Αγιασμός και ευχές για μία καλή σχολική χρονιά

Με τις συνθήκες και το κλίμα να είναι βαρύ, λόγω των δραματικών καταστάσεων που ζει η χώρα τις τελευταίες εβδομάδες με τις καταστροφές από πυρκαγιές και πλημμύρες, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, ο καθιερωμένος αγιασμός στα σχολεία της Σύρου.

Σε μία ηλιόλουστη αλλά με ισχυρούς ανέμους ημέρα, μαθητές και καθηγητές αντάμωσαν ξανά και έδωσαν ευχές για μία καλή σχολική χρονιά. Το “παρών” στον αγιασμό, έδωσαν και αρκετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας αλλά και πλήθος υποψηφίων στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ευχές του Μητροπολίτη Δωροθέου Β' και του Καθολικού Επισκόπου

Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β', λόγω ενός έκτακτου γεγονότος, δεν έδωσε το "παρών" φέτος σε κάποιον από τους αγιασμούς στα σχολεία του νησιού, παρόλα αυτά, φρόντισε, μέσω του εκπροσώπου του. να στείλει τον χαιρετισμό του στους μαθητές και τους καθηγητές. Χαιρετισμό

 απηύθυνε και ο καθολικός επίσκοπος Σύρου π. Πέτρος Στεφάνου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά στους μαθητές, αλλά και δύναμη στους δασκάλους τους, στο έργο που επιτελούν. 

Γ. Χατζημάρκος: "Η ζωή έχει ανάγκη από πολίτες που έχουν γνώση και κρίση"

Στον αγιασμό των Λυκείων στο Μάννα της Σύρου, βρέθηκε και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος μίλησε στα παιδιά δίνοντας τις δικές του συμβουλές, "Καλή δύναμη σε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και σε εσάς παιδιά, εύχομαι να καταφέρεται να ισορροπήσετε τον χρόνο σας και την ενέργειά σας, ανάμεσα στο tiktok, το instagram και σε όλη αυτή την εξαιρετική διαδικασία εκπαίδευσης, η οποία έχει ένα στόχο, να σας καταστήσει πολίτες με γνώση και κρίση. Η ζωή έχει ανάγκη από πολίτες που έχουν γνώση και κρίση. Θέλω να θυμάστε ότι στην πορεία σας, τα όνειρά σας μπορείτε να τα προδώσετε, μόνο εσείς. Να τα υπηρετήσετε με αφοσίωση και επιμονή και θα τα δείτε να εκπληρώνονται”, δήλωσε χαρακτηριστικά

Ν. Λειβαδάρας: "Καλή σχολική χρονιά, υγεία και καλή πρόοδο"

Τον δικό του χαιρετισμό απηύθυνε στους μαθητές των Λυκείων Σύρου και ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, λέγοντας: "Να ευχηθώ καλή σχολική χρονιά με υγεία πάνω από όλα, στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς. Θέλω να απευθυνθώ στα παιδιά της τρίτης Λυκείου και να τους ευχηθώ πάνω από όλα δύναμη και να τους πω ότι αν μείνουν προσηλωμένοι στον στόχο τους, να είναι σίγουροι ότι θα καταφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για τα σχολικά μας κτήρια, να πω ότι οι ανάγκες είναι πάρα πολύ μεγάλες, αλλά στα 4 χρόνια της θητείας μας που λήγει, αγωνιστήκαμε και χρησιμοποιήσαμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και με την αρωγή της Περιφέρειας να κάνουμε σημαντικά έργα στα σχολεία. Καλή σχολική χρονιά, υγεία και καλή πρόοδο."

Ξ. Βαμβακερός: "Εύχομαι καλή δουλειά και να πραγματώσουν τα όνειρά τους"

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων. Ξενοφών Α. Βαμβακερός, ο οποίος και ανέφερε στον χαιρετισμό του: "Να καλωσορίσω τα παιδιά της 1ης Λυκείου, που έφτασαν σε αυτή την ανώτερη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εύχομαι καλή δουλειά και να πραγματώσουν τα όνειρά τους. Εύχομαι και στα παιδιά της 3ης Λυκείου καλή επιτυχία. Θα ήθελα να αναφέρω κάτι, μιας και έχουμε εδώ και τον Περιφερειάρχη. Η κατάσταση με τους εκπαιδευτικούς στη Σύρο είναι εξαιρετικά καλή καθώς έχουμε στελεχώσει όλα τα σχολεία σε μεγάλο βαθμό, δεν ισχύει όμως το ίδιο στις υπόλοιπες Κυκλάδες. Εύχομαι αυτή η κατάσταση, σαν της Μυκόνου, που οφείλετε στο μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα να λυθεί σύντομα. Παιδιά σας εύχομαι μία καλή και δημιουργική χρονιά, υγεία, δύναμη και κουράγιο."

Ο χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας

Αρχικά και μετά την ολοκλήρωση του αγιασμού, διαβάστηκε ο χαιρετισμός του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκου Πιερρακάκη, που γράφτηκε με φόντο το κλίμα των ημερών και μεταξύ άλλων ανέφερε: "Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς γίνεται στη σκιά της πρωτοφανούς καταστροφής στη Θεσσαλία. Το μυαλό και η καρδιά όλων μας είναι δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και όλων όσοι δοκιμάζονται από τις σαρωτικές πλημμύρες. Προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας είναι τα παιδιά των περιοχών που επλήγησαν, να επιστρέψουν γρήγορα και με ασφάλεια στη ζωή τους και στον φυσικό τους χώρο, που είναι το σχολείο. Αυτό βέβαια ισχύει και για τους μαθητές και τις μαθήτριες από τη Ρόδο, τη Θράκη, την Αττική που βρέθηκαν στη δίνη μεγάλων πυρκαγιών. Εργαστήκαμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, μαζί με όλους τους συναρμόδιους φορείς, ώστε οι σχολικές μονάδες να καταστούν πλήρως λειτουργικές και να αποτελέσουν τον σημαντικό πόλο προόδου, δημιουργικότητας και υπέρβασης των δυσκολιών. Καμία δυσκολία δεν είναι ανυπέρβλητη." Κλείνοντας, τον χαιρετισμό του, τονίζει, "Σε όλους εσάς απευθύνομαι σήμερα με την ευχή να έχουμε μία καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. Από την πλευρά μου, μαζί με όλα τα στελέχη του Υπουργείου, δεσμευόμαστε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά σας και να μετατρέψουμε το σχολείο σε μια δεξαμενή σκέψης και ανάδειξης δεξιοτήτων και αξιών. Καλή σχολική χρονιά σε όλους μας με υγεία, δημιουργικότητα και πρόοδο!"