ΦΠΑ στον τουρισμό έως 10% προτείνει ο ΣΕΤΕ

  • Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2015 - 06:10

Την ανταγωνιστικότητα των συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό ζητούν από κοινού οι πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις μέλη του ΣΕΤΕ, ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης την οποία στηρίζουν προκειμένου να επέλθει μία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους.

Οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, μέσω των πανελλήνιων κλαδικών ενώσεων μελών του ΣΕΤΕ, εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση την στήριξη τους στην ελληνική κυβέρνησης για την επίτευξη επωφελούς συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, σημειώνοντας πως θα παρέχουν για ακόμα μία χρονιά την στήριξη τους στην ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας στα κρατικά έσοδα, μεγάλο τμήμα των οποίων βασίζεται στον τουρισμό.

Ειδική αναφορά γίνεται από τους τουριστικούς εκπροσώπους στο θέμα των μεταβολών των συντελεστών του ΦΠΑ, οι οποίοι στο διαπραγματεύσιμο πλαίσιο του εξορθολογισμού τους, σηημειώνεται ότι οφείλεται να διατηρηθούν στα πλαίσια των ανταγωνιστριών τουριστικών χωρών, κυμαινόμενοι στο 8%-10%, χωρίς να παραγνωρίζεται η διατήρηση του ευνοϊκού καθεστώτος μηδενικού ή ελαχίστου φορολογικού συντελεστή σε ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Κανάρια Νησιά με 0% και την Κορσική με 2%.

Από τον ΣΕΤΕ σημειώνεται πως «Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο ελληνικός τουρισμός θα βγει αμέσως εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί ανήκεστο βλάβη στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας».

Όσον αφορά τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις τονίζεται ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, ειδικά οι επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους που θα είναι έρμαιο των tour operators, όσο και οι μικρές επιχειρήσεις που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα του τουρισμού.

Αυτές αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού, οι οποίες όμως αδυνατούν να απορροφήσουν μεγαλύτερη αύξηση του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να χαθούν περί τις 200.000 θέσεις εργασίας, αποδεικνύοντας τελικά ότι θα πρόκειται για «το μεγαλύτερο υφεσιακό μέτρο από την έναρξη της ελληνικής κρίσης».

Η τελική πρόταση των πανελληνίων κλαδικών οργανώσεων μελών του ΣΕΤΕ, ασχέτως των τουριστικών υπηρεσιών που η καθεμία προσφέρει, αφορά σε έναν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό προϊόν (διαμονή και εστίαση) όχι μεγαλύτερο του 10% στο μέσο όρο, δηλαδή να κινείται στα ανώτερα επίπεδα των άμεσων ανταγωνιστών της χώρας.

Ετικέτες: