«Η θάλασσα που θέλω να έχω!»

  • Πέμπτη, 16 Μαρτίου, 2023 - 06:15

Ο Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός «Η θάλασσα που θέλω να έχω!» απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των σχολείων της χώρας στοχεύοντας στην ανάδειξη έργων με θέμα το θαλάσσιο περιβάλλον και την προστασία του. Με τη συμμετοχή στον διαγωνισμό δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές και τις σχολικές μονάδες να ενεργοποιηθούν περαιτέρω πάνω στο ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης, να συμβάλλουν στην προστασία της και να βραβευτούν για τις προσπάθειές τους. Ο υπεύθυνος φορέας διοργάνωσης του διαγωνισμού είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά. Στην πρώτη διοργάνωση έλαβαν μέρος αρκετά σχολεία των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων ενώ στις πρώτες συμμετοχές που διακρίθηκαν, ξεχώρισαν λόγω της πρωτοτυπίας τους και της στοχευμένης σύνδεσής τους με το θέμα, αυτές του Γυμνασίου – Λυκειακές Τάξεις Σχοινούσας και του ΕΕΕΕΚ Νάξου.

Συμμετοχή μπορούν να υποβάλουν μαθητές νηπιαγωγείου, όλων των τάξεων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, δημόσιων και ιδιωτικών, είτε ατομικά είτε ομαδικά (ως τάξη) από όλη την Ελλάδα και την Ομογένεια. Στόχοι του διαγωνισμού αυτού είναι να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες όλων των βαθμίδων το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικό, να αναδείξουν το πρόβλημα, να προτείνουν λύσεις με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο, να αποκτήσουν κριτική σκέψη, να συνεργαστούν και να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες.

Όσον αφορά τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, το υλικό που θα παραχθεί, ατομικά ή ομαδικά, μπορεί να είναι είτε εικαστική σύνθεση (ζωγραφική σύνθεση ή κολλάζ πάνω σε χαρτί ή χαρτόνι) είτε τραγούδι (μουσική αφήγηση) ενώ όσον αφορά τα Γυμνάσια και Λύκεια, μπορούν να συμμετέχουν με κινηματογραφική αφήγηση – ταινία μικρού μήκους, κολλάζ φωτογραφιών ή τραγούδι (μουσική αφήγηση). Κάθε μαθητής μπορεί να υποβάλει έως μία συμμετοχή ανά κατηγορία. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής για τα παραδοτέα είναι η 12η Μαΐου 2023.

Συνολικά θα βραβευθούν 15 έργα. Τα έργα θα αξιολογηθούν βάσει της δημιουργικότητας και πρωτοτυπίας τους, της σύνδεσής τους με το ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της συνολικής τους εικόνας. Τα βραβευμένα έργα θα λάβουν τιμητική διάκριση και θα δημοσιευθούν στους διαδικτυακούς τόπους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, ενώ θα αξιοποιηθούν στις δράσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με αναφορά στους δημιουργούς. H βράβευση θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς και θα διανθιστεί με παράλληλες εκδηλώσεις.

Από τα υποβληθέντα έργα δεν θα προκύψουν έσοδα (με εμπορία, διαφήμιση κ.τλ.) για το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης ή για άλλον και η χρήση των έργων θα γίνει αποκλειστικά και μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.