Χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του κόσμου υπέρ της κυβέρνησης

«Ανάσες αξιοπρέπειας»

Χιλιάδες «ανάσες αξιοπρέπειας» και πάλι ενώθηκαν στις πλατείες της Ελλάδας, αλλά και δεκάδων πόλεων σε όλο τον κόσμο, με τους πολίτες να δηλώνουν με την παρουσία τους την αλληλεγγύη τους στην διαπραγματευτική προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, τα αποτελέσματα της οποίας θα κρίνουν το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Για ακόμα μία φορά, χιλιάδες πολίτες εξέφρασαν την συμπαράσταση τους στην ελληνική κυβέρνηση, την στιγμή που αυτή βρίσκεται εν μέσω διαπραγματευτικών διαδικασιών με τους εταίρους.

Πέραν του συμβολισμού της παροχής πλήρους υποστήριξης, που περικλείει η κίνηση αυτή των πολιτών, εμπεριέχει ένα ακόμα ουσιαστικότερο στοιχείο, το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε απωλεσθεί και είναι αυτό της ομοψυχίας και της ενότητας ενός ολόκληρου λαού.

Εντυπωσιακή ήταν η κοινή παρουσία ανθρώπων, που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, στις συγκεντρώσεις ενίσχυσης των θέσεων της κυβέρνησης έναντι των ισχυρών δυνάμεων της Ευρώπης, με ζητούμενο όλων τον «τερματισμό της λιτότητας».

Αξιοσημείωτη είναι και η άποψη των Ελλήνων πολιτών, όπως καταγράφουν τα δημοσκοπικά στοιχεία, περί αποδοχής ενός συμβιβασμού από την ελληνική πλευρά, αρκεί αυτός να εμπεριέχει το στοιχείο της εντιμότητας και το ότι προέκυψε ως αποτέλεσμα μίας έντονης προσπάθειας εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Είναι ο τρόπος με τον οποίο διαμηνύεται η αντίθεση του κόσμου στις αποφάσεις που ερήμην του ελάμβαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υπακούοντας πειθήνια στις εντολές των δανειστών, εν αντιθέσει με την νέα κυβέρνηση, που ασχέτως συμφωνίας ή διαφωνίας με την πολιτική της, τουλάχιστον προσπαθεί να εφαρμόσει και να επιτύχει τα όσα προεκλογικά υποσχέθηκε και που αποδεικνύει ότι πέραν της υποταγής υπάρχει και ο άλλος δρόμος των διεκδικήσεων.

Σε κάθε γωνιά

Το πλήθος των χιλιάδων διαδηλωτών που ανταποκρίθηκε στο νέο κάλεσμα που απευθύνθηκε μέσω διαδικτύου, συγκεντρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος με ελληνικές σημαίες, πλακάτ, πανό και συνθήματα, πέρασε το μήνυμα υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης και κατά της συνέχισης της λιτότητας στη χώρα.

Στα αναρτημένα πανό, κυριαρχούσαν τα μηνύματα για αλλαγή των ευρωπαϊκών πολιτικών, ενώ το σύνθημα που επικράτησε ήταν «δε φοβόμαστε, δεν εκβιαζόμαστε».

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης δεν κατακλύστηκε από κόσμο μόνο η κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, αλλά έκλεισαν και οι γύρω δρόμοι, με αποτέλεσμα να σταματήσει και η κυκλοφορία, όπως ακριβώς έγινε και στην πλατεία του Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη.

«Ανάσες αξιοπρέπειας» πήραν όλοι οι Έλληνες, που συγκεντρώθηκαν στις πλατείες σε κάθε γωνιά της χώρας, ακόμα και στο μικρότερο νησί της Γαύδο.

Και στην Κύπρο οι πολίτες συγκεντρώθηκαν, υπό βροχή, έξω από το Σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία, διαδηλώνοντας την υποστήριξη τους στην Ελλάδα, με ελληνικές σημαίες και πανό, που έγραφαν «Διεκδικούμε αξιοπρέπεια και ελπίδα».

Με ελληνικές σημαίες και συνθήματα υπέρ της Ελλάδας έστειλαν τις δικές τους «ανάσες αξιοπρέπειας» και πολίτες από όλο τον κόσμο, στις διαδηλώσεις συμπαράστασης που πραγματοποιήθηκαν σε Βερολίνο, Μόναχο, Βρέμη, Φραγκφούρτη, Κολονία και Στουτγάρδη, Λισαβόνα, Μπράγκα, Πόρτο, Πορτιμάο, Φάρο και Βιζέου, Παρίσι, Γκρενόμπλ, Μασσαλία, Νιμ και Ναντ, Μαδρίτη, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Άμστερνταμ, Λουξεμβούργο, Ζυρίχη, Λωζάννη, Βιέννη, Κοπεγχάγη, Ελσίνκι, Στοκχόλμη, Όρχους, Όσλο, Όντενσε, Ρίγα, Βουδαπέστη, Σόφια, Βελιγράδι, Λευκωσία, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Μπραζίλια και Σίδνεϊ.

Διαδικτυακό κάλεσμα

Με την επιτυχία των συγκεντρώσεων αυτών αποδείχτηκε η δύναμη του διαδικτύου και των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, που από τη μία πλευρά έγινε αντιληπτή η πραγματική λειτουργικότητα τους και από την άλλη η δυναμική τους και πως αυτή αξιοποιείται.

Να υπενθυμιστεί ότι το κάλεσμα έγινε μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και της ειδικής σελίδας που έχει δημιουργηθεί, όπου γινόταν ειδική αναφορά στην Κυριακή 15 Φλεβάρη, που χαρακτηριζόταν «ως Ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης Αξιοπρέπειας και Αλληλεγγύης».

Συγκεκριμένα στο μήνυμα αναφερόταν:

«Δεν μασάμε στους εκβιασμούς - Δεν κάνουμε πίσω - Θα νικήσουμε.

Ήδη οι μεγάλες κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού, αλλά και οι συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε πόλεις του εξωτερικού αποτελούν το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί στην προσπάθεια της κυβέρνησης. Η Κυριακή 15 Φλεβάρη αποτελεί τον επόμενο μεγάλο σταθμό, ως Ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης Αξιοπρέπειας και Αλληλεγγύης.

Προσπαθούν να μας εκβιάσουν και να μας φοβίζουν. Να μην τους κάνουμε τη χάρη! Να πάρουμε την σκυτάλη και να σηκώσουμε το γάντι! Ήρθε η ώρα να πάρει και ο λαός την υπόθεση της ανατροπής στις πλάτες του. Να υψώσουμε το ανάστημά μας και να στείλουμε ένα παλλαϊκό μήνυμα ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια, υπέρ της δημοκρατίας και της προκοπής. Να μη μασήσουμε στους εκβιασμούς της ΤΡΟΪΚΑΣ και των υποστηρικτών τους στην Ελλάδα, ολιγαρχία, καναλάρχες.

Ήρθε η ώρα να φοβηθούν αυτοί και να ακούσουν δυνατά τη φωνή μας. Επιλέγουμε την αξιοπρέπεια και ζητάμε για εμάς και τους λαούς όλης της Ευρώπης μια μεγάλη ανάσα αλλαγής. Καλούμε όλους τους λαούς της Ευρώπης να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στον αγώνα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Συνεχίζουμε με πείσμα και αυτοπεποίθηση. Θα νικήσουμε»!