Με απευθείας ανάθεση η μεταφορά νερού στα άνυδρα νησιά

Το νερό νεράκι…

  • Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2013 - 06:00

Την οδό της διαδικασίας απευθείας ανάθεσης ακολουθεί η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τη μεταφορά πόσιμου νερού στα άνυδρα νησιά των Νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε στον σχετικό διαγωνισμό.

Αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν η μεταφορά και παράδοση πόσιμου νερού σε δεξαμενές Δήμων των άνυδρων νησιών των Νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων για την περίοδο 1/5/2013 μέχρι 30/4/2014. Για τις Κυκλάδες ο διαγωνισμός αφορούσε τα νησιά Αμοργό, Κίμωλο, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά και Κουφονήσι και για τον Νομό Δωδεκανήσων τα νησιά Πάτμο, Λειψούς, Πανορμίτη, Χάλκη, Ρω και Μεγίστη.

Ο ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου για το έργο, είχε διενεργηθεί στις 21 Μαρτίου. Στις 8/4 η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ενέκρινε με απόφασή της το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, βάσει του οποίου το αποτέλεσμα ματαιωνόταν και εγκρινόταν η προσφυγή σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στα άρθρα 21 και 22 του ΠΔ 118/2007, με τη συμμετέχουσα εταιρεία καθώς και με κάθε άλλο ενδιαφερόμενο που πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον εν λόγω διαγωνισμό. Η προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης αφορούσε τιμή προσφοράς ανά κυβικό μέτρο νερού 19,68 ευρώ με ΦΠΑ.

Η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού πρότεινε στη συνέχεια κατά την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης να μην γίνει δεκτή η βελτιωμένη οικονομική προσφορά της εταιρείας ΚΥΚΛΑΔΕΣ Ι Ν.Ε. με προσφερθείσα τιμή κυβικού μέτρου νερού 17,84 ευρώ με ΦΠΑ. Ακολούθησε δεύτερη βελτιωμένη οικονομική προσφορά της ίδιας εταιρίας που ανερχόταν στα 15,99 ευρώ/κ.μ. νερού με ΦΠΑ, η οποία δεν έγινε δεκτή καθώς υπερέβαινε με μεγάλη απόκλιση την προϋπολογισθείσα δαπάνη. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργείου, στις βελτιωμένες προσφορές τις οποίες κατέθεσε η εταιρία, έθετε όρους που δεν συμπεριλαμβάνονταν στην διακήρυξη του διαγωνισμού. Για τον λόγο αυτόν, το αποτέλεσμα του πρώτου διαγωνισμού ματαιώθηκε και αποφασίστηκε η επανάληψή του με τροποποίηση των όρων της διακήρυξης και της προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Ταυτόχρονα, εγκρίθηκε η εκτέλεση του έργου της μεταφοράς πόσιμου νερού στα άνυδρα νησιά με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών του επαναληπτικού διαγωνισμού.