανδημία

Σε ό,τι αφορά το θέμα της πανδημίας, ο κ Μουκατεμίδης χαρακτήρισε τα μέτρα “υπέρτατα” και μίλησε για τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκαν πολλοί εκπαιδευτικοί και γονείς που αναγκάζονταν συχνά να πληρώνουν από την τσέπη τους τα τεστ που η πολιτεία τους επέβαλε να κάνουν.

Ο κ. Καφτηράνης είπε πως δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των μαθητών με τα μέτρα προστασίας:” Είχαμε συνεχώς κοντά μας το υπουργείο Παιδείας αλλά και το υπουργείο Υγείας και όλα τα σχολεία είχαν εφοδιαστεί εγκαίρως. Έτσι, μπορέσαμε να ελέγξουμε την πανδημία ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση”.

Τα προβλήματα

Για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα νησιά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δήλωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετώπισαν οι εκπαιδευτικοί της Μυκόνου “Τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά και η εύρεση σπιτιού είναι τεράστιο πρόβλημα” εξήγησε και συνέχισε λέγοντας πως η ζωή έχει γίνει πάρα πολύ ακριβή και οι μισθοί των εκπαιδευτικών έχουν μείνει στα επίπεδα του 2009. “Έχουν κοπεί επιδόματα, έχουν κοπεί χρήματα που δίνονταν για τις άδειες ενώ έχουν παγώσει κάποιες διαδικασίες που θα βοηθούσαν οικονομικά τους εκπαιδευτικούς. Εμείς βλέπουμε τη ζωή να ακριβαίνει, τα είδη διατροφής, η ενέργεια, τα ακτοπλοϊκά, και τους μισθούς να παραμένουν στάσιμοι”

“Η χρονιά ξεκίνησε με κορωνοϊό. Ξεκινήσαμε, σταματήσαμε και ξεκινήσαμε ξανά. Με μάσκες, χωρίς μάσκες, με ασθενείς εκπαιδευτικούς , μαθητές και γονείς. Όλο αυτό δημιούργησε κάτι πρωτόγνωρο που ζήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Παρόλα αυτά, η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί κυρίως, ανταποκρίθηκαν, βάζοντας στην άκρη τα πάντα με μόνο μέλημα να προσφέρουν βοήθεια στους μαθητές. Τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ γι αυτό” είπε ο κ. Καφτηράνης αναφερόμενος μόνο στα προβλήματα που προέκυψαν λόγω πανδημίας.

Ο απολογισμός

 “Για εμάς ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά και εργασιακά και εκπαιδευτικά” είπε ο κ. Μουκατεμίδης “Είχαμε να αντιμετωπίσουμε, μια εντεινόμενη επίθεση με συνεχή νομοθετήματα και διατάξεις, οι οποίες αντιστρατεύονταν τις πεποιθήσεις της πλειοψηφίας του εκπαιδευτικού κόσμου. Τα περισσότερα από αυτά που έφεραν στο προσκήνιο και ψήφισαν στη Βουλή, εμείς τα κρίνουμε ως  αντιεκπαιδευτικά, Κινήθηκαν σε μια κατεύθυνση, χωρίς ουσιαστική επικοινωνία με την εκπαιδευτική κοινότητα, που  προσπάθησαν και εξακολουθούν να προσπαθούν να κατηγοριοποιήσουν σχολικές μονάδες , μαθητές κι εκπαιδευτικούς λέγοντας ότι αυτό είναι αξιολόγηση”.

Ο κ. Μουκατεμίδης αναφέρθηκε και στις επιδοτήσεις των σχολείων που όπως είπε “δεν βλέπουμε να είναι αυτές που θα έπρεπε”  αλλά και στα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά σχολικά συγκροτήματα. Όσον αφορά στο voucher των 200 ευρώ που θα δοθεί στους εκπαιδευτικούς, το χαρακτήρισε πολύ μικρή και όχι ουσιαστική βοήθεια, ενώ θα προτιμούσε, όπως είπε, να δοθούν χρήματα για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των σχολείων. Σχετικά με τα εργαστήρια δεξιοτήτων ο κ.Μουκατεμίδης είπε πως είναι ουσιαστικά η προετοιμασία των μαθητών μας για την ευέλικτη εργασία του αύριο.

“Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά κι ευελπιστούμε ότι με τον αγώνα όλων των συναδέλφων και των συναδελφισσών θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, τα εκπαιδευτικά και τα εργασιακά. Να μπορέσουμε να ανατρέψουμε ένα μέρος τουλάχιστον αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και να βαδίσουμε σε μια πορεία εντελώς διαφορετική από αυτήν που προσπαθεί να επιβάλλει το υπουργείο”, είπε συνοψίζοντας, ο κ. Μουκατεμίδης.

Στον αντίποδα, ο κ. Καφτηράνης δηλώνει πολύ ευχαριστημένος από τη σχολική χρονιά που πέρασε, λέγοντας χαρακτηριστικά ωστόσο πως εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. “Το πιο σημαντικό” είπε “είναι που μπορέσαμε να κρατήσουμε τις σχέσεις αγάπης που είχαμε αναπτύξει μέσω της δια ζώσης εκπαίδευσης με τους μαθητές μας. Ήμασταν δίπλα τους ακόμα και μέσω του υπολογιστή. Αυτό βοήθησε για την επανένταξη των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον”.

Ο κ. Καφτηράνης σε γενικές γραμμές και εστιάζοντας κυρίως στα προβλήματα που προέκυψαν λόγω κορωνοϊου, δείχνει να μην έχει ιδιαίτερα παράπονα από τη χρονιά που πέρασε ενώ θεωρεί πως βγήκαν και θετικά μηνύματα μέσα από αυτές τις δυσκολίες, όπως η συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών για να λυθούν τα όποια προβλήματα, η συνεργασία εκπαιδευτικών αλλά και η μέθοδος της τηλεκπαίδευσης, για την οποία “στην αρχή όλοι είχαν αντιδράσει αλλά έφτασε να είναι ένα νέο όπλο της εκπαίδευσης απέναντι στην πανδημία”.  Αναφέρθηκε επίσης και στους διορισμούς που έγιναν από το υπουργείο Παιδείας: “Το υπουργείο παιδείας έκανε περισσότερες από 20.000 διορισμούς τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ φέτος θα έχουμε ακόμα 8500. Σαν νομός Κυκλάδων πήραμε πέρυσι 470 περίπου νεοδιόριστους και 300 περίπου αναπληρωτές, οπότε είχαμε παντού στελεχωμένα σχολεία”. Ο  Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων μίλησε θετικά και για τις αλλαγές στα προγράμματα και τα βιβλία: “Όπως η κοινωνία κάθε μέρα εκσυγχρονίζεται έτσι πρέπει να κάνει και το σχολείο.  Δεν μπορεί το σχολείο του 2020 να είναι σαν το σχολείο του ‘80 και του ‘90.   Γι’ αυτό σιγά σιγά προστίθενται μαθήματα, καινοτόμα προγράμματα και αν δείτε συνολικά την εκπαίδευση στον νομό Κυκλάδων και ειδικά στη Σύρο, έγιναν πάρα πολλά, παρόλο που είχαμε πανδημία”.