Συνοδοιπόροι ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ο εκπαιδευτικός πληροφορικής, Μανώλης Αργυρός

Δημιουργείται το "Τεχνολογικό Στέκι" της Σύρου

Θα στεγαστεί στο κτήριο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Μπήκε το "νερό στο αυλάκι", καθώς απέδωσε καρπούς η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του εκπαιδευτικού πληροφορικής, Μανώλη Αργυρού, αναφορικά με το “Τεχνολογικό Στέκι” της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Ο λόγος για τη δημιουργία ενός χώρου μέσα στον οποίο θα φιλοξενηθούν δράσεις που θα βασίζονται στην εκπαίδευση των μαθητών της Σύρου πάνω στις νέες τεχνολογίες και τη ρομποτική.

Για το "Τεχνολογικό Στέκι" και τους σκοπούς που αυτό θα πρεσβεύει μίλησαν στην "Κοινή Γνώμη", τόσο ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Παιδείας, Ιωσήφ Ρούσσος, όσο και ο εμπνευστής του, εκπαιδευτικός, Μανώλης Αργυρός.

"Είμαι αισιόδοξος ότι ο "Τεχνολογικό Στέκι" θα λειτουργήσει μέσα στο 2024"

Για τις συντονισμένες ενέργειες και τις επαφές, οι οποίες βασίστηκαν στο όραμα του εκπαιδευτικού πληροφορικής, Μανώλη Αργυρού, αναφέρθηκε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Παιδείας του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, Ιωσήφ Ρούσσος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στην εφημερίδα, βρέθηκε η "χρυσή τομή", αλλά κυρίως ο χώρος που θα στεγάσει το "Τεχνολογικό Στέκι" του νησιού και το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει ακόμη και μέσα στο 2024.

"Έγινε μία συνάντηση την περασμένη Πέμπτη μεταξύ εμού, του δημάρχου, κ. Αθανασίου και του εκπαιδευτικού, Μανώλη Αργυρού, προκειμένου να υπάρξει μία από κοινού συνεργασία ώστε να δημιουργήσουμε ένα "Τεχνολογικό Στέκι". Πρόθεσή μας είναι αυτό - σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου -, να στεγαστεί στο χώρο της Βιβλιοθήκης της πανεπιστημιακής μονάδας του νησιού. 'Ήδη έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Τμήματος, κ. Κουτσαμπάση, ο οποίος δήλωσε υπέρμαχος της προσπάθειας, οπότε μένει και το διαδικαστικό κομμάτι", σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του προς τον εκπαιδευτικό Μανώλη Αργυρό.

"Τόσο εγώ όσο και ο δήμαρχος δηλώσαμε θετικοί στα πλάνα που μας κατέθεσε ο κ. Αργυρός, ο οποίος θα πρέπει να σημειώσω ότι θα προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του σε αυτό το κέντρο και θέλω να τον ευχαριστήσω για αυτό. Είμαστε σε καλό δρόμο και και θέλω να πω ότι το "Τεχνολογικό Στέκι" μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του ακόμη και μέσα στο 2024", κατέληξε.

"Πολλοί μαθητές θα επωφεληθούν μέσα από την ενασχόλησή τους με τις νέες τεχνολογίες"

Η απουσία ενός κέντρου μέσα από το οποίο οι μαθητές, αλλά γενικότερα η νεολαία της Σύρου θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τις νέες τεχνολογίες, ήταν κάτι το οποίο είχε προβληματίσει σε έντονο βαθμό τον εκπαιδευτικό πληροφορικής, Μανώλη Αργυρό.

Μάλιστα, ο κ. Αργυρός είχε αναφερθεί πρόσφατα μέσω της "Κοινής Γνώμης", στο κενό αυτό που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στο νησί και ιδιαίτερα με τη δράση της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Οι επίμονες προσπάθειες που κατέβαλε φαίνεται ότι βρήκαν αποδέκτες και πλέον άναψε το “πράσινο φως” ώστε να δημιουργηθεί στη Σύρο ένας χώρος τεχνολογίας για τους νέους.

"Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω την εφημερίδα που μέσα από αυτήν μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω για το όραμα που υπάρχει και πρέπει να πω ότι η "Κοινή Γνώμη" έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται και παρακολουθεί το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών στις νέες τεχνολογίες. Προς αυτή την κατεύθυνση πριν από ένα μήνα είχε δημοσιεύσει άρθρο μέσα από το οποίο είχε αναδείξει την έλλειψη δράσεων της εκπαιδευτικής ρομποτικής στο νησί, πλην κάποιων αποσπασματικών στις σχολικές μονάδες της Σύρου", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αργυρός στη συνέχεια μίλησε για τα θετικά στοιχεία τα οποία μπορεί να επιφέρει η ενασχόληση των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες.

"Προσωπικά ασχολούμαι με τον τομέα του προγραμματισμού και την ανάδειξη του λογισμικού από πολύ μικρή ηλικία και παράλληλα έχω εμπειρία, μέσα από τον εκπαιδευτικό τομέα στις σχολικές μονάδες, με την εφαρμογή τεχνολογιών, όπως την τεχνητή νοημοσύνη και την εκπαιδευτική ρομποτική. Μέσα λοιπόν από την προσωπική μου εμπειρία έχω καταλάβει ότι πολλοί μαθητές, μπορούν να επωφεληθούν εάν από μικρή ηλικία και αυτό είναι πολύ σημαντικό, όχι με τη χρήση της τεχνολογίας δηλαδή με κινητά, τάμπλετ κλπ, αλλά με τη δημιουργία τεχνολογικών εφαρμογών", δηλώνει ο κ. Αργυρός.

Αναφερόμενος στη δημιουργία του τεχνολογικού χώρου, ο εκπαιδευτικός υποστηρίζει ότι αυτός θα γίνει υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

"Έγιναν οι πρώτες συναντήσεις με τον πρόεδρο του Τμήματος του Πανεπιστημίου στη Σύρο, Παναγιώτη Κουτσαμπάση, με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Σπύρο Βοσινάκη, αλλά και με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για θέματα Παιδείας, Ιωσήφ Ρούσσο και από ότι όλα δείχνουν τα πράγματα είναι θετικά, καθώς φάνηκαν διατεθειμένοι να βοηθήσουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Τη δημιουργία ενός χώρου για τη νεολαία της Σύρου", υποστήριξε, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι, "Ουσιαστικά οι επαφές που γίνονται είναι για τη δημιουργία ενός χώρου, ένα "Τεχνολογικό Στέκι" δηλαδή, υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, όπου σε αυτόν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν τα παιδιά, με δημιουργικές δραστηριότητες πάνω στην τεχνολογία, στον προγραμματισμό και στην εκπαιδευτική ρομποτική. Η συνεργασία με το Δήμο και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχει δείξει ότι υπάρχουν αρκετές δυνατότητες και θετικές προοπτικές προς αυτή την κατεύθυνση".

Τι είναι το "Τεχνολογικό Στέκι" και που θα στεγαστεί

Το "Τεχνολογικό Στέκι", εφόσον ευοδωθούν οι προσπάθειες, θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί δράσεις και εργαστήρια προγραμματισμού αλλά και ρομποτικής, μέσα από τη λειτουργία ενός θερινού σχολείου.

Τα εργαστήρια και τις εκπαιδευτικές δράσεις, στις οποίες έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμβάλουν τόσο ο Μανώλης Αργυρός, όσο και η εκπαιδευτικός πληροφορικής, υποδιευθύντρια του Πρότυπου ΕΠΑΛ Σύρου, Αργυρώ Γιάνναρη, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθητές γυμνασίου και Λυκείου.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε από τις επαφές που υπήρξαν μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου, ο χώρος των νέων τεχνολογιών για τη νεολαία της Σύρου, μπορεί να στεγαστεί στο κτήριο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην περιοχή του Αξού.

"Μέσα στον συγκεκριμένο χώρο θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα και έχουμε διάφορες ιδέες για αυτές τις δράσεις. Ενδεικτικά, θα μπορούσαμε να κάνουμε τεχνολογικά εργαστήρια, δραστηριότητες που αφορούν κατασκευή, προγραμματισμό υπολογιστών, διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια, τεχνολογικές δημιουργίες. Αρκεί αυτό να ξεκινήσει. Και ως αρχή αυτού, εγώ και η κα. Γιάνναρη θα κάνουμε μαθήματα για παιδιά, αλλά αν υπάρξει ομάδα που θα εκφράσει την πρόθεσή της να συνεχίσει πάνω σε περισσότερες δράσεις, αυτό θα ήταν ευχής έργο. Κάτι τέτοιο μπορεί να εκφραστεί και ως επαγγελματική διέξοδος για αυτά τα παιδιά", σημείωσε τέλος, ο κ. Αργυρός.