Από σήμερα η κατάθεση αιτήσεων για το οικογενειακό επίδομα

Μειωμένη η τελευταία καταβολή

Για την τελευταία καταβολή του οικογενειακού επιδόματος, καθώς σταματά φέτος η χορήγηση του, μειωμένο κατά 50%, ξεκινά από σήμερα η κατάθεση αιτήσεων για τους δικαιούχους.

Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, αποτέλεσε και την αιτία περικοπής κατά το ήμισυ του χορηγούμενου οικογενειακού επιδόματος, με ωφελούμενες περισσότερες από 300.000 οικογένειες.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων το εν λόγω επίδομα παρείχε ουσιαστική βοήθεια στους δικαιούχους, που πλέον πρέπει να το θέσουν εκτός των προϋπολογισμών τους.

Από σήμερα 01-10-2014 ξεκινά η κατάθεση αιτήσεων των δικαιούχων με ένα παιδί, ενώ ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν να παραλαμβάνουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά οικογενειακού επιδόματος που κατατίθενται μέσω εργοδότη, ΚΕΠ ή ταχυδρομείου.

Επίσης εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των προϊσταμένων των υπηρεσιών να κρίνουν τη δυνατότητα παραλαβής των δικαιολογητικών ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών, σε χρονική περίοδο εκτός της αντίστοιχης ορισθείσας.

Η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων του οικογενειακού επιδόματος για το 2014 λήγει στις 31-01-2015.

Οι προϋποθέσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος είναι:

- Η πραγματοποίηση από τον/την δικαιούχο τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της επιδότησης ημερολογιακό έτος, για τις οποίες να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές υπέρ του Δ.Λ.Ο.Ε.Μ.

- Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι 50 ημέρες απαιτείται:

- τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας ή τουλάχιστον δίμηνη συνεχής ανικανότητα για εργασία ή τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας –λοχείας. Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης δεν μπορεί να θεωρηθεί ο χρόνος χορηγηθείσας από τον ΟΑΕΔ Ειδικής Παροχής Προστασίας της Μητρότητας, διότι δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη.

Σημειώνεται ότι για τους ασφαλισμένους που ασκούν το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας ισχύουν οι οδηγίες που περιέχονται στα με αριθμ. πρωτ. Β117233/5-6-2006 και Β127990/3-8-2012 γεν. έγγραφα της Δ/νσης Ασφάλισης.

Τα παιδιά για τα οποία καταβάλλεται επίδομα, πρέπει:

α) να έχουν ηλικία μέχρι 18 ετών ή μέχρι 22 ετών αν σπουδάζουν

β) αν είναι ανίκανα για εργασία, για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα

γ) να είναι άγαμα

δ) να διαμένουν στην Ελλάδα ή σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσκόμιση δικαιολογητικών

1. Βεβαίωση του εργοδότη υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από αυτόν (συνημμένο υπόδειγμα στο παράρτημα της παρούσας εγκυκλίου). Την Bεβαίωση Εργοδότη θα προσκομίζουν μόνον οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, όχι οι ημερομίσθιοι. Εν προκειμένω, υπενθυμίζεται η υποχρέωση των Υπηρεσιών του Οργανισμού για δειγματοληπτικό έλεγχο των Βεβαιώσεων Εργοδοτών (στο 10% των περιπτώσεων τουλάχιστον).

2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, (και αυτεπάγγελτη αναζήτηση) για την χορήγηση του επιδόματος τρίτου παιδιού (μόνο από νέους δικαιούχους).

3. Κοινή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ποιος από τους δύο θα εισπράξει το επίδομα, αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος και οι δύο σύζυγοι. Στην περίπτωση αυτή θα αναγράφονται απαραίτητα ο Α.Μ. του οικείου ασφαλιστικού φορέα και ο Α.Φ.Μ. και των δύο συζύγων.

Επιδεικνυόμενα δικαιολογητικά

1. Ο Α.Μ.ΙΚΑ του δικαιούχου, με βάση τον οποίο αναζητούνται οι ημέρες ασφάλισής του εντός του έτους 2013. Τονίζεται ότι η ως άνω διαδικασία αφορά και στους ασφαλισμένους που καταθέτουν αίτηση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

2. Το οικογενειακό Βιβλιάριο Ασθενείας των παιδιών, όπου φαίνεται η θεώρησή του από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα για το τρέχον έτος (Ι.Κ.Α., Δημόσιο, Ο.Α.Ε.Ε., Τ.Σ.Α. κ.λ.π.). Εφόσον υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή στην οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου (γέννηση, θάνατος παιδιού κ.λπ.) σε σχέση με το επίδομα του προηγούμενου έτους, ο δικαιούχος υποχρεούται να το δηλώσει εγγράφως στην Υπηρεσία με σχετική Υπεύθυνη Δήλωση.

3. Δελτίο Ταυτότητας

4. Βιβλιάριο ΕΤΕ με λογαριασμό ΙΒΑΝ, στο οποίο θα εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερόμενου ως πρώτου δικαιούχου. Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου με υπογραφή του υπαλλήλου της Υπηρεσίας θα κρατείται απαραιτήτως στο φάκελο του δικαιούχου.

Ετικέτες: