50 μαθητές μέσω ενός προσομοιωτή, δημιούργησαν τα δικά τους επιχειρηματικά σχέδια

Το Γενικό Λύκειο Μυκόνου κατέκτησε την πρώτη θέση στον προκριματικό διαγωνισμό “Young Business Talents”

Νικόλαος Σαντοριναίος: “Είναι μία εξαιρετική διάκριση που λειτουργεί ως επιβράβευση και στους μαθητές, αλλά και στη σχολική μας μονάδα”
  • Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024 - 06:15

“Πρωταθλητής” Αιγαίου στο προκριματικό διαγωνισμό του Young Business Talents, στέφθηκε το Γενικό Λύκειο της Μυκόνου, καθώς κατάφερε να λάβει την πρώτη θέση στους προκριματικούς αγώνες.

Το ΓΕΛ με τη συμμετοχή σχεδόν 50 μαθητών κατέθεσαν επιχειρηματικά σχέδια, λαμβάνοντας την ανώτερη βαθμολογία, κάτι που τους φέρνει πιο κοντά στο νικητήριο αποτέλεσμα του τελικού.

Για τη δεύτερη κατά σειρά επιτυχία του Γενικού Λυκείου Μυκόνου στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, Νικόλαος Σαντοριναίος.

Η ομάδα «MYCONOMY» κατέλαβε την πρώτη θέση με 2.350 πόντους

Με χαμόγελα επέστρεψαν οι συμμετέχοντες μαθητές του Γενικού Λυκείου Μυκόνου από τους προκριματικούς αγώνες του Young Business Talents που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, καθώς κατέλαβαν την πρώτη θέση, ανάμεσα στις 86 ομάδες που έλαβαν μέρος στο φετινό διαγωνιστικό κομμάτι.

Η ομάδα του ΓΕΛ «MYCONOMY» κατέθεσε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, 11 επιχειρηματικά σχέδια τα οποία απέσπασαν 2.350 πόντους, βαθμολογία που τους στέλνει με τους καλύτερους οιωνούς στους τελικούς που θα πραγματοποιούν τον Μάρτιο.

Να σημειωθεί ότι η ομάδα  «MYCONOMY» ήταν εκείνη που πέρυσι στον εθνικό τελικό του    Young Business Talents είχε καταλάβει  την 1η θέση στον όμιλο της.

Με δύο ομάδες στον τελικό

Το Γενικό Λύκειο Μυκόνου στις 22 Μαρτίου στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα συμμετάσχει στον εθνικό τελικού του διαγωνισμού Young Business Talents με δύο ομάδες.

Την «MYCONOMY»  που κατέλαβε την πρώτη θέση και τη MYBT που απέσπασε την 7 η θέση στην γενική κατάταξη.

Εκτός όμως των δύο πρώτων ομάδων, καλές θέσεις απέσπασαν και οι υπόλοιπες ομάδες του ΓΕΛ που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Συγκεκριμένα, η ομάδα «WINDMILLS» τερμάτισε στη 10η θέση, στην 11η η ομάδα «TEAMA5», η «CHAMPION» στην 16η θέση.        

“Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποτελεί ένα από τα πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα”

Για την καινοτομία του διαγωνισμού, μέσω της βιωματικής μάθησης, μίλησε στην εφημερίδα ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Μυκόνου, Νικόλαος Σαντοριναίος.

“Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, ο οποίος πραγματοποιείται επί πολλά, αποτελεί ένα από τα πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρουν στους μαθητές τη βιωματική μάθηση”, σημείωσε, δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το Young Business Talents.

Όπως είπε ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι το μοναδικό δωρεάν πρόγραμμα που επιτρέπει να αποκτήσει κάποιος, στη δεδομένη στιγμή ένας μαθητής, εμπειρία μέσω πρακτικής άσκησης.

“Ένας επιχειρηματικός προσομοιωτής, θα σου δώσει τη δυνατότητα της πρακτικής, λαμβάνοντας όλα τα είδη πραγματικών αποφάσεων μέσα σε μία επιχείρηση. Η μόνη πρωτοβουλία που επιτρέπει την χρήση ενός επιχειρηματικού προσομοιωτή για βελτίωση της μάθησης βιωματικά και τη δυνατότητα συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων, τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Σαντοριναίος υποστήριξε ότι με αυτό το πρόγραμμα, οι μαθητές μπορούν να κάνουν ότι γίνεται στην πραγματικότητα στη διοίκηση επιχειρήσεων, την οποία επίσης επηρεάζουν οικονομικά θέματα.

“Θεωρείται ένα εργαλείο εκπαιδευτικής καινοτομίας. Το συγκεκριμένο βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν το αίσθημα της κρίσης μέσω οικονομικών όρων και συνάμα έρχεται ως βοηθητικό εργαλείο στο μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΑΟΘ), που παρακολουθούν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου”, είπε, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή του ΓΕΛ στο Young Business Talents έγινε για πρώτη φορά την περσινή χρονιά, φέρνοντας μάλιστα και πρωτιές 

“Φέτος, συμμετέχουμε με μεγαλύτερη αντιπροσωπεία και συγκεκριμένα με σχεδόν 11 ομάδες. Καταφέραμε το σχολείο μας να περάσει στον τελικό με δύο ομάδες, εκ των οποίων, μία να φέρει και τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο Νότιο Αιγαίο. Θα πρέπει να τονίσω ότι σε αυτόν τον διαγωνισμό έχουμε τη βοήθεια ενός Μυκονιάτη εκπαιδευτικού οικονομολόγου, του κ. Πολυκαδριώτη που βρίσκεται στην Κάλυμνο”, δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου.

 Ο κ. Σαντοριναίος, κλείνοντας, αναφέρθηκε και στα συναισθήματα των παιδιών που έζησαν αυτή την εμπειρία, αλλά και στην ολοένα μεγαλύτερη συμμετοχή τους σε αυτόν τον διαγωνισμό. “Τα παιδιά είναι πολύ ενθουσιασμένα  και πρέπει να σημειώσω ότι υπάρχει συμμετοχή ολοένα και περισσότερων μαθητών. Υπολογίζεται ότι στην φετινή διαδικασία συμμετείχαν περίπου 50 μαθητές. Αξίζει να αναφερθεί ότι τέτοιες προσπάθειες το σχολείο μας τις υποστηρίζει και ευχόμαστε στους μαθητές μας και στις μαθήτριες καλή επιτυχία στον εθνικό τελικό”, κατέληξε.

Ο διαγωνισμός Young Business Talents

Το Young Business Talents είναι ένας διαγωνισμός με Επιχειρηματικό Προσομοιωτή (business simulator) για μαθητές Λυκείων (Γενικών και ΕΠΑΛ) 15-22 ετών, που θα τους επιτρέψει να εξασκηθούν στη λήψη όλων των αποφάσεων που λαμβάνονται μέσα σε μια εταιρεία, την εταιρία της ομάδας τους.

Οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν πανελλαδικά σε έναν περιφερειακό και εθνικό διαγωνισμό στο Διαδίκτυο, που θα αποτελέσει ένα συναρπαστικό κίνητρο με τη χρήση του προσομοιωτή (μαθητές 1ης, 2ας, 3ης κάθε τύπου Λυκείου).

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη στηρίζει το πρόγραμμα ως αποκλειστικός χορηγός, ώστε το ΥΒΤ να διατίθεται δωρεάν σε όλα τα Λύκεια της χώρας κι έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας .Το ΥΒΤ υλοποιείται διαδικτυακά, με σκοπό να δώσει με βιωματικό τρόπο στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα διαχείρισης μιας εταιρείας και έτσι να αναπτύξουν τις ήπιες δεξιότητες τους (συνεργασία σε ομάδα, κριτική σκέψη, ανάλυση και σύνθεση, λήψη αποφάσεων, επικοινωνία, ηγεσία), και τις επιχειρηματικές και ψηφιακές ικανότητές τους.