Το Κολλέγιο Αθηνών υποδέχεται τα παιδιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

  • Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου, 2023 - 06:15

Την χορήγηση περιφερειακών υποτροφιών για το σχολικό έτος 2023-2024 ανακοίνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα – Κολλέγιο Αθηνών, για την πλήρη κάλυψη του κόστους φοίτησης στα σχολεία του, σε μαθητές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που θα έχουν επιτύχει στις Εισαγωγικές Εξετάσεις για την Α’ Γυμνασίου και την Α’ Λυκείου.

 

Μία σημαντική ευκαιρία για τα παιδιά των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών

Σκοπός της υποτροφίας είναι να βοηθήσει έναν μαθητή ή μια μαθήτρια, που κατάγεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και διαμένει εκεί, να φοιτήσει από το σχ. έτος 2023-24 στην Α΄ Γυμνασίου ή στην Α΄ Λυκείου των σχολείων του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΕΕΙ), Κολλέγιο Αθηνών και Κολλέγιο Ψυχικού, με τη δυνατότητα να ολοκληρώσει εκεί το σύνολο των σπουδών του.

Η υποτροφία θα απονεμηθεί σε έναν μαθητή ή μία μαθήτρια, που θα συμμετάσχει με επιτυχία στις Εισαγωγικές Εξετάσεις 2023 του Ιδρύματος, για την Α΄ Γυμνασίου ή την Α΄ Λυκείου, έχει υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις τα προηγούμενα έτη καθώς και εξαιρετική διαγωγή και η οικογένειά του/της αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες.

Η υποτροφία καλύπτει έως 100% των διδάκτρων, την αγορά βιβλίων και τη χρήση σχολικού λεωφορείου για όλη τη διάρκεια των σπουδών του/της υποτρόφου από την Α’ Γυμνασίου ή την Α΄ Λυκείου (2023-24) μέχρι την αποφοίτηση από το Γενικό Λύκειο ή το Πρόγραμμα International Baccalaureate Diploma (IB DP), εφόσον συνεχίσουν να πληρούνται οι όροι της υποτροφίας. Επίσης, σε περίπτωση που η οικογένεια δεν έχει τη δυνατότητα διαμονής του/της υποτρόφου στην Αθήνα, προβλέπεται επιπλέον μηνιαίο ποσό έως και 500€ για έξοδα διαμονής, με διάρκεια 10 μηνών για κάθε ακαδημαϊκό έτος.

Προϋποθέσεις για συμμετοχή

Οι υποψήφιοι/ιες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Βασική προϋπόθεση είναι φυσικά η καταγωγή από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η διαμονή στην περιοχή καθώς και η τεκμηριωμένη οικονομική ανάγκη.

Οι υποψήφιοι/ιες πρέπει επίσης να έχουν διακριθεί στις γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις του 2023, συγκεντρώνοντας τουλάχιστον 80% της βαθμολογίας στα Νέα Ελληνικά και στα Μαθηματικά και 50% στα Αγγλικά. Η εισαγωγή των υποψηφίων γίνεται με απόλυτη σειρά επιτυχίας, με κριτήριο το άθροισμα της βαθμολογίας στα στα τρία μαθήματα. Οι υποψήφιοι που δεν συγκεντρώνουν το 50% της ανώτατης βαθμολογίας, έστω και σε ένα από τα τρία μαθήματα, αποκλείονται.

Τέλος, οφείλουν να έχουν τα ποιοτικά στοιχεία που διασφαλίζουν την ιδιαίτερη συμβολή τους στη σχολική ζωή: υψηλή ακαδημαϊκή επίδοση στο προηγούμενο σχολείο, εξαιρετική διαγωγή, ποικίλα εξωδιδακτικά ενδιαφέροντα και συμμετοχή σε δραστηριότητες κατά τα προηγούμενα έτη φοίτησής τους και θέληση για αξιοποίηση των εκπαιδευτικών ευκαιριών που προσφέρει το Κολλέγιο Αθηνών - Κολλέγιο Ψυχικού.

Εφόσον ισχύουν όλα τα παραπάνω, ακολουθεί συνέντευξη με τον υποψήφιο ή την υποψήφια και τους γονείς ή κηδεμόνες στο σπίτι, είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά. Στη συνέχεια, συνέρχεται η Επιτροπή Υποτροφιών για συνεκτίμηση των στοιχείων και λήψη απόφασης. Τα απαιτούμενα οικονομικά και άλλα δικαιολογητικά θα ζητηθεί να κατατεθούν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Σημειώνεται ότι για τη συνέχιση της υποτροφίας χρειάζεται να συνεχίσουν να πληρούνται οι όροι της υποτροφίας (ακαδημαϊκή επίδοση/εξαιρετική διαγωγή και οικονομική ανάγκη) όπου θα διαπιστώνονται μετά από επανεξέταση που θα πραγματοποιείται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς.

Για τη συμμετοχή των μαθητών στις εισαγωγικές εξετάσεις και τη διεκδίκηση της υποτροφίας, πρέπει να έχει προηγηθεί κατάθεση ηλεκτρονικής αίτησης με καταληκτική προθεσμία την Τρίτη 2 Μαΐου 2023, Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν το Σάββατο, 13 Μαΐου 2023 στη Ρόδο και το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 στη Σαντορίνη. Οι υποψήφιοι θα επιλέξουν την ημερομηνία ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους ενώ η ενημέρωση των μαθητών/τριών θα γίνει μέσω των οικείων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Πρόγραμμα Περιφερειακών Υποτροφιών

Το Πρόγραμμα Περιφερειακών Υποτροφιών θεσπίσθηκε στο Κολλέγιο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αφετηρία το άνοιγμα της διαθήκης ενός Έλληνα μετανάστη, του Σταμάτη Δρακόπουλου, νυκτοφύλακα του Wellesley College στις ΗΠΑ, ο οποίος προσέφερε τις οικονομίες όλης του της ζωής για να σπουδάζουν στο Κολλέγιο Αθηνών παιδιά από το χωριό του στη Μεσσηνία. Χάρη στο Πρόγραμμα Περιφερειακών Υποτροφιών, εκατοντάδες παιδιά από κάθε γωνιά της Ελλάδας –από ορεινά χωριά και απομακρυσμένα νησιά- και από την Κύπρο βρήκαν και αξιοποίησαν στο Κολλέγιο σπουδαίες ευκαιρίες για μόρφωση και, εν συνεχεία, επαγγελματική ανάδειξη και κοινωνική καταξίωση. Μετά τη διακοπή λειτουργίας του Οικοτροφείου του Κολλεγίου, το 1983, το Πρόγραμμα Περιφερειακών Υποτροφιών ανεστάλη για ένα διάστημα. Ο θεσμός «αναβίωσε» το 1989, προσαρμοσμένος στα νέα δεδομένα. Από το 1989 μέχρι το 2020 έχουν φοιτήσει στο Κολλέγιο 17 περιφερειακοί υπότροφοι από την Ικαρία και τους Φούρνους, την Άνδρο, τη Ρόδο, την Ήπειρο, την Ευρυτανία, τη Μεσσηνία, την Κεφαλονιά, τα Καλάβρυτα, με πλήρη κάλυψη όλων των δαπανών τους (σπουδών, μεταφοράς, διαμονής αυτών και των οικογενειών τους).

Το 2020-2021, έγινε προσπάθεια διεύρυνσης του Προγράμματος Περιφερειακών Υποτροφιών. Απονεμήθηκε η Υποτροφία «Ιωάννας Παλαιολόγου» σε μαθητή που κατάγεται από τη Λήμνο και μία ακόμα υποτροφία σε μαθήτρια από τη Μαγνησία. Το 2022-2023 προκηρύχθηκαν Περιφερειακές Υποτροφίες σε επτά διαφορετικές περιφέρειες και περιφερειακές ενότητες της χώρας και απονεμήθηκαν υποτροφίες σε 11 μαθητές από την Αστυπάλαια, τον Βόλο, τη Ζάκυνθο, την Ικαρία, τα Ιωάννινα, την Κάρπαθο, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και τη Ρόδο. Για το 2023-2024 έχουν προκηρυχθεί Περιφερειακές Υποτροφίες σε δέκα Περιφέρειες της χώρας: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.