Πανελλαδικές: Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για τις αιτήσεις των πρωτοετών επιτυχόντων

  • Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου, 2023 - 14:06

Μέχρι την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου οι πρωτοετείς μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: https://eregister.it.minedu.gov.gr.

Η διαδικασία:

Οι επιτυχόντες των Πανελλαδικών 2023, πρέπει να εισάγουν τον 8ψηψιο κωδικό εξετάσεων υποψηφίου ως όνομα χρήστη και ως κωδικό ασφαλείας (password) - τον ίδιο, με εκείνον που χρησιμοποίησαν για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Για την πρόσβαση στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών εγγραφών, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποστηριχθούν και από το λύκειό τους. Σε κάθε περίπτωση, διατίθεται ήδη αναλυτικό εγχειρίδιο οδηγιών στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου.

Οι επιτυχόντες της ειδικής κατηγορίας των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις έτους 2023, για την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή εγγραφής του υπουργείου, θα ακολουθήσουν τα ίδια βήματα με εκείνα της Αίτησης-Μηχανογραφικού Δελτίου Σοβαρών Παθήσεων – θα χρησιμοποιήσουν, δηλαδή, ως όνομα χρήστη τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) που αναγράφεται στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο ενώ ως κωδικό ασφαλείας, θα χρησιμοποιήσουν τον ίδιο που είχαν κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου Σοβαρών Παθήσεων.

Αφού πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική εγγραφή, οι επιτυχόντες αυτής της κατηγορίας θα πρέπει είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου, να καταθέσουν στις Γραμματείες των τμημάτων με ταχυδρομική αποστολή με τη διαδικασία του συστημένου, τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η εγγραφή ολοκληρώνεται μόνο μετά από το συγκεκριμένο βήμα.

Επιτυχόντες προηγουμένων ετών

Όσοι είχαν εγγραφεί από προηγούμενο έτος σε πρόγραμμα σπουδών α΄ κύκλου Τμήματος ή Σχολής Α.Ε.Ι. ή Α.Ε.Α. της ημεδαπής, είναι υποχρεωμένοι μέσω του ίδιου Πληροφοριακού Συστήματος, να δηλώσουν τη Σχολή ή το Τμήμα, στο οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένοι, αιτούμενοι τη διαγραφή τους, έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει η εγγραφή τους στη νέα Σχολή ή στο νέο Τμήμα, που πέτυχαν.

Όσοι από τους επιτυχόντες της παραπάνω κατηγορίας, είχαν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία διαγραφής τους, είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στο ίδιο σημείο της ηλεκτρονικής εφαρμογής το Τμήμα ή τη Σχολή της προηγούμενης εγγραφής τους.

Εγγραφές για τους ένστολους

Τόσο η προθεσμία όσο και η διαδικασία για την εγγραφή των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού, τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, καθορίζονται από τα ίδια τα αρμόδια υπουργεία.

Οι επιτυχόντες με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων Πολιτών της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης

Για την εγγραφή τους, ακολουθούν την ίδια διαδικασία μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου και με την ίδια καταληκτική ημερομηνία (8/9/23).

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους, θα χρειαστεί να αποστείλουν με ταχυμεταφορά ή να καταθέσουν αυτοπροσώπως στη Γραμματεία του Τμήματος / Σχολής επιτυχίας τους σχετική βεβαίωση, ότι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια Δήμου του Νομού Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου.

Εγγραφή επιτυχόντων με διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς

Οι επιτυχόντες απόφοιτοι Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ, οι οποίοι έχουν διακριθεί στη Βαλκανική, στην Ευρωπαϊκή ή στη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής ή Ρομποτικής, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας ή Οικονομικών και τους έχει απονεμηθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο), στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες (EUCYS), στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (EUSO), με την απονομή σε αυτούς του πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βραβείου, στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Μαθηματικών Κοριτσιών (EGMO) με την απονομή σε αυτές του πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βραβείου (άρθρα 40 και 138 του Ν. 4692/2020 (ΦΕΚ 111-Α’)), εκτός από την αίτηση εγγραφής, πρέπει να καταθέσουν στη Γραμματεία του Τμήματος εισαγωγής, τη σχετική Βεβαίωση της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Για τη συγκεκριμένη ειδική κατηγορία δεν εφαρμόζεται η ηλεκτρονική εγγραφή.

Αναίρεση αίτησης

Η αίτηση εγγραφής των επιτυχόντων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενέχει χαρακτήρα Υπεύθυνης Δήλωσης. Για το λόγο αυτό, τονίζεται πως είναι σημαντική η ορθότητα των στοιχείων επικοινωνίας.

Να υπογραμμιστεί πως αν κάποιος διαπιστώσει σφάλματα στα στοιχεία της αίτησής του αφού έχει προχωρήσει στην οριστική υποβολή της, έχει τη δυνατότητα αναίρεσης της εγγραφής του και υποβολής νέας, χρησιμοποιώντας τον 8ψήφιο κωδικό υποψηφίου καθώς και τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής του.