Προσδιορίστηκε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία του Μουσικού Γυμνάσιου στη Σύρο

Προτάσσεται το κτήριο του πρώην 3ου Δημοτικού Σχολείου

Κάθετα αντίθετη για τη στέγαση του Μουσικού Γυμνασίου στο κτήριο της Πηγάδας, η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, Φραγκίσκα Μηλιού

Στη δημιουργία του Μουσικού Γυμνασίου Σύρου και στη στέγασή του στο κτήριο του πρώην 3ου Δημοτικού Σχολείου στην περιοχή της Πηγάδας, κατέληξε με απόφασή του ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου.

Όπως τονίζει ο κ. Αθανασίου μέσω της "Κοινής Γνώμης", η συγκεκριμένη πρόταση που βασίζεται σε προγενέστερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προτάθηκε στους αρμόδιους φορείς και συγκεκριμένα, τόσο στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Παπαδομαρκάκη, όσο και στο Υπουργείο Παιδείας.

Αντίθετη με την πρόταση του δημάρχου, δηλαδή με τη στέγαση της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής μονάδας στο κτήριο της Πηγάδας, δηλώνει η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Φραγκίσκα Μηλίου.

"Προτείναμε τη στεγάσή του στο κτήριο του πρώην 3ου Δημοτικού Σχολείου"

Τις διαδικασίες για τη δημιουργία του Μουσικού Γυμνασίου στη Σύρο, προχωρά η δημοτική αρχή του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, καθώς προ ημερών, κατατέθηκε προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, αλλά και προς το Υπουργείο Παιδείας, η τελική πρόταση για τη στέγασή του.

Να σημειωθεί ότι το θέμα, το οποίο χειρίζεται προσωπικά ο δήμαρχος Αλέξης Αθανασίου, έχει απασχολήσει έντονα την προηγούμενη δημοτική αρχή και συγκεκριμένα την πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου, ενώ συνεχίζει να αποτελεί και μία πάγια θέση της Ένωσης Γονέων, η οποία μάλιστα προεκλογικά είχε διενεργήσει και ένα μίνι γκάλοπ για το συγκεκριμένο ζήτημα, με την τοπική κοινωνία να τάσσεται υπέρ της ίδρυσης Μουσικού Σχολείου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην "Κοινή Γνώμη" ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, η τελική πρόταση που κατατέθηκε είναι το Μουσικό Γυμνάσιο να στεγαστεί στους χώρους του πρώην 3ου Δημοτικού Σχολείου στην περιοχή της Πηγάδας, πρόταση η οποία - όπως επισήμανε - συνάδει με προγενέστερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

"Λίγο πριν από την παράδοση της πρώην δημοτικής αρχής, είχαμε πάρει μία απόφαση ως δημοτικό συμβούλιο, η οποία ήταν σαφέστατη σχετικά με τη στέγαση του Μουσικού Γυμνασίου. Είχαμε αποφασίσει λοιπόν να στεγαστεί είτε στο κτήριο του πρώην 3ου Δημοτικού Σχολείου, είτε σε κτήριο της Καθολικής Εκκλησίας στην Ποσειδωνία Σύρου. Επίσης, είχε προταθεί να δημιουργήσουμε εκ του μηδενός ένα νέο κτήριο ή να επιλέξουμε κάποια από τα παλιά 2θεσια ή τριθέσια σχολεία", σημείωσε ο κ. Αθανασίου, υποστηρίζοντας ότι η μόνη εφικτή λύση είναι το κτήριο στην Πηγάδα.

"Η μόνη εφικτή λύση από αυτή τη συγκεκριμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι το 3ο δημοτικό σχολείο στην Πηγάδα και το οποίο θέσαμε ως τελική μας επιλογή στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Παπαδομαρκάκη. Δηλαδή προτείναμε την πρώτη επιλογή της τότε απόφασης, διότι πρέπει να γνωρίζουν όλοι, ότι δεν μας επιτρέπεται να παρακάμπτουμε τις όποιες αποφάσεις έχουν παρθεί".

Ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης ξεκαθαρίζει ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν είναι χρονοβόρες, καθώς επίσης, ότι λόγω της εκπαιδευτικής ιδιομορφίας του Μουσικού Σχολείου, αυτό δε δίνατε να στεγαστεί τους υπάρχοντες χώρους των Γυμνασίων.

"Δεν είναι εύκολες οι διαδικασίες δημιουργίας μίας τέτοιας εκπαιδευτικής μονάδας και πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα χρονοβόρο θέμα, καθώς επίσης δεν μπορείς μία τέτοια μονάδα να τη στεγάσεις στους υπάρχοντες χώρους των Γυμνασίων, λόγω των εξειδικευμένων μαθημάτων που θα διδάσκονται στο Μουσικό Γυμνάσιο", κατέληξε.

"Δημιουργούμε μία μουσική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα ένα ιστορικό κτήριο"

Δηλώσεις όμως για το συγκεκριμένο θέμα έκανε στην "Κοινή Γνώμη" και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα παιδείας, Ιωσήφ Ρούσσος.

'Όπως δήλωσε, ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου έπειτα και από την τελική πρόταση το Μουσικό Γυμνάσιο να στεγαστεί στο πρώην 3ο Δημοτικό Σχολείο.

"Είναι μία πρόταση, η οποία εμπεριεχόταν στο σκεπτικό της προηγούμενης δημοτικής αρχής και μάλιστα, το εν λόγω κτήριο βρισκόταν στην πρώτη θέση εξ όσων είχαν προταθεί. Η δημιουργία του Μουσικού Γυμνασίου στο συγκεκριμένο κτήριο, έρχεται και ως μία ευκαιρία αξιοποίησής του, το οποίο μέχρι και σήμερα βρίσκεται κλειστό με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προηγήθηκαν αυτοψίες και στους χώρους που είχαν προταθεί, αλλά καταλήξαμε ότι δεν μπορούν να φιλοξενήσουν μία τέτοιου είδους εκπαιδευτική μονάδα", σημείωσε ο κ. Ρούσσος.

Όπως υποστήριξε, βρίσκονται εν αναμονή των απαντήσεων τόσο από την Περιφερειακή Διεύθυνση Παιδείας, όσο και από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας.

Στην ερώτηση, εάν και εφόσον προχωρήσει η έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας, θα χρειαστούν να γίνουν σοβαρές και σημαντικές παρεμβάσεις στην κτηριακή υποδομή του πρώην 3ου δημοτικού σχολείου, ο κ. Ρούσσος επισήμανε ότι, "αυτό το γνωρίζουμε, όπως άλλωστε παρεμβάσεις χρειάζονται για ό,τι και αν δημιουργείς. Γνωρίζουμε ότι χρειάζονται κτηριακές παρεμβάσεις, όπως είναι και οι εργασίες που πρέπει να γίνουν για την προσβασιμότητά του από όλες τις κατηγορίες των εισερχομένων. Γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο είναι διαθέσιμο να μας βοηθήσει για τη δημιουργία του Μουσικού Γυμνασίου και κυρίως για τους οικονομικούς πόρους που θα χρειαστούμε. Περιμένουμε λοιπόν, την ανταπόκρισή του, για να "τρέξουμε" το θέμα αυτό όσο μπορούμε, καθώς αποτελεί μία επιθυμία της Ένωσης Γονέων, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας της Σύρου".

"Να διερευνήσουμε εκ νέου τις άλλες προτάσεις που είχαν κατατεθεί"

Κάθετα αντίθετη στη στέγαση του Μουσικού Γυμνασίου στο κτήριο της Πηγάδας, δηλώνει η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, Φραγκίσκα Μηλιού.

Συγκεκριμένα, η κα Μηλιού κληθείσα να σχολιάσει την πρόταση που κατατέθηκε εκ μέρους της δημοτικής αρχής, δήλωσε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν εκ νέου οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί, καθώς το κτήριο του πρώην 3ου Δημοτικού Σχολείου είναι ένα διατηρητέο κτήριο που σίγουρα θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την αξιοποίησή του.

"Η δημιουργία του Μουσικού Σχολείου είχε δρομολογηθεί για το 2024 και 2025. Με την πρόταση αυτό να στεγαστεί στο πρώην 3ο Δημοτικό Σχολείο στην Πηγάδα, βλέπουμε την ολοκλήρωσή του το 2225... Είχαν προταθεί και άλλοι χώροι, όπως το πρώην δημοτικό σχολείο του Κινίου, χώροι που ανήκουν σε Κληροδοτήματα, όπως το Μπαμπαγιώτειο ή της Καθολικής Εκκλησίας στην Ποσειδωνία Σύρου. Μιλάμε για 20 μαθητές κάθε χρονιά και είναι ένας αριθμός που θα μπορούσε να συστεγαστεί στους χώρους των Γυμνασίων. Επίσης, μία άλλη επιλογή ήταν να ανεγερθεί ή να επισκευαστεί ένα πολύ παλιό κτήριο που βρίσκεται στην πάνω πλευρά των Λυκείων στο Μάννα", πρόσθεσε.

Καταθέτοντας τη διαφωνία της για την συγκεκριμένη πρόταση, τόνισε ότι αυτή αποτελεί μία πρόχειρη και ανέφικτη λύση.

"Διαφωνώ με τη στέγαση του Μουσικού Γυμνασίου στο πρώην 3ο Δημοτικό Σχολείο, που είναι ένα διατηρητέο κτήριο και που σίγουρα θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την αξιοποίησή του.

Αυτή η πρόταση είναι απλά γιατί κάτι πρέπει να προτείνουν. Επειδή υπήρχε στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και στο προεκλογικό τους φυλλάδιο, τώρα λένε ότι διερευνήσαμε τους χώρους και προτείνουμε αυτό. Όχι αυτό δεν το δέχομαι και δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση".