Ο όμιλος δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής του Γυμνασίου συμμετέχει στο πανελλήνιο δίκτυο φιλαναγνωσίας που διοργανώνει η δημοτική βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας

Δράσεις φιλαναγνωσίας από τα παιδιά του Γυμνασίου Τήνου

Ελένη Λαμπάκη: “Στόχος μας είναι να φέρουμε τα παιδιά κοντά στα βιβλία”
  • Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024 - 06:15

Με στόχο την ένταξη του βιβλίου στην καθημερινότητα των μαθητών, το Γυμνάσιο της Τήνου, συμμετέχει στις δράσεις φιλαναγνωσίας που πραγματοποιούνται τα τελευταία τρία χρόνια υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Προς αυτή την κατεύθυνση και με σκοπό τη συμμετοχή σε δράσεις εντός και εκτός Τήνου, μαθητές και από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, έχουν ενταχθεί στον όμιλο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής που έχει δημιουργηθεί από εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας.

Για τις δράσεις, αλλά και για τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το πανελλήνιο δίκτυο φιλαναγνωσίας «Λογοτεχνικές διαδρομές στην Ιστορία» που διοργανώνει η δημοτική βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας, μιλά στην «Κοινή Γνώμη», η υπεύθυνη εκπαιδευτικός – φιλόλογος, Ελένη Λαμπάκη.

Ο όμιλος δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής

Ο όμιλος δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους μαθητές του Γυμνασίου της Τήνου, καθώς η συγκεκριμένη δράση δημιουργήθηκε κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, 2023-2024.

Σε αυτόν τον όμιλο έχουν ενταχθεί 10 μαθητές και από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, όπου συμμετέχουν σε συναντήσεις εκτός ωραρίου, βάση των οδηγιών που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας.  Οι συναντήσεις των μαθητών με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, λαμβάνουν χώρα κάθε Σάββατο, με επίκεντρο την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.

Στόχος είναι οι μαθητές να αντιληφθούν πώς τα βιβλία βοηθούν τους νεαρούς αναγνώστες να κατανοήσουν και να μοιραστούν τις προσωπικές τους ανησυχίες, αλλά και να εκφραστούν οι ίδιοι δημιουργικά εμπνεόμενοι από τα βιβλία που διάβασαν. Απώτερος σκοπός του ομίλου είναι η ενίσχυση της φιλαναγνωσίας σε όλη τη σχολική κοινότητα, μέσα από εκδηλώσεις παρουσίασης των εργασιών των παιδιών στο τέλος της χρονιάς.

Η συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο της Πτολεμαίδας

Στο επίκεντρο του ομίλου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής του Γυμνασίου Τήνου, είναι αυτό το διάστημα η συμμετοχή του στο πανελλήνιο δίκτυο φιλαναγνωσίας «Λογοτεχνικές διαδρομές στην Ιστορία» που διοργανώνει η δημοτική βιβλιοθήκη της Πτολεμαΐδας.

Συγκεκριμένα, έχει αναπτυχθεί μία συνεργασία των μαθητών με τον αντίστοιχο  όμιλο του 1ου Γυμνάσιο της Πτολεμαΐδας, με θέμα το βιβλίο «Ε.Π.» της Ζωρζ Σαρή.

Η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και κατά τη διάρκειά της, οι μαθητές των δύο Γυμνασίων αντάλλαξαν τις εμπειρίες τους και μίλησαν  για τα αγαπημένα τους βιβλία.

Πρόκειται για ένα πανελλήνιο πρόγραμμα το οποίο διοργανώνεται από τη δημοτική βιβλιοθήκη της Πτολεμαϊδας και το οποίο απευθύνεται σε όλες της περιοχές της χώρας. Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιά, έχουν θέσει ως θέμα τα βιβλία που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα, αρχίζοντας με τη συγγραφέα Ζωρζ Σαρή.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο Γυμνασίων, Τήνου και Πτολεμαίδας, θα συνεχιστεί, με δημιουργικές εργασίες και παιχνίδια που θα γίνουν από κοινού μέσω διαδικτυακών εκπαιδευτικών εφαρμογών.

«Έχουμε κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών»

Μιλώντας για τη δημιουργία του ομίλου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής του Γυμνασίου Τήνου, η υπεύθυνη εκπαιδευτικός, φιλόλογος, Ελένη Λαμπάκη, δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», ότι η φιλαναγνωσία στο χώρο της εκπαίδευσης κερδίζει έδαφος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συμμετοχή της σχολικής μονάδας στο πανελλήνιο δίκτυο που έχει δημιουργήσει η δημοτική βιβλιοθήκη της Πτολεμαΐδας, αυτόν τον σκοπό «υπηρετεί».

«Κατά τη διάρκεια των δράσεων του ομίλου και μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλαμε, ενταχθήκαμε σε από κοινού διαδικτυακές δραστηριότητες που υλοποιούν αντίστοιχα σχολεία. Μέσα από αυτή την διεργασία, η δική μας σχολική μονάδα συνεργάζεται πάνω στο ίδιο θέμα με το 1ο γυμνάσιο της Πτολεμαΐδας. Έχουμε δημιουργήσει μέσω ενός ελεύθερου λογισμικού, μία σελίδα στην οποία οι μαθητές μας μπορούν να κάνουν κάποιες εργασίες, αλλά και να ανταλλάσουν απόψεις σχετικά με το βιβλίο που έχει τεθεί», σημείωσε η κα. Λαμπάκη.

Σύμφωνα με την ίδια, η συμμετοχή στο πανελλήνιο δίκτυο φιλαναγνωσίας, δεν είναι η πρώτη δράση στην οποία συμμετέχουν οι μαθητές, καθώς έχουν δημιουργηθεί και άλλες με επίκεντρο πάντα το βιβλίο.

«Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήσαμε μία εκδήλωση φιλαναγνωσίας όπου μαθητές των ομίλων ποίησης και δημιουργικής ανάγνωσης –  γραφής συμμετείχαν στην πανελλήνια δράση «Χάρισε ένα βιβλίο- δυνάμωσε το φως», που διοργάνωσε η εκπαιδευτική πύλη ELNIPLEX σε συνεργασία με φορείς του βιβλίου από όλη τη χώρα. Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης ήταν η οργάνωση, μέσα στο χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου, μίας δανειστικής έκθεσης με επιλογή βιβλίων από τη συλλογή του σχολείου, των μαθητών και των καθηγητών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, όπως επισήμανε, η επιτυχία της συγκεκριμένης δράσης ήταν μεγάλη, καθώς πλήθος μαθητών, με την ενθάρρυνση όλων των φιλολόγων του σχολείου, επισκέφθηκε τη βιβλιοθήκη και δανείστηκε βιβλία.

«Ήταν εντυπωσιακή επίσης και η προθυμία πολλών μαθητών, εκτός από τα παιδιά των ομίλων, να βοηθήσουν εθελοντικά στον στολισμό του χώρου, την κατασκευή σελιδοδεικτών και την οργάνωση της έκθεσης. Γενικότερα η φιλαναγνωσία στο χώρο της εκπαίδευσης προωθείται πάρα πολύ. Υπάρχουν ιδέες και συμμετέχουν όλο και περισσότερες εκπαιδευτικές μονάδες και αυτό είναι ένα καλό βήμα. Να έρθουν όλο και περισσότερα παιδιά κοντά στο βιβλίο. Και αυτός είναι και ο δικός μας στόχος. Να τα παρακινήσουμε να έρθουν στη βιβλιοθήκη του σχολείου, να επεξεργαστούν να βιβλία, να δανειστούν ένα από αυτά», υποστήριξε η κα. Λαμπάκη, κάνοντας γνωστό ότι παράλληλα με τον όμιλο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής, δραστηριοποιείται στο γυμνάσιο και ένας άλλος όμιλος που έχει σχέση με την ποίηση, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα. Νάζου.

Κλείνοντας, δήλωσε ότι στόχος του ομίλου είναι να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στη Σύρο, εφόσον οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες το επιτρέψουν, προκειμένου τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη δημοτική βιβλιοθήκη της Ερμούπολης.