Ο αιγιαλός προς εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών

Ιδιωτικοποιούνται οι παραλίες

Νομιμοποιείται πλέον η χρήση αιγιαλού, από ξενοδοχεία, κάμπινγκ και κέντρα αναψυχής, καθώς πέρασε σχετική τροπολογία κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Όλες αυτές οι περιπτώσεις των επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν υπήρχε νομιμοποίηση σχετικών αδειοδοτήσεων, με αποτέλεσμα να προβαίνουν σε κατάφορες καταπατήσεις αιγιαλού, πλέον θα μπορούν να προχωρούν σε επίσημες εκμισθώσεις.

Η νέα ρύθμιση

Η τροπολογία που κατατέθηκε οριακά λίγο πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και έγινε δεκτή από την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, αφορά στην «εξομάλυνση του πρακτικού προβλήματος που έχει ανακύψει για την απλή παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού-παραλίας» σε τουριστικές επιχειρήσεις «λόγω μη έγκαιρης σύναψης μισθωτηρίων συμβολαίων με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.)».

Την τροπολογία κατέθεσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Βασίλης Υψηλάντης και του ΠΑΣΟΚ Αγγελική Γκερέκου και Βασίλης Κεγκέρογλου, η οποία ψηφίσθηκε από το σύνολο των βουλευτών και των τριών κομμάτων της κυβέρνησης.

Πρόκειται για μία φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση, καθώς κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα είχαν κατατεθεί σχετικές αιτήσεις εκ μέρους μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούσαν στα όρια των ακτογραμμών και πλέον νομιμοποιούν τις χρήσεις αιγιαλού που επί χρόνια εκμεταλλευόντουσαν.

Οι Δήμοι είναι αυτοί που θα μπορούν να προχωρούν σε απευθείας εκμίσθωση του αιγιαλού σε τουριστικές επιχειρήσεις, όμορες προς τον αιγιαλό, οι οποίες θα καταθέτουν τη σχετική αίτηση προς την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, μέσω των κτηματικών υπηρεσιών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο της ψηφισθείσας τροπολογίας «με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται για τη θερινή περίοδο 2013 η αποτελεσματική λειτουργία των τουριστικών και λοιπών επιχειρήσεων, που έχουν δικαίωμα να αιτούνται απευθείας παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού, με αναμενόμενα οφέλη για τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση για την εθνική οικονομία».

Τα μισθωτήρια συμβόλαια καλείται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, να συνάψει με τον αιτούντα επιχειρηματία, ο οποίος εντός του πρώτου δεκαημέρου αναλαμβάνει την υποχρέωση καταβολής του 50% του συνολικού μισθώματος, ενώ σε περίπτωση μη σύναψης συμβολαίου θα εφαρμόζονται οι διατάξεις «περί προστασίας δημοσίων κτημάτων».

Ασαφή σημεία και ερωτηματικά

Σε μήκος χιλιάδων μέτρων παραλιών, υπάρχει ήδη ο καθορισμός του παλιού αιγιαλού, με τις απαγορεύσεις που ίσχυαν να έχουν περιορίσει τις περιπτώσεις επιχειρηματιών που προχώρησαν σε σχετικές εκμισθώσεις, οι οποίες πλέον θα καταγραφούν.
Όμως ασάφειες υπάρχουν όσον αφορά στον κοινόχρηστο χώρο του αιγιαλού και της επιχείρησης, με τον παλιό αιγιαλό να παρεμβάλλεται και ο οποίος ορίζεται ως δημόσιο κτήμα, δεν δικαιολογείται γειτνίαση με τον αιγιαλό άρα δεν νομιμοποιείται η απευθείας παραχώρηση και απαιτείται η υποχρεωτική διαδικασία δημοπρασίας.

Σε περιπτώσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, για τις οποίες προαπαιτείται η απόσταση των 100 μέτρων, ασαφές είναι εάν θα τους παρέχεται η δυνατότητα χρήσης του αιγιαλού, αλλά θα προσφέρεται για χρήση σε τρίτους.

Πάντως στο κείμενο της τροπολογίας διευκρινίζεται ότι θα μπορούν να καταγράφονται οι μισθώσεις αιγιαλού ώστε να εξασφαλιστεί η καταβολή του μισθίου από την επιχείρηση κάτι που μέχρι πρότινος έμενε στην διακριτική ευχέρεια των συμβαλλόμενων μερών.

Παράλληλα αρκετές είναι οι φωνές συνταγματολόγων, που και σε αυτή την περίπτωση κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης, αναφέροντας ότι «η ψήφιση σε ένα άρθρο με την δικαιολογία της ομοιογένειας είναι πρόδηλα ψευδής».

Πέραν αυτών τίθεται και το ερώτημα κατά πόσον σχετίζεται η παρούσα τροπολογία με τη σωτηρία της χώρας, την οποία επικαλέστηκε το υπουργείο Οικονομικών που κατέθεσε το πολυνομοσχέδιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος και στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και η εν λόγω ρύθμιση.

Οι αντιδράσεις

Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα κατά την ψήφιση της ρύθμισης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. να μιλούν για νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας και των παρανομιών, εκ μέρους των τουριστικών επιχειρήσεων ως προς την καταπάτηση των αιγιαλών.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηρώ Διώτη σχολίασε σχετικά ότι «Η τροπολογία συντηρεί ένα καθεστώς για εκμετάλλευση και καταπάτηση των ακτών. Θέλουν να τακτοποιήσουν κάποια πράγματα για αυτό και δίνουν ένα περιθώριο 30 ημερών ακόμη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συντηρηθεί το καθεστώς. Αυτή η τροπολογία εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο ιδιωτικοποίησης και αποκλεισμού των παραλιών. Ξεκινώντας από τα νομοσχέδια του Στουρνάρα για το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζεται το σχέδιο με αυτή την τροπολογία, που στην ουσία ρίχνει το όποιο εμπόδιο στον ιδιώτη να εκμεταλλευτεί την παραλία».