Νέος αέρας στην Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας η τοποθέτηση Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι τοποθετούμενοι Διευθυντές Εκπαίδευσης όφειλαν να αναλάβουν υπηρεσία έως και την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022 ενώ η θητεία τους θα λήξει  την 31η Ιουλίου 2026.

Την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Ιουλίου, διεξήχθη διημερίδα από το Υ.ΠΑΙ.Θ. σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής  και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, με τίτλο «Ενημέρωση νέων Διευθυντών/ντριών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης δράσεων επιστημονικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα των στελεχών Εκπαίδευσης.

Οι θεματικές ενότητες της διημερίδας ήταν οι ακόλουθες:

Μοντέλα Διοίκησης, Ηγεσία και οργανωσιακές αλλαγές, Οργάνωση και Διοίκηση της εκπαίδευσης και νομοθεσία, Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, Αξιολόγηση Σχολικής Μονάδας, Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών και Διαχείριση κρίσεων.

Σκοπός της διημερίδας ήταν να ενημερωθούν οι νέοι/νέες Διευθυντές/ντριες του Υ.ΠΑΙ.Θ σε θέματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητές τους, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους.

Αλλαγή διεύθυνσης στις Κυκλάδες

Όσον αφορά στις Κυκλάδες, τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης ανέλαβε η κα Ειρήνη Τσαβαλά ενώ στη Διεύθυνση Β/θμιας παρέμεινε ο κ. Ξενοφών Βαμβακερός.

Η κα Τσαβαλά, λίγες μέρες μετά την τοποθέτησή της στη νέα της θέση, μίλησε στην Κοινή Γνώμη για τα νέα της καθήκοντα: “ Ανέλαβα τα καθήκοντά μου μετά από τη διαδικασία επιλογής που ακολουθήθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Έχω μια δεκαετή και πλέον διαρκή θητεία στο Νότιο Αιγαίο, στον εκπαιδευτικό άλλα και στον διοικητικό τομέα, οπότε θεωρώ πως γνωρίζω καλά τα σχολεία μας, τις ιδιαιτερότητές τους και  τις ανάγκες τους.

Κύριο μέλημα και σκοπός μου ως νέα διευθύντρια είναι η, όσο το δυνατόν, απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων μας και η στελέχωσή τους. Θέλουμε οι εκπαιδευτικοί μας να είναι από 1ης Σεπτεμβρίου στα σχολεία τους ώστε να προετοιμαστούν εγκαίρως και να υπάρξει μια ομαλή κατάσταση μετά τις τόσες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε με την πανδημία.  Δουλεύουμε πάνω σε αυτό και σε λίγες μέρες θα γίνουν οι τοποθετήσεις με τις αποσπάσεις.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι προσλήψεις των μονίμων βάσει των κενών που είχαν αποσταλεί»

“Βασικό μας μέλημα η συμπερίληψη”

Η Ειρήνη Τσαβαλά είναι δασκάλα ειδικής αγωγής, εργοθεραπεύτρια, με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Γαλλία κι εργάζεται ως στέλεχος στο Νότιο Αιγαίο από τον Ιανουάριο του 2012. Έχει περάσει από τη θέση της σχολικής συμβούλου της 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Κυκλάδων και από τη θέση της Προϊσταμένης Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α/θμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου. Με τον νόμο του 2018 έγινε Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου και Οργανωτική Συντονίστρια του Α’ Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου.

Προερχόμενη από τον χώρο της Ειδικής Αγωγής κι αντιλαμβανόμενη την αναγκαιότητα της επιστημονικής στελέχωσης όλων των Ειδικών Σχολείων και των ενταξιακών δομών, η κα. Τσαβαλά έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της συμπερίληψης: “Αυτό που μας  ενδιαφέρει πάρα πολύ, το οποίο ήδη υπάρχει από πέρυσι, είναι η κουλτούρα συμπερίληψης η οποία προωθείται και από το Υπουργείο. Με τον όρο συμπερίληψη εννοούμε όλες τις ευάλωτες ομάδες. Στα νησιά μας έχουμε και αδυνατούντες και παιδιά από διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον, οπότε πρέπει να βοηθήσουμε πάρα πολύ ώστε να υπάρξει αυτή η ενσωμάτωση. Πέραν των ειδικών μαθησιακών αναγκών των μαθητών και μαθητριών, σε συνεργασία με τις ειδικές δομές του  υπουργείου, έχουμε  να εργαστούμε πάνω σε αυτά τα θέματα. Μέλημά μας είναι να καλλιεργηθεί η συμπερίληψη σε όλα μας τα σχολεία, σε όλα τα νησιά αλλά και γενικά στην κοινωνία μας, γιατί όλα μας τα παιδιά δικαιούνται ίσης μεταχείρισης, όπως ορίζουν άλλωστε  και οι διεθνείς σχετικές συμβάσεις”.

Το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης

Η στελέχωση είναι ένα βασικό θέμα για την ομαλή λειτουργία των σχολείων μας,  λέει η κα Τσαβαλά «Από εκεί ξεκινάνε όλα. Είναι η ηρεμία μέσα στο σχολικό περιβάλλον, η ηρεμία των εκπαιδευτικών. Στις Κυκλάδες έχουμε από μονοθέσια σχολεία σε ορεινές περιοχές και μικρά νησιά, έως και πολυπληθείς μονάδες σε μεγάλα νησιά και πρέπει όλα να είναι στελεχωμένα. Οι εκπαιδευτικοί μας πρέπει να ξέρουν από νωρίς πού θα εργαστούν και να έχουν τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας».

Ένα ακόμη θέμα το οποίο θα υπάρξει από φέτος, θα είναι και η στελέχωση του ολοήμερου σχολείου με το διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 17.30. «Είναι κι αυτό κάτι καινούργιο κι εργαζόμαστε ώστε να γίνει η πλήρης στελέχωση, όσο το δυνατόν πιο σύντομα» μας λέει η νέα Διευθύντρια Α/θμιας.

Αναφερόμενη στο μεγάλο πρόβλημα της εύρεσης καταλύματος, η κα Τσαβαλά είπε πως για να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία, πρέπει να λυθεί άμεσα και αυτό το θέμα ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι εκπαιδευτικοί να είναι στις θέσεις τους όταν αυτό τους ζητηθεί και να μην ταλαιπωρούνται άλλο οι εκπαιδευτικοί στα νησιά. Θεωρεί επίσης, η στήριξη των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων είναι αναγκαία και σημαντική.

Στο κέντρο όλων είναι τα παιδιά

Κλείνοντας τη συνέντευξη, η κα Τσαβαλά αναφέρθηκε σε όλα όσα ελπίζει να πετύχει μέσα από τα νέα της καθήκοντα, για το μέλλον της εκπαίδευσης :

«Στελέχωση , συμπερίληψη και να λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα ολοήμερα.  Όλες οι οικογένειες έχουν ανάγκη από υποστήριξη και βοήθεια και όλοι οι εκπαιδευτικοί δικαιούνται να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας . Συνεπώς, όλοι μαζί οφείλουμε να δουλέψουμε γι’ αυτό. Στη διοίκηση υπάρχει μια συνέχεια και η δουλειά μας είναι αυτή, ο ένας να συνεχίζει το έργο του άλλου και να συνεργαζόμαστε»

Τέλος, εξηγώντας τους λόγους που ανέλαβε αυτήν τη θέση κι εκφράζοντας την αγάπη που έχει για το αντικείμενό της, δήλωσε: «Η υποστήριξη των συναδέλφων αποτελεί βασικό μου μέλημα. Η συνεργασία με τους γονείς είναι αναγκαία. Μην ξεχνάμε όμως πως στο κέντρο όλων είναι το παιδί. Τα παιδιά μας».