Η δημοτική βιβλιοθήκη Σύρου-Ερμούπολης συνεχίζει το ανεκτίμητο έργο της

Tην περασμένη Παρασκευή, με αφορμή το πρώτο παιδικό εργαστήρι για το 2023, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, παρουσία των παιδιών, των γονέων και φυσικά των συνεργατών της βιβλιοθήκης, που συγκεντρώθηκαν για να αποχαιρετήσουν μία πολύ πετυχημένη και δημιουργική χρονιά, δίνοντας ταυτόχρονα πολλές υποσχέσεις για το νέο έτος.

Όπως δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος σε θέματα Παιδείας και υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης, Ειρήνη Δράκου, η χρονιά κύλησε πολύ καλά με αρκετές και ιδιαίτερα πετυχημένες δράσεις που θα συνεχιστούν και το 2023, όπως τα εργαστήρια και η παιδική λέσχη ανάγνωσης που διεξάγονταν κάθε Παρασκευή:“Έγιναν αρκετά εργαστήρια ως τώρα και σε αυτό βοήθησε ιδιαίτερα η εκπαιδευτικός Ειρήνη Νούσα η οποία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα παιδιών, όπως φυσικά και όλο το προσωπικό της βιβλιοθήκης”.

Η κα Δράκου γνωστοποίησε επίσης πως ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση του υλικού της δημοτικής βιβλιοθήκης, μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” που αφορά στην ανάδειξη της ιστορίας της Σύρου κατά τα επαναστατικά χρόνια, μέσω της ψηφιοποίησης και της προβολής του πολύτιμου ιστορικού αρχείου της Βιβλιοθήκης, με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών, οπτικοακουστικών και διαδραστικών εφαρμογών.

Η δυναμική επιστροφή του βιβλίου

Κάτι αισιόδοξο που παρατηρήθηκε την περασμένη χρονιά, όπως μας ενημέρωσε η κα. Δράκου, είναι η αύξηση του δανεισμού βιβλίων μέσω της βιβλιοθήκης, ενώ αυξήθηκε και ο κόσμος που μελετά/διαβάζει παραμένοντας εντός του χώρου της, γεγονός που αποδεικνύει πως το ενδιαφέρον για το βιβλίο όχι μόνο δεν μειώνεται, όπως ίσως πιστεύεται, αλλά αποκτά νέους φίλους και θαυμαστές.

Αναφορικά με τα επόμενα σχέδια της Βιβλιοθήκης, πέρα από τις δράσεις για παιδιά και για γονείς, περιλαμβάνονται ακόμα περισσότερες βιβλιοπαρουσιάσεις, οι οποίες είχαν μεγάλη προσέλευση και τεράστια απήχηση στο βιβλιόφιλο – και όχι μόνο – κοινό, όπως η αλησμόνητη, σε όσους παρευρέθηκαν, παρουσίαση του βιβλίου “ Σπύρος Μουστακλής: Ένας ελεύθερος πολιορκημένος” παρουσία της συγγραφέως Χριστίνας Δημητρακάκη-Μουστακλή.

Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης, αυτήν την περίοδο αποσύρεται σταδιακά η έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και στη θέση της θα τοποθετηθούν κι άλλες βιβλιοθήκες ώστε να προστεθούν περισσότερα βιβλία. Ωστόσο, αν και οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης σχεδιάζουν ήδη τις νέες τους δράσεις, οι ακριβείς ημερομηνίες των εκδηλώσεων δεν μπορούν να ανακοινωθούν ακόμα, λόγω των επερχόμενων εκλογών που ενδέχεται να τροποποιήσουν τον προγραμματισμό.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι όλες οι δράσεις, γίνονται παράλληλα με την καθημερινή λειτουργία της βιβλιοθήκης με τους εργαζόμενους να ανταποκρίνονται άψογα στις απαιτήσεις, προσφέροντας επιπλέον ευκαιρίες για γνώση και ψυχαγωγία στα παιδιά της Σύρου, πάρα τις ελλείψεις προσωπικού.

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: