Το 3ο Γυμνάσιο Σύρου συμμετέχει σε πρόγραμμα Erasmus+

Ευαισθητοποίηση μαθητών στην κλιματική αλλαγή μέσω της εικονικής πραγματικότητας

Σε εξέλιξη βρίσκεται μέχρι τις 15 Ιουλίου, η 5η διακρατική συνάντηση στη Σύρο, η οποία οργανώθηκε από το 3ο Γυμνάσιο Σύρου με τη συνεργασία σχολικών μονάδων και στρατηγικών εταίρων από τη Β. Μακεδονία, την Κροατία και τη Σλοβενία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας ERASMUS+KA1 με θέμα Εικονική Πραγματικότητα και Κλιματική Αλλαγή (Virtual Reality vs Climate Change)

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή και η διερεύνηση τρόπων αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, μέσω της εφαρμογής καινοτόμων εκπαιδευτικών σεναρίων και διδακτικών προσεγγίσεων που αξιοποιούν την εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality based educational approach in tackling of Climate Change).

Στην επιβλητική αίθουσα συνελεύσεων που φιλόξενα παραχώρησε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων, έλαβε χώρα την Τρίτη 11 Ιουλίου 2023 η παρουσίαση των ποικίλων δράσεων που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς από εκπαιδευτικούς και μαθητές των τεσσάρων χωρών. 

“Τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν μέσα από διδασκαλία μαθημάτων πως θα χρησιμοποιούν την εικονική πραγματικότητα σε σχέση με τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Τα παιδιά που συμμετείχαν πραγματικά απόλαυσαν τη διαδικασία και το καταληκτικό γεγονός, που συμβαίνει στη Σύρο αυτή την εβδομάδα, περιλαμβάνει και ένα διαγωνισμό μεταξύ των καλύτερων μαθητών κάθε σχολείου από τις χώρες που συμμετέχουν. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι τα παιδιά αυτά ευαισθητοποιήθηκαν στα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία”, τονίζει στην “Κοινή Γνώμη” ο καθηγητής πληροφορικής του 3ου Γυμνασίου, Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος μάλιστα συμπληρώνει πως μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος το σχολείο είχε την ευκαιρία να προμηθευτεί ακριβό εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας, που θα φανεί χρήσιμος και για άλλες μελλοντικές δράσεις, καθώς και στην εξοικείωση περισσότερων μαθητών με τις νέες τεχνολογίες.

Στο διαγωνιστικό μέρος, δώδεκα μαθητές και μαθήτριες (του 3ου Γυμνασίου Σύρου και των σχολείων των προαναφερόμενων χωρών) χρησιμοποίησαν τον ειδικό εξοπλισμό VR για τον εντοπισμό και τη συλλογή απορριμμάτων σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας.

Σήμερα Τετάρτη, οι μαθητές που φιλοξενούνται στο νησί θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα, ενώ θα περιηγηθούν και σε σημαντικά μνημεία τόσο στην Ερμούπολη, όσο και στα χωριά.

Κατά την επιστροφή στις σχολικές μονάδες, εκπαιδευτικοί και μαθητές αναμένεται να προχωρήσουν στη διάχυση της γνώσης, που αποκτήθηκε μέσω του προγράμματος, στην εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε να εμπνευστούν ακόμα περισσότεροι για την υλοποίηση παρόμοιων σχεδίων δράσης, βασισμένων στην εικονική πραγματικότητα.