Συνάντηση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με το νέο γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών

Συνεργασία για θεσμικές αλλαγές

Με κύριο αντικείμενο τις εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκου Βούτη, για την αυτοδιοίκηση, συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, παρόντος και του νέου γραμματέα του υπουργείου, Κώστα Πουλάκη, ο οποίος έδωσε προς τους αυτοδιοικητικούς όλες τις σχετικές διευκρινίσεις.

Με κεντρικό σημείο επαφής των αυτοδιοικητικών και του υπουργείου, την συνεργασία των δύο πλευρών ώστε να διαμορφωθούν από κοινού οι αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, στις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με σημείο αιχμής τον «Καλλικράτη».

Ο κ. Πουλάκης συνέδεσε τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου με την πορεία των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι «Σε αυτήν την πορεία και προσπάθεια θα θέλαμε να έχουμε συνεχώς υπόψη μας ότι περνάμε κρίσιμες στιγμές ως χώρα και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της διαπραγμάτευσης. Οπότε μετά θα γνωρίζουμε πού βαδίζουμε και ποιες είναι οι δυνατότητές μας και θα μπορούμε να χαράξουμε τους στόχους και τα οράματα που έχουμε για την Αυτοδιοίκηση».

Διάλογος για τις αποφάσεις

Στην κοινή συμπόρευση αυτοδιοικητικών και κυβέρνησης αναφέρθηκε τόσο ο κ. Πουλάκης, όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης, τονίζοντας και οι δύο ότι οι όποιες αποφάσεις θα προκύψουν κατόπιν διεξοδικού διαλόγου, με την κυβέρνηση να θέτει στις προτεραιότητες της το θέμα των αυτοδιοικήσεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Πουλάκης ανέφερε ότι «δεν θα αντιμετωπίσουμε τους ΟΤΑ ως φορείς υποβολής αιτημάτων προς την κυβέρνηση, αλλά ισότιμους εταίρους στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας».

Μίλησε δε για ουσιαστική επικοινωνίας όλων των εμπλεκόμενων μερών, λέγοντας «Θέλουμε η διαδικασία της διαβούλευσης να ξεφύγει από τους τέσσερις τείχους του υπουργείου και της πάσης φύσεως επιτροπές και μελέτες και να διεξαχθεί μια ουσιαστική συζήτηση με τους αιρετούς και τους εργαζομένους, με την επιστημονική κοινότητα και τους παραγωγικούς φορείς αλλά και τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες».

Από την πλευρά των αυτοδιοικητικών, όπως ενημερώνει η ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Κυβέρνησης και Κ.Ε.Δ.Ε., εκφράζοντας τη βούληση να κατατεθούν προτάσεις από πλευράς Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, οι οποίες θα συμβάλλουν στη συν–διαμόρφωση των αλλαγών που θα προωθηθούν. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «πάγια θέση μας είναι ότι για κάθε διάταξη που αφορά στο θεσμό και τη λειτουργία του να ζητείται η γνώμη της Αυτοδιοίκησης». Στο πλαίσιο αυτό ήδη η Κ.Ε.Δ.Ε. προετοιμάζει τη συνολική διαμόρφωση των θέσεων της για όλα τα ζητήματα, τα οποία θα αποτελέσουν το θέμα συζήτησης των προσυνεδριακών εκδηλώσεων που πρόκειται να ξεκινήσουν το Φεβρουάριο. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί το Μάιο, όπου θα διεξαχθεί το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε., όπου και θα διαμορφωθούν οι τελικές θέσεις της Αυτοδιοίκησης.

Οι προτεραιότητες

Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης αποτελεί η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με τους Δήμους να μετέχουν ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ενημέρωσε ο κ. Πουλάκης, ο οποίος παράλληλα έθεσε και το θέμα της κατάργησης των μνημονιακών ρυθμίσεων που στέρησαν από τις αυτοδιοικήσεις την αυτοτέλεια τους.

Τις βασικές αποφάσεις που θα λάβει το υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, λέγοντας ότι θα υπάρξει άρση των απολύσεων και όλων των σχετικών μέτρων, όπως διαθεσιμότητα και κινητικότητα, θα προχωρήσει η αξιολόγηση, η οποία θα είναι διαρκής και όχι με προκαθορισμένες ποσοστώσεις, αλλά μέσω ενός αντικειμενικού συστήματος.

Θα υπάρξει απελευθέρωση των προσλήψεων στις ανταποδοτικές αυτοδιοικητικές υπηρεσίες, ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ μετά από καταγραφή των αναγκών, κυρίως των νησιωτικών και ορεινών δήμων, θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα προσλήψεων προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης.

Προκειμένου να μην απειλείται πλέον η οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ, το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει στην κατάργηση όλου του πλέγματος των διατάξεων των σχετιζόμενων με το Παρατηρητήριο και να υπάρξει αντικατάσταση του με έλεγχο που θα διενεργείται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής βάσης του ΥΠΕΣ.

Επίσης θα καταργηθούν οι διατάξεις που οδήγησαν στις παρακρατήσεις των ΚΑΠ, ενώ θα υπάρξει παρέμβαση και σε σχέση με τις δανειοδοτήσεις των ΟΤΑ και τις ρυθμίσεις των οφειλών τους.

Επόμενο κυβερνητικό βήμα είναι η εφαρμογή των δεσμεύσεων για κατάργηση του «Καλλικράτη», που χρησιμοποιήθηκε για την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών και η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που θα προκύψει μέσα από μία ουσιαστική συνεργασία και θα επικεντρώνει στην χωροταξική αποκλιμάκωση, την αποκέντρωση και προσδιορισμό αρμοδιοτήτων, την επαρκή και ακριβή κατανομή πόρων, την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των ΟΤΑ.

Οι θέσεις της ΚΕΔΕ

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ ενημερώνει τα θέματα που έθεσε κατά την διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της, Γ. Πατούλης.

Ζήτησε να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους, έστω και με τα πεντάμηνα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων « Δεν διαφωνούμε με τις χρονικές και μισθολογικές βελτιώσεις, όμως μέχρι να γίνουν οι αλλαγές αυτές θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά όμως οι δήμοι δεν μπορούν να περιμένουν».

Τόνισε την ανάγκη να παραμείνει η ΕΕΤΑΑ ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης προγραμμάτων των δήμων, «γιατί θα αποσυμφορήσουμε πόρους και θα γίνουν απορροφήσεις και έργα που πολλοί δήμοι δεν θα καταφέρουν να υλοποιήσουν διαφορετικά, επειδή δεν έχουν τον κατάλληλο μηχανισμό και τεχνογνωσία».

Σε ότι αφορά στο επισιτιστικό πρόγραμμα που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου, υπογράμμισε ότι υπάρχει «μπλέξιμο» για το ποιος είναι ο leader, σημειώνοντας παράλληλα ότι την ανάγκη το πρόγραμμα να το διαχειρίζονται οι δήμοι με την απευθείας επίβλεψη του υπουργείου Εσωτερικών.

Τέλος ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε ως θετικές τις προγραμματικές δηλώσεις για κατάργηση του Παρατηρητηρίου, ενώ επέστησε την προσοχή στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στο ζήτημα που αφορά σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις την κατάργηση κάποιων διατάξεων των Ν. 4314 και 4316, που αφορούν μεταξύ άλλων το συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ο.Τ.Α. και τη χρηματοδότηση του Λογαριασμού Εξυγίανσης των Δήμων.

Ετικέτες: