Η Βιβλιοθήκη του Φοίνικα μας μαθαίνει να αγαπάμε τo βιβλίo

  • Πέμπτη, 4 Μαΐου, 2023 - 06:17

Συνεχίζεται η σειρά δράσεων στην κοινοτική Βιβλιοθήκη στον Φοίνικα, Παιδική & Εφηβική, Συνεργατική & Δανειστική, όπου την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα πραγματοποιείται αφήγηση ιστοριών με προβολή εικόνων του επιλεγμένου βιβλίου στον τοίχο. Σήμερα Πέμπτη 4 Απριλίου, στις 18.30, η Γεωργία Ματσούκα (λαλού), μέλος των ΠαραμυθιαΖΩ, θα αφηγηθεί το βιβλίο «Ως το φεγγάρι κι ακόμα παραπέρα» για παιδιά 3-7 ετών. Η σημερινή δράση είναι η προτελευταία για την φετινή χρονιά, η οποία θα ολοκληρωθεί την τελευταία Πέμπτη του Μαΐου, ενώ τον Ιούνιο θα ακολουθήσει η Γιορτή της Βιβλιοθήκη με ποικίλες δράσεις που θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Ένας ζεστός, φιλόξενος χώρος ανοιχτός για όλους

Η φετινή χρονιά ήταν η τρίτη χρονιά λειτουργίας της βιβλιοθήκης και η πρώτη που παρουσιάστηκε η δράση "Ιστορίες στον τοίχο". Η Γεωργία Ματσούκα, ιδρυτικό μέλος της οργανωτικής επιτροπής και εκπρόσωπος των ΠαραμυθιαΖΩ, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το νέο αυτό εγχείρημα της Βιβλιοθήκης αλλά και τη γενικότερη λειτουργία της.

Σύμφωνα με την κα. Ματσούκα, αν και αρκετά παιδιά συμμετείχαν στις φετινές δράσεις, η απήχηση δεν ήταν η αναμενόμενη. "Υπήρχε συμμετοχή, περάσαμε πολύ ωραία αλλά φανταζόμασταν ότι θα έρχονταν περισσότερα παιδιά. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Στη Σύρο γίνονται τόσο πολλά πράγματα - κάτι που είναι και καλό και κακό - ώστε κάποιες φορές γινόμαστε σαν τα κακομαθημένα παιδιά που έχουν πάρα πολλά παιχνίδια και δεν βρίσκουν ενδιαφέρον σε κανένα. Χρειάζεται επομένως οι γονείς να έχουν ένα κριτήριο και να θέτουν προτεραιότητες. Πολλοί επίσης έχουν ακόμα στο μυαλό τους τις βιβλιοθήκες όπως τις ξέραμε παλιά, όπου έπρεπε να είμαστε ήσυχοι και σοβαροί. Εμείς εδώ, είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Να παίξουμε, να μιλήσουμε , να διαβάσουμε. Είναι ουσιαστικά ένας χώρος συνάντησης όπως είναι οι μοντέρνες βιβλιοθήκες. Με αυτή τη λογική, είναι ανοιχτή για όλους και όχι μόνο για τα παιδιά. Είναι ένας ζεστός χώρος που μπορεί κάποιος να έρθει να περάσει μια-δυο ώρες μέσα στην εβδομάδα του κάνοντας διάφορες δράσεις".

Εκμεταλλευόμενοι ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο

Όπως διευκρινίζει η κα. Ματσούκα, η Βιβλιοθήκη του Φοίνικα είναι ένας χώρος για όλους, χωρίς στεγανά, περιορισμούς και αυστηρούς κανονισμούς. "Αυτό πηγάζει από τη φύση της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης που είναι μία συνεργατική δουλειά. Το τοπικό συμβούλιο του Φοίνικα αποφάσισε ότι χρειάζεται μια δράση για τα παιδιά του και εμείς σαν ομάδα αναλάβαμε να "τρέξουμε" τη δράση. Τα βιβλία τα φέρνει ο κόσμος και οι μέρες και οι ώρες που είναι ανοιχτή βασίζεται στους εθελοντές. Φέτος, λειτουργούσε κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη, 17.30 -19.30".

Σχετικά με το αν θα συνεχιστεί η δράση "Ιστορίες στον τοίχο" η κα. Ματσούκα εξηγεί πως ο σχεδιασμός των δράσεων γίνεται κάθε Σεπτέμβρη. Ανάλογα με τη συμμετοχή που δηλώνεται, με τις δράσεις που προτείνονται αλλά και τον αριθμό των εθελοντών, διαμορφώνεται το πρόγραμμα αλλά και το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης. Σε κάθε περίπτωση, όπως δηλώνει κα.Ματσούκα, το βιβλίο είναι ο πρωταρχικό λόγος αλλά και η αφορμή για να επισκεφθεί κάποιος την Βιβλιοθήκη. "Το σημαντικό είναι να περάσουν ποιοτικό χρόνο είτε οι γονείς με τα παιδιά τους, είτε τα φιλαράκια μεταξύ τους, είτε ο καθένας με τον εαυτό του" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γυμνάζοντας το μυαλό και τη σκέψη

Όσον αφορά στη θέση που έχει το βιβλίο πλέον στη ζωή μας και τη σχέση που αναπτύσσουν με την ανάγνωση βιβλίων τα σημερινά παιδιά, η κα. Ματσούκα

τονίζει ότι η βιβλιοφιλία ξεκινάει κυρίως από τους γονείς: "Εμείς οι μεγάλοι είμαστε οι πρώτοι που κρατάμε συνεχώς ένα κινητό στα χέρια. Δεν είμαι κατά της τεχνολογίας, απεναντίας την αγαπώ αλλά ένας άνθρωπος που διαβάζει βιβλία αναπτύσσεται διαφορετικά. Η ανάγνωση βιβλίων κινητοποιεί τον εγκέφαλο, δίνει δεξιότητες που δεν φαντάζεται κάποιος. Δεν είναι μόνο η γνώση που κερδίζεται, είναι και η χαρά, οι ορμόνες που εκλύονται όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο. Είναι η άθληση του μυαλού, μία απαραίτητη διαδικασία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου".

Η Βιβλιοθήκη του Φοίνικα

Πρόκειται για μια ιδέα που ξεκίνησε στα τέλη του 2019, λίγο πριν την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19. Υλοποιείται με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Κοινότητας Φοίνικα Σύρου από το οποίο εποπτεύεται, με την οργανωτική ευθύνη της ομάδας αφηγητών ΠαραμυθιαΖΩ, ως μια αφιλοκερδής κι εθελοντική δράση. Ο χώρος του Συμβουλίου (πάνω από τα ΚΑΠΗ Φοίνικα Σύρου) μετατράπηκε σε έναν μικρό πολυμορφικό χώρο, με βιβλία για παιδιά και εφήβους (αλλά και κάποια για γονείς και γενικότερα ενήλικες). Έτσι, ένας πολύτιμος χώρος για την τοπική κοινότητα της Σύρου αξιοποιείται περαιτέρω και γίνεται ακόμα πιο λειτουργικός, για το καλό του τόπου.

Υπάρχει χώρος για ανάγνωση και επιτραπέζια παιχνίδια, ενώ κατά καιρούς γίνονται συναφείς δράσεις, όπως αφηγήσεις και αναγνώσεις για παιδιά και ενήλικες, διαδραστικά αφιερώματα, παρουσιάσεις βιβλίων, προσαρμοσμένες επισκέψεις σχολείων κοκ. Στόχος είναι να αυξηθεί η φιλαναγνωσία στο νησί μας και να δημιουργηθεί μια βιβλιόφιλη κοινότητα παιδιών και εφήβων που επιλέγει να περνάει ποιοτικό χρόνο παρέα με ένα βιβλίο, με την οικογένεια ή τους φίλους του.

Φέτος λειτουργεί τρία απογεύματα την εβδομάδα, ωστόσο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να λειτουργεί καθημερινά υπό την ευθύνη εθελοντών. Έχει, δε, δημιουργηθεί σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , όπου γίνεται τακτική ενημέρωση για τις δράσεις της Βιβλιοθήκης, τους νέους τίτλους και ό,τι άλλο απασχολεί την κοινότητά της.

Η ανάπτυξη και ο εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκης βασίζεται στις δωρεές φορέων, ατόμων και στις προϊοντικές χορηγίες εταιριών. Η πρώτη δωρεά έγινε -και γίνεται σε τακτική βάση- από τη Βιβλιοθήκητου Νηπιαγωγείου του Κολλεγίου Αθηνών «Ι.Μ. Καρράς». Σε αυτόν τον όγκο, προστέθηκαν βιβλία που υπήρχαν ήδη στην αποθήκη του κτιρίου και επιλεγμένα βιβλία από την ιδιωτική βιβλιοθήκη των ΠαραμυθιαΖω που επίσης έχουν προκύψει από δωρεές προς την ομάδα. Τον Ιούνιο 2021, διοργανώθηκε μια γιορτή-κάλεσμα για δωρεές που πλαισιώθηκε από παρουσίαση βιβλίου, ανάγνωση παραμυθιών και κουκλοθέατρο. Οι δωρεές ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Έκτοτε, κάθε εβδομάδα έρχονται νέα βιβλία. Η γιορτή επαναλήφθηκε τον Ιούνιο 2022 και δείχνει να καθιερώνεται. Τέλος, έχει εξοπλιστεί με δύο υπολογιστές και επιπλέον έπιπλα, επίσης δωρεές. Ήδη η βιβλιοθήκη αριθμεί 1.500 τίτλους, στις εξής κατηγορίες: λογοτεχνία, ευζωία, γνώσεων, λεύκωμα, πραγματεία, σοφά λόγια, θέατρο, λαϊκό και έντεχνο παραμύθι, κλπ. Επίσης, υπάρχει μια μικρή συλλογή κόμικ, ξενόγλωσσων βιβλίων και επιτραπέζιων παιχνιδιών. Πρακτικά, οι μόνες κατηγορίες που δεν γίνονται αποδεκτές είναι σχολικά εγχειρίδια, λεξικά και εγκυκλοπαίδειες.