Ίδρυση Μουσικού Σχολείου, δημιουργία Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ενώσεως Γονέων και λήψη μέτρων για την στέγαση των εκπαιδευτικών τα κυριότερα ζητούμενα της Ένωσης

Οι νέοι στόχοι της Ένωσης Γονέων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Φραγκίσκα Μηλιού: "Χρειάζεται καθημερινός αγώνας για την επίλυση των θεμάτων της εκπαίδευσης"

Έχοντας ως κοινό γνώμονα την εκπαίδευση και την αντιμετώπιση, αλλά και επίλυση σημαντικών προβλημάτων, συνεχίζει με ανανεωμένο Διοικητικό Συμβούλιο, η Ένωση Γονέων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Για τα θέματα που μπαίνουν σε γραμμή πρώτης προτεραιότητας για την επόμενη διετία 2024-2026, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” η Φραγκίσκα Μηλιού, η οποία ανανέωσε τη θέση της στην προεδρία της Ένωσης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η εκ νέου συμμετοχή της στην Ένωση είναι από την ανάγκη προσφοράς στα παιδιά και την εκπαίδευση.

"Ήταν καθαρά προσωπική μου επιλογή η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες της Ένωσης, καθώς είμαι άνθρωπος της προσφοράς. Ότι έχει να κάνει με τα παιδιά, την ασφάλειά τους και την εκπαίδευσή τους είναι το βασικό μου κίνητρο", είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 8 Μαρτίου, το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης απαρτίζεται από την πρόεδρο Φραγκίσκα Μηλιού, τον Βαγγέλη Γιαννακόπουλο αντιπρόεδρο, τον Χάρη Ζεπάτο γενικό γραμματέα, την Δήμητρα Παπαευθυμίου ταμία, την Αργυρώ Γαλαντή, ειδικό γραμματέα και τα μέλη Ιωάννη Πρίντεζη και Μαρία Βουτσινά.

Τα κυριότερα προβλήματα που μπαίνουν προς επίλυση

Η κα. Μηλιού αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους στους οποίους θα επικεντρωθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης και οι οποίοι επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην ίδρυση του Μουσικού Σχολείου στη Σύρο, στη δημιουργία Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων, στη λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων για την παροχή κινήτρων στους εκπαιδευτικούς, αλλά και βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς των μαθητών προς και από τα σχολεία.

Να σημειωθεί ότι εκτός των παραπάνω, υπάρχουν και επιμέρους ζητήματα όπως η προσπάθεια οργάνωσης και λειτουργίας, σε συνεργασία με τον Δήμο, χώρου παραμονής μαθητών κυρίως εκτός Ερμούπολης τις απογευματινές ώρες, μεταξύ των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, η προσπάθεια για τη δημιουργία χώρων άθλησης και ψυχαγωγίας, σε συνεργασία με τον Δήμο, για παιδιά σχολικής ηλικίας, η ανάληψη και η στήριξη πρωτοβουλιών που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, η ενίσχυση των προσπαθειών για την επαναλειτουργία του εργαστηρίου Ρομποτικής στην Σύρο και η συμμετοχή και η διοργάνωση επιμορφωτικών, πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων που αφορούν την νεολαία.

Προσπάθεια δημιουργίας ενός δυνατού οργάνου διεκδίκησης

Η πρόεδρος της Ένωσης αναλύοντας τους βασικούς στόχους, επικεντρώθηκε στην προσπάθεια ίδρυσης ενός περιφερειακού οργάνου, αυτό της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων, το οποίο σύμφωνα με την ίδια θα δίνει τη δυνατότητα πιο ισχυρής διεκδίκησης θεμάτων που δημιουργούνται στον τομέα της εκπαίδευσης στα νησιά.

"Η Ομοσπονδία θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε μία "φωνή" πέρα από τα σύνορα των Κυκλάδων προς το κέντρο. Τα προβλήματα της εκπαίδευσης στα νησιά αρχίζουν και διογκώνονται. Κάθε Σεπτέμβρη αγωνιούμε για το εάν έρθουν εκπαιδευτικοί στα νησιά να στελεχώσουν τα σχολεία μας. Ήδη υπάρχει διαρροή του διδακτικού προσωπικού, καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη στέγαση και τη μετακίνησή τους", επεσήμανε η κα. Μηλιού, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Σε διαδικασία αναζήτησης χώρου για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου

Σε τοπικό επίπεδο, αναφέρθηκε σε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα. Στην παγίωση του θέματος της μετακίνησης των μαθητών, αλλά και στο να προχωρήσει το θέμα της ίδρυσης του Μουσικού Σχολείου της Σύρου.

"Επιθυμία μας είναι κάποια στιγμή να παγιωθεί το ζήτημα της μετακίνησης των μαθητών από και προς τα σχολεία. Θα πρέπει να βρεθεί μία μόνιμη λύση στη μετακίνηση των μαθητών και όχι κάθε Σεπτέμβριο να ψάχνουμε ποιο δρομολόγιο θα εγκριθεί", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κα. Μηλιού, μιλώντας για την ίδρυση του Μουσικού Σχολείου, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο εξεύρεσης χώρου για τη στέγασή του, προσθέτοντας ότι "υπήρξαν κάποιες επιλογές που είχαμε εξετάσει με την προηγούμενη πρόεδρο της επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου, αλλά δεν καταλήξαμε σε θετικό αποτέλεσμα".

Στην ερώτηση εάν το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει το "πράσινο" φως για τη δημιουργία του Μουσικού Σχολείου, η κα. Μηλιού υπογράμμισε ότι αυτό είναι θετικό και απλά βρίσκεται σε αναμονή μέχρι ότου εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος.

"Το Υπουργείο είναι θετικό σε αυτή την ίδρυση και είναι διατεθειμένο εκτός από την παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού, αλλά και των καθηγητών, να καταβάλλουν και χρήματα ακόμα και για την ενοικίαση, αλλά και για την αγορά χώρου. Φυσικά για το συγκεκριμένο θέμα είναι θετική είναι και η νέα δημοτική αρχή", δήλωσε στην εφημερίδα.

"Πρέπει να αξιοποιηθούν δημοτικά ακίνητα για τη στέγαση των εκπαιδευτικών"

Η πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε και στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στα νησιά και στη Σύρο και που δεν είναι άλλο από τη στέγασή τους.

"Το πρόβλημα της εξεύρεσης χώρου στέγασης αποτελεί ανατρεπτικό παράγοντα για έναν εκπαιδευτικό. Θα πρέπει να δοθεί λύση σε αυτό. Δημοτικά ακίνητα υπάρχουν. Θα πρέπει αυτά να διαμορφωθούν, να αξιοποιηθούν και να δοθούν με ένα αντίτιμο στους εκπαιδευτικούς", σημείωσε.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στην επιστολή που είχε στείλει προεκλογικά η Ένωση προς τις υποψήφιες δημοτικές παρατάξεις, στην οποία αναφερόταν πολλά από τα οποία βρίσκονται σε γραμμή προτεραιότητας τους.

Τέλος, η κα. Μηλιού αναφέρθηκε και στην ανάγκη εξοικονόμησης εκ μέρους του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, μεγαλύτερου οικονομικού κονδυλίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζουν οι σχολικές μονάδες του.